• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Specialiştii spun că cel mai bun furaj se face din viermi de muscă. L-aţi încerca în ferma voastră?

    agrointeligenta.ro -

    Noi oamenii nu avem o părere prea bună despre viermi – nici nu vrem să îi vedem, darămite să îi mai şi mâncăm sau să ştim că păsările şi animalele care ne asigură hrana o fac. Ar trebui să ne schimbăm un pic atitudinea faţă de ei.


    În fapt „viermii” – ştiinţific vorbind, larvele diferitelor specii de insecte sînt de foarte multă vreme o sursă de proteine pentru păsări şi porci – cam de când speciile au fost definite în procesul evoluţiei. Doar fobiile dezvoltate în legătură cu ei au făcut ca în trecerea la producţia de tip industrial de carne şi ouă oamenii să uite de această sursă de proteină pe care în mod obişnuit păsările o caută în natură.

    Evoluţiile preţurilor la furajele convenţionale – porumb, soia – sau neconvenţionale – făină de peşte – au reprezentat în ultimii ani un puternic stimulent pentru căutarea unor surse ieftine de proteine şi de alte substanţe hrănitoare.

    Ţinând cont şi de interesul crescut al publicului pentru alimentaţia sănătoasă – aria căutărilor acestor noi furaje a fost restrânsă la hrana naturală a speciilor pe care le „industrialzăm” în fermele de producţie. Pe listă s-au calificat imediat insectele şi larvele acestora – viermii.

    Primele cercetări nu au testat dacă viermii pot fi incluşi în dieta păsărilor – PhD Mama Natură, ne spusese deja acest lucru. Ci, în ce măsură ei ar putea înlocui alte surse de proteină vehetală (soia) sau animală (peste). Procentul de substituţie este foarte mare – înlocuirea totală nefiind susţinută decât de necesitatea unei diete variate a păsărilor şi porcilor.

    Valorificarea viermilor (engleză – maggots) ca sursă de proteină a ajuns deja în fază producţiei industriale a furajelor – compania britanică AgriProtein Technologies, este pe cale să deschidă în Africa de Sud, prima fabrică din lume dedicată producţiei de „Magmeal” pentru hrana păsărilor şi porcilor. Aceasta ar putea înlocui făina de peşte

    „Pînă în 2050, la ritmul în care uilizăm făina de peşte, vom avea nevoie de două sau mai multe planete. Populaţia planetei se măreşte, India şi China contribuind totodată la creşterea consumului de carne de pasăre, de vită şi de porc” explică, citat de Fish Site, David Drew, managerul companiei.

    Viermii folosiţi pentru a produce „Magmeal” sînt larvele celei mai comune muşte – Musca domestica.

    Procesul tehnologic este următorul: „roiuri” de muşte capturate în containere speciale, sînt lăsate să ăşi depună ouăle, care se transformă în larve; acestea sînt scufundate în vasespeciale conţinând sânge animal colectat în urma proceselor car au loc în abatoare, pentru a fi hrănite; când ating dimensiunea de 12 mm sînt recoltate şi spălate, uscate, măcinate şi transformate în pasta care va fi utilizată ca furaje.

    Fabrica unde are loc tot acest proces se află la 40 de km de Cape Town.  Încă una este însă proiectată în Germania.

    Spacialiştii ne asigură că Magmeal ar putea înlocui cu succes multe tipuri de furaje

    „Am testat toxicitatea şi calitatea cărnii şi am ajuns la concluzia că avem un furaj care este mai bun decât multe care se găsesc pe piaţă în acest moment” este de părere Elsje Pieterse, cercetător în cadrul University of Stellenbosch, unul dintre pionierii ideii

    În ultimii 10 ani preţurile făinei de peşte şi al masei de soia au crescut de două ori şi un sfert.

    Sursă: Fish Site


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!