• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • NOU ÎN TOMATA 2020: Cantitate minimă vândută – 3 TONE, termen-limită 15 iunie, PLATĂ MAXIMĂ 3.000 EURO/AN!

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  Ministerul Agriculturii a decis să revină asupra unor schimbări propuse pentru ajutorul de minimis pentru cultura de tomate în spații protejate – sere și solarii. Astfel, în loc de 31 mai, termenul-limită anunțat inițial pentru valorificarea roșiilor, ministrul agriculturii Adrian Oros a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că termenul de vânzare a fost prelungit pentru data de 15 iunie, inclusiv. Totodată, cantitatea minimă ce trebuie valorificată cu acte crește de la 2 tone la 3 tone pentru suprafața minimă de 1.000 de metri pătrați.

  După ce Agrointeligența –  AGROINTEL.RO a publicat apelul fermierilor care au semnalat că termenul de 31 mai este prea scurt pentru valorificarea cantității minime de roșii pentru a se accesa ajutorul de minimis, ministrul Agriculturii a anunțat că termenul va fi prelungit până la data de 15 iunie 2020, inclusiv. 

  Tot la cererea cultivatorilor de roșii, cantitatea minimă ce trebuie valorificată pentru accesul la plata maximă de 3.000 de euro devine, din acest an, 3 tone la suprafața minimă de 1.000 de mp. Ministrul Adrian Oros a precizat chiar că unii fermieri au propus ca această cantitate să fie crescută până la 4 tone, dar s-a convenit că o producție de 3 tone este rezonabilă.

  Va fi și o sesiune de toamnă a Programului Tomata 2020

  Ministrul Adrian Oros le-a mai dat o veste bună cultivatorilor de roșii. Dacă la acest moment, proiectul de Hotărâre de Guvern prevede sprijin doar pentru cultura de tomate din Ciclul I, la rectificarea bugetară de la mijlocul anului, actul normativ poate fi actualizat astfel încât și cultivatorii cu ciclu II să acceseze ajutorul de minimis.

  Vestea proastă: plata de 3.000 de euro nu mai este asigurată

  Plata de 3.000 de euro pe exploatație, plată anuală, nu mai este asigurată fermierilor, a recunoscut ministrul Adrian Oros. Aceasta a explicat că suma de 3.000 de euro, cu cuantumul ei în lei, devine o plată maximală, astfel încât din bugetul alocat programului de minimis pentru tomate să reușească să acceseze sprijin financiar cât mai mulți cultivatori. Modul în care se va face reducerea plății pentru toți fermierii eligibili este prezentată în articolul 14 din proiectul de HG:

  ”Art. 14
  (1)După primirea tuturor situațiilor centralizatoare prevăzute la art. 13, Direcția generală buget-finanțe și fonduri europene din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale întocmește situația centralizatoare a datelor comunicate de către toate direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București, în vederea determinării valorii totale a sprijinului financiar solicitat.
  (2) În situația în care totalul sumelor se încadrează în suma maximă prevăzută la art. 9 alin. (1), Direcția generală buget-finanțe și fonduri europene din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale întocmește situația centralizatoare, în vederea deschiderii creditelor bugetare, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 6.
  (3)Dacă totalul sumelor depăşeşte suma maximă prevăzută la art.9 alin.(1), Direcția generală bugetfinanțe și fonduri europene din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale calculează coeficientul de reducere a sumelor cu încadrarea în bugetul maxim alocat schemei și îl comunică direcțiilor pentru agricultură județene și a municipiului București în vederea refacerii corespunzătoare a situațiilor centralizatoare.
  (4) În termen de trei zile lucrătoare de la primirea comunicării prevăzute la alin. (2), direcțiile pentru agricultură județene și a municipiului București refac situațiile centralizatoare cu sumele necesare reprezentând sprijin financiar pe baza coeficientului de reducere corespunzător și le retransmit Direcției generale buget-finanțe și fonduri europene din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în vederea deschiderii creditelor bugetare”.

  Registrul cu tratamente, o nouă obligație

  Așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO a anunțat deja, începând din acest an, fermierii care vor ajutor de minimis pentru tomate trebuie să țină un registru cu toate tratamentele aplicare culturii, documentul fiind verificat de către reprezentanții Direcțiilor agricole.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  CĂDEREA florilor – o problemă majoră în CULTURA de ROȘII. Ce poți face pentru a preveni PIERDERILE de producție? ROȘIILE PENTRU DIABETICI – cultura profitabilă din SOLARUL SOȚILOR BARONESCU CULTURA DE ROȘII CHERRY, AFACERE CU PROFIT ȘI PE TIMP DE IARNĂ!

  Ultimele știri

  CALCULATOR subvenții pentru credite! Simulator pentru fermierii care vor să obțină PLATA APIA ÎN AVANS! Dan Petrescu: ”Sunt două lucruri foarte importante pe care le-am reușit: lâna și berbecii de origine” Procese verbale încheiate pentru 1,3 milioane de hectare afectate de secetă

  Căutare în articole