• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Vremea şi vremurile ne-ar putea aduce un an mai puţin dulce: zahărul se scumpeşte

  agrointeligenta.ro -

  Zahărul ar putea fi mai scump pe pieţele internaţionale în următoarele douăsprezece luni – de vină fiind vremea şi vremurile.

  Brazilia, cel mai mare producător de zahăr la nivel mondial, este aşteptată să îşi reducă livrările pe piaţa internaţională. Producţia va fi mai mică dar şi disponibilitatea de a vinde afară. Ma întâi vremea este nefavorabilă unor randamente bune pentru recola de trestie de zahăr, în al doilea rând situaţia tensionată din ţară a împins autorităţile să susţină aprecierea monedei naţionale pentru a proteja puterea de cumpărare a populaţiei, dar a şi redus apetitul de export.

  brazil_sugarcane_lg

  Vremea nu a fost propice culturii de trestie de zahăr în ultimele trei luni în principalele regiuni producătoare din Brazilia, Mato Grosso do Sul şi Sao Paolo şi Parana, unde prin inversia anotimpurilor este iarnă, temperaturile fiind sub cele obişnuite, cu multe coborâri sub zero grade. Chiar şi pentru ultima săptămână din august, când ar trebui să se aştepte o încălzire a vremii, valorile estimate sînt între zero şi 2 grade Celsius. Îngheţul a distrus până acum aproape 10% din recoltă, 65 milioane tone metrice de trestie de zahăr pierderile putând creşte având în vedere că încă nu s-a terminat culesul.

  Pe de altă parte, moneda naţională realul continuă să se întărească în mod accelerat, câştigând din martie şi până acum 25% în raport cu dolarul american. Nemulţumirle sociale din Brazilia au luat amploare. În ultimele trei luni având loc mai multe proteste soldate nu de puţine ori cu violenţe. Cele mai jenante pentru autorităţi fiind cele din timpul Cupei Confederaţiei, când manifestanţii, profitând de acoperirea dată de media internaţionale evenimentului, au cerut boicotarea Cupei Mondiale de Fotbal din 2014, turneu final găzduit de Brazilia.

  Brazilia, una dintre membrele grupului celor mai dinamice şi puternice patru economii emergente ale lumii, alături de China, India şi Rusia a reuşit în ultimele decenii să faciliteze accesul la educaţie înaltă a tot mai mulţi tineri din medii sărace, dar nu a reuşit să şi creeze oportunităţi de angajare pentru aceştia la ieşirea din facultate. Aceast grup se condideră defavorizat de politiceile dedezvoltare, considerând că din investiţiile de stat şi politicile de stimulare a exporturilor nu beneficiază decât „bogaţii”.

  Prin susţinerea realului, autorităţile speră la o calmare a spiritelor. Patru cincimi din producţia mondială de zahăr este obţinută din trestie de zahăr. În 2012 au fost produse 175 de milioane tone de zahăr, Brazilia acontând aproape un sfert din această cantitate.

  Pe piaţa de materii prime traderii mizează pe o scumpire a zahărului în următoarele luni. „Vremea rece din Brazilia susţine zahărul, la fel şi întărirea realului” este de părere Sterling Smith, specialist în piaţa futures în cadrul Citigroup (Bloomberg)

  Trestia de zahăr este cea mai vastă recoltă a lumii, având la nivel mondial alocată o suprafaţă de 23,8 milioane de hectare, în peste 90 de ţări ale lumii.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Bursa Română de Mărfuri: Cotațiile la cereale și plante tehnice pentru Săptămâna 24 Blocaj în Brazilia pentru livrările de zahăr, soia şi porumb: exporturile sunt mai mari decât porturile. Sâmbătă, la Cultivat în România: Fabrica Agrana – locul unde sfecla de zahăr se transformă în ”dulce” românesc

  Ultimele știri

  Au început noi controale în teren! Amenzi de până la 20.000 de lei pentru fermieri! Ministerul de Interne: Atacurile urșilor și lupilor vor fi considerate situație specială de urgență! Legume crescute în apă. Ferma viitorului a fost pusă pe picioare la Pleșoiu!

  Căutare în articole