FMC România extinde programul EVALIO Agrosystems în 2020
agrointeligenta.ro -În cadrul Galei “Cultivating Tomorrow” organizată la Sinaia, compania FMC și-a prezentat noutățile în domeniul Agriculturii Digitale.
Agricultura de Precizie devine tot mai interesantă si utilizată în fermele ce doresc sa facă performanță, iar companiile de cercetare și dezvoltare investesc din ce în ce mai mult pentru dezvoltarea acesteia. FMC este una dintre aceste companii, care cercetează domeniul Agriculturii de Precizie de mai mulți ani și a dezvoltat programul EVALIO Agrosystems. Acest program monitorizează evoluția populațiilor de dăunători din diverse culturi, în vederea avertizării pentru aplicarea tratamentelor. În anul 2019, la nivel global s-au monitorizat 30 de dăunători cheie din numeroase culturi agricole, având peste 850 de puncte de monitorizare. Printre cele mai importante culturi monitorizate cu ajutorul acestui program se numără: tomatele, vița de vie, porumbul, rapița, pomii fructiferi, salata și bumbacul, iar printre cei mai periculoși, dar si greu de combătut dăunători, putem aminti: Tuta absoluta, Helicoverpa armigera, Ostrinia nubilalis, Lobesia botrana, Spodoptera spp, Autographa gamma si Meligethes aeneus.
“Ce este de fapt EVALIO Agrosystems? Pe scurt, este un serviciu digital care se bazează pe o rețea de capcane atat convenționale cât și automate, cu feromoni și atractanți alimentari și care sunt monitorizate cu anumită frecvență. Valorile rezultate din citirea capcanelor sunt introduse în aplicație prin intermediul unor fotografii si apoi sunt validate de către specialiștii companiei . Aceste date sunt transformate în niște grafice care reprezintă curbele de zbor ale dăunătorilor. Cu ajutorul acestor grafice putem estima momentul apariției in masă al dăunătorilor, mai exact când acesta poate produce pagube insemnate culturilor, iar aplicația alertează fermierul, pentru ca acesta să reacționeze rapid și să aplice tratamentul cu insecticid. Obiectivul principal al acestui program este optimizarea aplicării corecte a insecticidelor FMC”, a explicat Cătălin Cosmin Viziru, Marketing Manager FMC România.
În România, programul EVALIO AgroSystems a fost împlementat în anul 2019 ca și program Pilot, monitorizând dăunătorul Ostrinia nubilalis din cultura de porumb.
Programul pilot a fost implementat în 30 de ferme din jumatatea de Sud a României, de la Calafat până în Insula Mare a Brăilei și până la Constanta.
„Pentru anul 2020, ne dorim să implementăm programul EVALIO Agrosystems la nivelul întregii țări, extinzând monitorizarea dăunătorilor periculoși pentru cultura de porumb, si anume Ostrinia nubilalis (Sfredelitorul porumbului) și Helicoverpa armigera (Omida fructificațiilor). De asemenea, ne dorim ca programul EVALIO Agrosystems să stea la baza deciziei fermierilor din întreaga țară de a aplica corect și la timp produsele de protecția plantelor, extinzând programul de la faza de Pilot din 2019, la faza de primul Program Digital de Prognoză și Avertizare dedicat cultivatorilor de porumb, program furnizat gratuit de catre o companie multinațională.
Evalio AgroSystems este un instrument de încredere care ne ajută atunci când vrem să facem un tratament, deoarece stim că este momentul optim. Făcând un tratament la momentul optim, înseamnă că avem o combatere eficientă, care se traduce printr-un spor de producție atât calitativ cât și cantitativ, deci per total o profitabilitate mai bună în fermă. Totodată, acest program ajută la utilizarea durabilă a produselor FMC și bineînțeles pentru un mai bun management al fermei în ceea ce privește utilizarea produselor de protecție a plantelor.. Acest program este într-o aliniere foarte bună cu programul de management integrat al dăunătorilor (IPM) din culturile noastre și se potrivește excelent cu principiile durabilității„, a subliniat Cătălin Cosmin Viziru, Marketing Manager FMC România.
Agricultorii din Republica Moldova așteaptă cu nerăbdare extinderea programului EVALIO AgroSystems și dincolo de Prut. “Ceea ce face FMC, este combinarea unei experiențe indelungate cu tehnologiile digitale moderne, care permite rapid fermierilor să fie informați ca vine o nouă generație de dăunători, care trebuie combătuți la timp”, a spus Valeriu Streleț, directorul Bioprotect Republica Moldova.
“Este extrem de important să aplicăm tratamentele la momentul oportun, pentru a avea un efect maxim și a nu pierde banii aplicând produse când nu trebuie”, a adăugat domnul Vasile Iosif, directorul FMC România, în cadrul Galei Cultivating Tomorrow, de la Sinaia.
FMC Corporation este o companie americana fondata in 1883, avand o pozitie de lider la nivel mondial in dezvoltarea si furnizarea de tehnologii eficiente care inglobeaza produse pentru protectia si nutritia plantelor. FMC contribuie la dezvoltarea agriculturii printr-o protecție sustenabilă a culturilor.