Alegeri pentru noul lider LAPAR! Fermierul Nicu Vasile, singura candidatură înainte de ședința de foc!
Ramona Dascălu -Alegeri LAPAR 2020 – poziții ale liderilor Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România înainte de alegerile pentru un nou președinte al organizației! Mâine, marți – 4 februarie a.c., are loc Adunarea Generală a LAPAR, în cadrul căreia va fi aleasă o nouă conducere. Pentru funcția de președinte al LAPAR a fost depusă până la acest moment o singură candidatură – cea a fermierului Nicu Vasile, membrii din Adunarea Generală urmând să analizeze propunerea și să ia o hotărâre prin vot.
Există însă o presiune destul de mare pe umerii membrilor LAPAR care vor alege mâine noul președinte întrucât nume mari de fermieri amenință cu ieșirea din LAPAR. Gheorghe Albu, cel care a asigurat interimatul pentru funcția de președinte al LAPAR timp de 9 luni de zile este hotărât să părăsească de tot Liga dacă, după ce va fi aleasă nouă conducere, lucrurile nu se vor schimba în bine. La fel spune și Ștefan Muscă, cel care va candida mâine pentru un mandat de vicepreședinte în cadrul LAPAR.
Gheorghe Albu, Constanța: Iau în calcul plecarea din LAPAR
Fermierul Gheorghe Albu a declarat astăzi, luni – 3 februarie 2020, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că el ca și fermier se gândește să părăsească Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România dacă noua conducere, care va fi aleasă în Adunarea Generală de mâine, va avea același stil de lucru ca și vechea conducere.
”Adunarea Generală a LAPAR este programată pentru mâine la ora 11:00. Eu nu candidez pentru nicio funcție, mi se termină mandatul de președinte interimar pe data de 5 februarie. Din datele de acum, nu și-a depus candidatura decât Nicu Vasile, fermier din Călărași, care explotează circa aproape 1.200 de hectare de teren agricol, este doctor inginer în Științe Agricole. Sunt alegeri la termen. Pe ordinea de zi vor fi mai fi Raportul Cenzorului și alte chestiuni de organizare internă, dar cel mai important punct este cel legat de alegeri, cine va fi în Consiliul Director, cine vor fi vicepreședinții, cine vor fi cenzorii. Problema este însă că nu prea se îngrămădesc oamenii având în vedere situația neclară a LAPAR-ului. Părerea mea este că trebuie o schimbare totală prin promovarea tinerilor, a persoanelor care au un alt tip de abordare, nu de a urla sau de a țipa, ci de a cunoaște legislația națională, legislația europeană, să găsească breșe unde să se poată interveni în folosul producătorului agricol. O Ligă trebuie să aibă personal de specialitate specializat în legislația națională, europeană, în tehnologii, în fond funciar. Așa, dacă mai iese unul la televizor și își mai dă și el cu părerea, se compromite conceptul acesta de formă asociativă. Sunt alte forme asociative care într-adevăr lucrează și aduc beneficii membrilor lor, ăsta e și motivul pentru care nu voi candida la nicio funcție în LAPAR și iau în vedere și retragerea mea”, a spus fermierul Gheorghe Albu.
Fermierul constanțăean ne-a declarat că la această oră în cadrul LAPAR există mai multe tabere și din această cauză focusul Ligii nu este pus pe rezolvarea problemelor fermierilor, așa cum ar trebui, ci pe luptele interne.
”În primul rând, la ora actuală, din cauza unor interse obscure a unora sau a altora, LAPAR-ul este deocamdată împărțit și în loc să se concentreze pe problemele fermierilor, se focalizează pe problemele a unuia sau a altui membru, iar eu nu sunt obișnuit să lucrez într-o atmosferă de genul acesta pentru că eu niciodată prin LAPAR nu mi-am promovat interesele personale, din contră am încercat să construiesc în lunile în care au trecut de când sunt interimar acele departamente, să atragem specialiști care să lucreze, nu am vrut să fiu numai eu la televizor sau în presă, tot timpul am rugat și colegii să meargă pentru că așa mesajele se transmit complete decât dacă merge doar unul singur. Dacă se merge pe un stil de lucru ca până acum și se promovează doar cultul persoanei și nu cultul Ligii sau interesele Ligii, iau în calcul și plecarea din LAPAR, iau în calcul și de a nu candida într-o funcție din Consiliul Director. Hotărârea le aparține membrilor și este atât de încurcată situația la LAPAR încât nici nu mai știm cine sunt membrii, unii sunt pe hârtie, alții sunt la Registru la tribunal, alții sunt la tribunal dar nu mai sunt de ani de zile. Cine va veni va trebui să facă ordine. De asta și trebuie o conducere legitimă pentru că interimatul înseamnă doar decizii de administrare, nu și altfel de decizii. Interimatul normal, conform statului, nu avea voie să fie mai mult de 3 luni, dar din dorința de a proteja pe unul și pe altul ne-am lungit și n-am făcut altceva decât boală lungă, moarte sigură”, a declarat Gheorghe Albu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Ștefan Muscă, Giurgiu: Dacă nu îmi dă acreditare să mă duc să mă zbat cu Guvernul, cu Ministerul, mă retrag imediat!
Chiar dacă mâine candidează pentru un mandat de vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), fermierul giurgiuvean Ștefan Muscă spune că nu va sta pe gânduri și se va retrage imediat în cazul în care nu va fi sprijinit de ceilalți membri în lupta pe care vrea să o ducă cu autoritățile pentru rezolvarea problemelor fermierilor români.
”Păi mâine avem alegerile pentru președinte, vicepreședinți și Consiliul Director. Voi propune eu și alte teme dar dacă nu îmi dă acreditare să mă duc să mă zbat cu guvernul, cu ministerul, mă retrag imediat! Chiar dacă mi-am depus candidatura pentru funcția de vicepreședinte, dacă mâine nu îmi dă girul și stăm iar la braț cu tot felul de miniștri și nu facem ceva pentru fermierii din România, eu mă retrag chiar mâine. Acum, mi-am plătit cotizația, ultima cotizație de 10.000 de lei, deci nu contează la mine, dacă nu mă lasă să fac ceva pentru fermieri nu…Dacă merg braț la braț cu ministrul, eu nu merg, eu sunt un om care vreau dreptate, nu facem dreptate pentru oameni, eu mă retrag de mâine, îmi bag demisia”, a spus Ștefan Muscă.
În ceea ce privește poziția sa față de fostul președinte al LAPAR Laurențiu Baciu, acesta este de părere că cine greșește trebuie să și plătească: ”Fiecare în viață când greșim trebuie să plătim! Trebuie să ne demonstrăm nevinovăția! N-am nimic cu nimeni, dar trebuie să facem ceva pentru fermieri, fermierii la această oră, la noi s-au încărcat TIR-uri întregi de vaci și s-a plecat la abator pe 3 lei kilogramul, avem tauri și acum de vânzare, ne dă un preț de mizerie”.
Constantin Bazon, Vrancea: Se va alege o nouă conducere, cu un suflu nou, cu oameni tineri
Fermierul Constantin Bazon se declară optimist în ceea ce privește alegerile de la LAPAR. Acesta este de părere că la conducerea federației vor veni oameni tineri, cu un suflu nou, care vor duce mai departe LAPAR-ul.
”Sunt alegerile la termen, am trecut printr-un moment mai special. Prin unitatea colegilor din teritoriu LAPAR-ul și-a continuat activitatea. Se va alege o nouă conducere, cu un suflu nou, cu oameni tineri, cu infuzie de oameni care vor să ducă activitatea LAPAR-ului mai departe și sunt convins că demersurile pe care le-am făcut în cei 20 de ani de existență ai LAPAR-ului vor continua și în perioada următoare, cu o nouă echipă care va fi aleasă în cursul zilei de mâine. Așa cum ne-am înființat când nu exista niciun fel de experiență în domeniu, iar pe parcursul timpului am avut destule demersuri la nivel de Guvern, de simplificare de proceduri și altele, probabil cu experiența acumulată în atâția ani, cei care vor prelua conducerea vor putea să ducă activitatea mai departe”, a declarat Constantin Bazon pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Alexandru Baciu, Călărași: Dacă LAPAR nu a dispărut într-un an de zile în nebuneala asta în care a fost, nu va dispărea nici de acum încolo!
Alexandru Baciu a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că din punctul său de vedere, noua conducere a LAPAR va trebuie să fie mai comunicativă, mai cooperantă cu celelalte asociații din sectorul agricol și să cunoască problemele cu care se confruntă agricultorii români.
”O să mergem mâine cu gândul să alegem un nou președinte și o nouă echipă care să schimbe puțin mentalitatea fermierilor și optica despre ceea ce înseamnhă asociere. Să iasă fum pe coș, cum se zice la Vatican. Din punctul meu de vedere, noua conducere trebuie să fie în primul rând comunicativă cu mediul asociativ, trebuie să cunoască problemele agricultorilor, să fie înțeles de către autorități, de către toate autoritățile nu numai de ministerul Agriculturii că noi nu lucrăm numai cu ministerul Agriculturii, lucrăm cu toate ministerele. De asemenea, trebuie să fie o conducere conciliantă și nu în ultimul rând să dea dovadă de cooperare și unitate cu celelalte forme asociative”, a spus fermierul din Călărași.
Cât despre Laurențiu Baciu, fostul președinte al LAPAR, acesta spune că a stricat conceptul de asociere: ”În ceea ce privește fostul președinte al LAPAR mă poziționez cum m-am poziționat tot timpul, împotriva lui. A stricat conceptul de asociere, degeaba se laudă că a făcut că a dres, poți să faci scară la cer, dacă ai dat cu bâta în baltă, tot degeaba, nu te mai iartă nimeni. Cine îl susține, înseamnă că se asociază cu el, poate fi asociat cu mentalitatea și cu comportamentul lui. Nu e clar pentru toată lumea dacă au dispărut bani din asociație? Ne putem asocia cu el? A gestionat prost, chiar dacă putem să presupunem că nu are nicio vină momentan. Vremurile pe care le trăim sunt foarte tulburi, în primul rând că a ieșit Marea Britanie din UE și va scădea bugetul, ne așteaptă provocări multe și atunci trebuie să fim în pas cu ele. Dacă LAPAR nu a dispărut într-un an de zile în nebuneala asta în care a fost, nu va dispărea nici de acum încolo”.
Cornel Stroescu, Mehedinți: Dacă va fi tot un președinte cum am avut până acum, LAPAR dispare
Fermierul Cornel Stroescu este de părere că LAPAR-ul trebuie să se implice mai mult în rezolvarea problemelor fermierilor români. Potrivit acestuia, printre măsurile care trebuie luate urgent de noua conducere se numără înființarea Fondului Mutual și a Camerelor Agricole.
”În primul rând, LAPAR-ul trebuie să se implice mai mult pentru fermieri dacă vrea să mai existe ca și entitate. Cei care vor să mai aibă funcții în această organizație trebuie să se implice mult mai mult pentru că s-a văzut în ultimii 8 ani de zile că fermierii au plătit cotizații și prea mult pentru ei nu s-a făcut. Nu s-a făcut nimic pentru a înființa Fondul Mutual, un organism care ar putea să despăgubească fermierii din punct de vedere al secetei. O să iau și eu cuvântul mâine și dacă LAPAR-ul nu se va implica să înființăm Camera Agricolă, în primul rând, cu toate că acesta era primul punct din programul fostului președinte atunci când a fost reales, în 2016. Din păcate, a fost doar pe hârtie, în realitate el s-a opus înființării Camerelor Agricole. Despre fostul președinte nu trebuie să spun eu nimic, se vede ce a făcut de fapt pentru fermieri, în rest instanța hotărăște. Noua conducere trebuie să fie reprezentată de fermieri și de oameni care se bat pentru drepturile fermierilor, pentru a fi mai bine pentru că dacă le este bine fermierilor îi este bine și statului, are de unde să culeagă. Sunt trei lucruri care trebuie făcute: desfacerea produsului, care reprezintă cea mai mare problemă a oricărui fermier atunci când are un an mai bun. Deci, prima prioritate și atribuția principală este să sprijine fermierii să-și desfacă produsul. În al doilea rând, finanțarea, să avem un sistem de finanțare pentru investiții. Și în al treilea rând e asigurarea prin înființarea Findului Mutual, că vedeți ce se îmtâmplă din cauza secetei”, a declarat Cornel Stroescu.
Pentru ca LAPAR-ul să aibă parte de un viitor strălucit, este nevoie de un nou președinte care să lupte fermieri, este de părere fermierul Cornel Stroescu: ”Dacă vom avea un președinte care va pune tot sufletul pe masă și în lupta asta pentru drepturile fermierilor, LAPAR va vea un mare viitor. Dacă va fi tot un președinte cum am avut până acum, LAPAR dispare. LAPAR-ul poate crește, poate fi în toată țara dacă vom avea un președinte care luptă pentru drepturile fermierilor”.
Ilie Popescu, Olt: Președintele LAPAR trebuie să fie un fermier care să-și acorde timp pentru acțiunile și activitățile LAPAR
Adunarea Generală a LAPAR de mâine are ca obiectiv principal alegerea unei noi conduceri, spune fermierul Ilie Popescu: ”Mesajul cu care mergem la întâlnirea de mâine este să alegem o nouă conducere, să devenim statutari și să milităm în continuare pentru fermierii din România. Alegerea președintelui este scopul principal al întâlnirii de mâine. Fostul președinte al LAPAR trebuie să-și rezolve problemele pe care le are și pe urmă poate sta cu noi de vorbă, și acum poate sta cu noi de vorbă, dar atât timp cât nu și-a rezolvat problemele pe care le-a creat acolo în LAPAR pentru mine nu este important”.
Cât despre viitorul LAPAR, acesta spune că Liga va trebui să aibă o relație mai strânsă cu celelalte asociații din sectorul agricol: ”Viitorul LAPAR îl văd bine, în continuare va trebui să milităm pentru fermieri, să facem o echipă, dacă vrem să avem forță, să avem o relaționare mai bună cu celelalte asociații care sunt în piață și care au aceleași interese ca noi și să susținem puncte comune în ceea ce înseamnă Politica Agricolă Comună, în ceeea ce înseamnă acțiuni la nivelul ministerului Agriculturii. În primul rând, președintele LAPAR trebuie să fie un fermier, care să-și acorde timp pentru acțiunile și activitățile LAPAR-ului și nimic mai mult. Există o singură candidatură, a domnului Nicu Vasile pe care o să o analizăm și o să luăm o decizie împreună cu ceilalți colegi„.
Ionică Nechifor, Botoșani – ROMOVIS: La LAPAR nici nu se mai știe cine e membru cu drepturi depline și cine nu
Ionică Nechifor susține că în acest moment la LAPAR este haos: ”Mă abțin, nu știu ce o să fie, acolo totul e bulversat, nici nu se mai știe cine e membru cu drepturi depline și cine nu. Mie de exemplu îmi trimit astăzi că, citez: ACOC Moldoovis are statut de membru onorific deși am plătit o parte din cotizația aferentă anului 2019! Membrii Onorifici nu sunt plătitori de cotizație”.