• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Chesnoiu, Comisia de Agricultură: Legea arendei și Legea construcțiilor în extravilan – blocate la Comisia juridică!

    Roxana Dobre -

    Legea arendei și legea construcțiilor în extravilanul localităților – două acte normative necesare fermierilor, dar care sunt în prezent blocate la nivelul Comisiei juridice din Camera Deputaților. Adrian Chesnoiu, președinte al Comisiei pentru agricultură, a participat marți, 7 septembrie, la Congresul Fermierilor – 2021, eveniment organizat de Asociația Forța Fermierilor. Cu acest prilej, Adrian Chesnoiu le-a prezentat fermierilor atât actele normative aflate în lucru la nivel parlamentar, dar și care sunt piedicile guvernamentale și la nivel de parlament pentru care o serie de inițiative nu sunt încă în vigoare.

    ”Am remarcat lucrul pe care l-ați făcut poate în premieră, să lăsați oamenii politici să vorbească la final. Am ascultat cu atenție mesajele transmise de fermieri și încercăm pe cât posibil ca la nivel decizional în Parlamentul României să le transpunem în legi. Trebuie totuși făcută o mică diferențiere: spunea domnul Cioranu (Nicolae Cioranu, președinte al Asociației Crescătorilor de Ovine „Păstorul Crișana”, organizație membră a Asociației Forța Fermierilor n.r) că cei care legiferează au pierdut contactul cu fermierii! Cred și sunt absolut convins, cunoscând activitatea legislaturii anterioare, că la Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, sub conducerea domnului președinte Stănescu (Alexandru Stănescu, fostul președinte al Comisiei de Agricultură n.r) legile cu adevărat importante în domeniul agricol au fost făcute prin dialog și prin contributivitatea fiecărei părți implicate. Același lucru pot să spun că l-am luat ca și sarcină de la dânsul când s-a făcut predarea mandatului de președinte al comisiei și cred că în aproape cele 10 luni de zile de când sunt președinte al comisiei am avut întotdeauna un dialog constructiv cu dumneavoastră fermierii”, a punctat oficialul în cadrul discursului său.

    MADR a ridicat ”ziduri” în comunicarea cu fermierii

    Adrian Chesnoiu denunță și o practică pe care actuala conducere a ministerului agriculturii o abordează în relația cu fermierii: aceea de a nu comunica cu aceștia la luare deciziilor de impact în sectorul agricol. Lucru ce nu se întâmpla, spune oficialul, în mandatul fostului Guvern când la conducerea MADR era Petre Daea.

    ”De cealaltă parte legislația primară care ar trebui să se transpună în politici publice are într-adevăr de suferit. Și o să vă dau doar strict două exemple: atunci când am făcut parte din echipa guvernamentală coordonată de domnul ministru Daea, împreună cu Daniel Botănoiu (fost secretar de stat în MADR n.r), Adrian Pintea (directorul general al APIA n.r), Lelior Iacob (fostul director al ANZ n.r), exista un principiu al dărâmării zidurile între instituție și beneficiarii muncii noastre, adică  fermierii. De doi ani din păcate, pentru că domnul ministru Daea a stat la MADR 2 ani și 10 luni, acest lucru nu se mai întâmplă. Domnul Oros este ministru de 2 ani, diferențele le faceți dvs și trageți concluziile singuri.  Dar în ultimii doi ani s-au ridicat atât de multe ziduri chiar și în interiorul ministerului, în relația ministerului cu exteriorul, cu beneficiarii programelor publice care într-un final au condus la eliminarea tuturor programelor de sprijin pentru fermieri. Am auzit de foarte multe ori în dialogul cu fermierii întrebări de genul: Ce faceți dvs în Parlament? Legi mai faceți pentru noi? Eu vă spun că degeaba facem legi în Parlament dacă în Executiv nu sunt puse în aplicare. Noi la nivelul Comisiei de Agricultură ducem mai departe mandatul pe care l-am preluat și exemplul bun preluat de la domnul Stănescu și comisia anterioară: acela de a nu avea diferende de ideologie politică atunci când vine vorba de interesul fermierilor, al agriculturii și industriei agroalimentare românești. Acesta este lucrul cel mai important”, a mai spus Chesnoiu.

    Legi pentru fermieri și colaborări respinse de actualul Guvern

    Împreună cu colegii mei din comisiei am luat decizia și apoi am propus ministerului agriculturii ca un reprezentant din cadrul comisiei, și reprezentant al fiecărui grup politic din Parlament să facă parte din grupurile de dialog și comitetele de monitorizare pentru construirea Planului Național Strategic (PNS), le-a mai mărturisit președintele Comisiei pentru Agricultură celor prezenți.

    ”Ne-am dorit acest lucru tocmai în ideea ca baza legii executivă să aibă susținere în zona legislativă. De ce? Pentru că PNS-ul este al României, este al dumneavoastră, al fermierilor. Evident că răspunsul a fost negativ și atunci am încercat pe toate căile la nivel de comisie să încercăm noi să mișcăm puțin lucrurile. Din păcate este o luptă surdă cu efecte grave îndreptate împotriva dumneavoastră. Pentru că decidenții politici în general nu au de pierdut. Eu nu am afaceri în agricultură, nici nu îmi doresc să îmi fac dar cei care suferă în general sunt destinatarii muncii noastre. Alt exemplu: am inițiat împreună cu parlamentarii PSD o inițiativă legislativă izvorâtă din practică. Eu după cum știți am fost director general al AFIR aproape 4 ani de zile. Și anume, ca să poți face o fermă în câmp pe teren extravilan sau să îți renovezi ferma existentă, să faci extindere, trebuie prima dată să treci terenul în intravilan, pentru asta trebuie să faci PUZ, durează între 6 și 8 luni, te costă aproape un miliard de lei toate taxele, și timpul acesta este pierdut. De ce am depus această inițiativă și mă bucur că toți colegii din cadrul comisiei, din toate grupurile parlamentare, au fost de acord cu ea. Pentru că veneam din practică și știam cu ce se lovesc fermierii atunci când încercau să implementeze un proiect din fonduri europene. Și am zis: Domnule dar dacă sunt aici, acesta este rolul nostru, să le ușurăm munca fermierilor. Proiectul nostru de lege a trecut de Senat și toate comisiile din Parlament dar s-a blocat la Comisia juridică din Camera Deputaților. Poate reușim să o deblocăm pentru că într-o lună de zile ar urma să înceapă depunerea de proiecte cu fonduri europene. Pentru asta ne-am grăbit cu astfel de legi. V-am dat acest exemplu ca să înțelegeți ce se întâmplă”, a mai povestit oficialul.

    Fermierii nu au fost implicați nici în propunerile pentru PNRR

    Adrian Chesnoiu le-a mai vorbit celor prezenți la eveniment despre un alt refuz al guvernanților de a fi transparenți în politicile care îi implică direct pe fermieri. ”S-a vorbim despre PNS și PNRR. În luna aprilie 2021 i-am adresat o solicitare domnului ministru de externe Aurescu și premierului Cîțu să îmi comunice, în calitate de deputat și președinte al Comisiei pentru Agricultură, care a fost mandatul cu care Cristian Ghinea, ministru al fondurilor europene, s-a deplasat la Bruxelles, în domeniu irigațiilor și al propunerilor venite de la MADR. Ca să închidem odată circul acesta și baletul între instituții, că e de vină Ministerul Agriculturii, e de vină cel al fondurilor. Răspunsul nu l-am primit nici până în ziua de astăzi. Dar poate dumneavoastră prin forța pe care o aveți la nivel de asociație de fermieri, veți obține un răspuns categoric în acest domeniu. Pentru că e important să vedem cine și cum a negociat în numele fermierilor români”, a menționat demnitarul.

    Banii pentru calamități, marea dezamăgire a fermierilor

    Deputatul a amintit și despre dezinteresul Guvernului și al ministrului agriculturii de a plăti fermierilor sumele pentru despăgubirile pentru seceta suferită la culturile din primăvară, anul 2020. ”S-a vorbit și despre anii pentru calamități. Cred că sunteți la curent cu toții că banii nu -s-au regăsit atunci în buget un  miliard de lei pentru plata despăgubirilor pentru că amendamentul era de la o formațiune politică. Nu a mai contat nici promisiunile de dinainte de campanie pentru că vorba aceea, una e programul de campanie și alta e programul de guvernare. Dar în schimb am văzut aceeași sursă de finanțare indicată de noi în amendament ca fiind bază pentru finanțarea Agro IMM Invest. Și atunci vă las pe dvs să trageți singuri concluziile ca pe viitor concentrarea aceasta de forțe a fermierilor să fie un cuvânt mult mai important și mai greu în relația cu decidenții politici. Închei cu dorința insistentă de a putea construi împreună”, a mai amintit Chesnoiu.

    Deputații încep dezbaterile pe legi importante

    Adrian Chesnoiu a anunțat în finalul intervenției sale că de miercuri, 8 septembrie, deputații au început dezbaterile pe primele legi care sunt pregătite pentru fermieri, la început de toamnă.

    ”Noi de mâine (miercuri 8 septembrie n.r)  începem dezbaterile pe legea practicilor neloiale – transpunerea directivei europene pentru practici neloiale, și va fi un punct de mare interes pentru fermieri, pentru producătorii român, în încercarea noastră aceea de a legifera echidistant astfel încât să folosim mecanismele necesare unui proiect corect între producători, supermarket și comerciant. S-a ridicat în spațiul public de foarte multe ori discuții despre o Legea a Arendei dar vreau să vă anunț public faptul că propunerea de modificare a Codului Civil este încă din legislatura trecută adoptată sub mandatul domnului Stănescu, blocată la aceeași comisie juridică în Camera Deputaților, care prevedea 7 ani minim pentru contractul de arendă, posibilitatea sub-arendării acolo unde există posibilitatea în schimb. Evident că sunt și alte legi pe care le avem în circuit și pe care sperăm că vor fi benefice pentru dvs. Mare atenție însă că România nu duce lipsă de legi ci de aplicarea lor și politici responsabile în domeniu. Nu știu cum a fost posibil ca un ministru atât de slab ca Adrian Oros să scape de o moțiune simplă, calculați dvs cu ce voturi”, a conchis Chesnoiu.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA