• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agricultura organică – locul pe unde nu a trecut criza – singurul sector cu creştere de două cifre

    agrointeligenta.ro -

    Criza a adus o scădere a economiei mondiale în ansamblul ei – cele mai multe dintre sectoarele de activitate s-au contractat, foarte puţine au cunoscut creşteri şi dintre acestea doar unul singur creşteri de două cifre – este vorba despre agricultura organica.

    Agricultura organică este susţinută de o puternică cerere la a cărei origine se află factori precum creşterea gradului de interes pentru alimentaţia sănătoasă, în ţările dezvoltate, şi deopotrivă a gradului de interes pentru alimentaţie sănătoasă şi a creşterii veniturilor în cele emergente.

    Aceasta face ca cererea pentru produsele organice să fie răspândită la nivel global – existând desigur o ierarhie a pieţelor naţionale în funcţie de procentele din piaţa totală de produse agricole deţinută de acestea, de ritmul anual de creştere şi de valoarea financiară.

    Piaţa globală a produselor organice a crescut cu 25% între 2008-2011, când economia mondială s-a confruntat cu cea mai severă criză economică de după al Doilea Război Mondial – valoarea vânzărilor de alimente şi băuturi organice atingând 63 de miliarde USD, potrivit Organic Market Report 2013, elaborat de Soil Association.

    America de Nord şi UE adună împreună 90% din aceste vânzări – cele mai importante ţări din acest grup fiind SUA (21 de miliarde EUR), Germania (6,6 miliarde EUR), Franţa (3,8 miliarde EUR)

    Agricultura organică este practicată în 162 de ţări, având alocate 37,2 milioane de hectare amenajate în cadrul fermelor şi alte 32,5 milioane hectare de teren sălbatic rezervat agriculturii organice.

    Ţările cu cele mai mari procente din suprafaţa agricolă dedicate agriculturii organice sînt Argentina, SUA şi Australia – 35,9%, Liechtenstein – 27,3%, şi Austria- 19,7%.

    Suprafeţele dedicate agriculturii organice (în cadrul fermelor) sînt răspândite pe continente după cum urmează: în Oceania 12, 2 milioane de hectare, Europa – 10,6 milioane de hectare, America Latină – 8,4 hectare şi Asia – 2,8 milioane de hectare

    Europa este ce mai mare piaţă pentru produsele organice a lumii, cu vânzări de 21,5 miliarde EUR în 2011, ultimul an cuprins în analiză. cei mai împătimiţi consumatori de produse organice se regăsesc în Elveţia – 177 EUR/persoană/an, în Danemarca 162 EUR/persoană/an şi Luxemburg 134 EUR/persoană/an.

    Piaţa europeană a cunoscut o creştere de 10% în perioada analizată.

    În America Latină, Australia – Noua Zeelandă şi Africa consumul intern este redus dar se produce pentru export.

    Ţările din Asia prin încet atât gustul produselor organice cât şi al agriculturii de acest fel, consumul şi suprafeţele crescând constant în perioada de analiză.

    Evoluţiile din sectorul agriulturii organice contrastează nu doar cu cele din economia generală dar chiar şi cu cele din agricultură,

    Un fapt relevant în acest sens este acela că Rabobank, unul dintre cei mai importanţi finanţatori agricoli la nivel european a decis să reducă în primele şase luni ale acestui an cu 2% valoarea creditelor acordate sectorului agro-alimentar din pricina problemelor create de scăderea consumului, în ţările acoperite.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!