• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția pentru lână 2020: Plată pentru maxim 4 kg/lână pe cap de oaie pentru a stopa fraudele!

    Angelica Lefter -

    Subvenția pentru lână intră într-o nouă etapă începând din acest an. Ministrul Agriculturii a luat decizia de a plafona plata ajutorului de minimis, adică se va acorda sprijin numai pentru cel mult 4 kilograme de lână pe cap de oaie. Astfel, plata maximă pe care o va putea încasa un oier va fi de 8 lei pe cap de ovină.

    În cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi, miercuri – 12 februarie, la sediul MADR, Adrian Oros a arătat că a luat decizia a de plafona ajutorul de minimis la lâna valorificată după ce în cel puțin două județe s-au descoperit exploatații care au declarat că au valorificat 36 de kilograme de lână pe cap de oaie. Județele unde s-au depistat aceste fraude sunt Sibiu și Bihor până la acest moment, a anunțat ministrul Agriculturii, subliniind că frauda a fost sesizată autorităților competente.

    Șeful Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat și o modificare importantă ce se va aplica din acest an la subvenția pentru lâna valorificată. Astfel, cantitatea maximă de lână pe cap de oaie pentru care trebuie făcută dovada comercializării va fi de maxim 4 kilograme.

    Am lăsat la urmă acest program de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii, pentru că am observat că apetența beneficiarilor pentru a accesa acest program a fost mult mai mică decât în anii precedenți, de aceea anul acesta o să monitorizăm mai atent ceea ce se întâmplă. La un control făcut de colegii din minister s-a observat că această colectare de lână s-a făcut doar scriptic fără a se ridica efectiv cantitățile de lână obținute după tunsori. S-au constatat cantități de lână raportate pe un animal de 13,9 kilograme, chiar și 36 de kilograme de lână pe animal, la unii fermieri. De aceea am trecut ca și modificare aici, cantitatea maximă de lână pe cap de oaie pentru care trebuie făcută dovada comercializării, 4 kg pe cap de oaie, maxim! Împreună cu sectorul ovin căutăm și alte soluții pentru a valorifica această lână, căutăm un potențial de prelucrare atât pentru industria textilă, dar și de construcții”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în cadrul conferinței de la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    În cadrul ajutorul de minimis pentru lâna valorificată, fermierii au primit până acum un sprijin inițial de 1 leu pe kilogram, subvenția fiind majorată de anul trecut la 2 lei pe kilogram. Singura condiție pentru a încasa acest sprijin achitat de la bugetul de stat a fost ca lâna eligibilă la plată să fie valorificată cu acte, cel mai simplu mod pentru a face acest lucru fiind predarea ei către centrele de colectare.

    Vă reamintim că Agrointeligența – AGROINTEL.RO a tras un semnal de alarmă în trecut cu privire la lipsa de acuratețe a datelor privind lâna colectată de la crescătorii români. Astfel, în luna ianuarie anul trecut, publicam o declarație a oierului Dan Petrescu, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor, în care acesta atrăgea atenția că efectivul de ovine nu corespunde cu cantitatea de lână vehiculată în spațiul public. Datele lui Petrescu indicau o cantitate mult mai mare, cantități uriașe de lână nefiind valorificate: ”Ministrul Agriculturii nu își face calculul la ceea ce declară. Declari la Bruxelles că ai 12.000.000 de ovine în România și aici vii și spui că s-au colectat 14.000 de tone de lână. Păi cât are oaia, 1 kilogram de lână? Nu mai are oaia 2 kilograme jumătate – 3 kilograme de lână? Nici măcar nu își fac calculele când declară ceva, nici măcar nu se gândesc: mă, câte ovine are România? Păi vii și spui că nu mai există lână pe mărăcini? Păi de la 14.000 de tone, cât au declarat ei că s-au colectat, și până la 36.000 de tone, cât ar trebui să fie după calculele declarate la Bruxelles, unde este lâna? Unde sunt 20.000 de tone de lână, în canale sau unde sunt băgate? Putea să spună că a reușit din 30 și ceva de mii de tone de lână, după numărul de ovine pe care îl avem, să strângă 14.000 de tone”.

    Începând din acest an, suma maximă pe care un fermier o poate accesa prin scheme de ajutor de minimis este de 20.000 de euro, sumă cumulată în ultimii trei ani.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    Plăți APIA. Reguli noi pentru subvenția pe hectarul de pajiște Subvenții APIA. Noile reguli pentru rotația culturilor pe terenurile eligibile S-a înființat Consiliul European pentru Agricultură și Alimentație, cu rol de consiliere a Comisiei