• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii români, falimentați de importurile la prețuri de dumping!

    agrointeligenta.ro -

    Prețuri de dumping care ucid fermele avicole românești! Comisia Europeană trebuie să protejeze crescătorii de păsări de prețurile de dumping praticate de statele terțe, declară europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European.

    Fermele avicole din România sunt expuse falimentului din cauza importurilor masive din statele terțe care practică prețuri de dumping, a susținut europarlamentarul Daniel Buda în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, unde a avut loc prezentarea de către Comisia Europeană (DG AGRI) a Actului delegat al Comisiei de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele referitoare la gestionarea contingentelor tarifare de import și de export care fac obiectul licențelor și de completare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește constituirea garanțiilor în cadrul gestionării contingentelor tarifare. Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 împuternicește Comisia să stabilească regulile de gestionare a cotelor tarifare agricole (TRQ) (OMC și a celor bilaterale).

    Foto: Facebook Daniel Buda

    ”Domnule director, aș dori să vă adresez o întrebare referitoare le mecanismul de stabilire a cantităților de carne, în special cea de pui mă interesează, care intră în Uniunea Europeană și în ce măsură țineți cont de particularitățile anumitor zone. Eu provin din România, mai exact din zona Transilvaniei, unde până nu demult, erau zeci de ferme avicole care încetul cu încetul, au dat faliment. Evident că m-a interesat această problemă, iar în discuțiile pe care le-am avut cu proprietarii acestora i-am întrebat cauza falimentului. Până la urmă, carnea de pui este una accesibilă consumatorilor.

    Fermierii mi-au spus foarte clar că din cauza importurilor, iar în acest sens mi-au dat exemplu cu situația din Ucraina. Aș dori să vă întreb cum protejăm totuși fermierii din Uniunea Europeană? Aceste importuri nu fac altceva decât să pună presiune foarte mare pe crescătorii europeni, generând falimentul, iar pe termen mediu și lung se va ajunge la situația în care carnea importată din afara UE o să fie la niște prețuri mult mai mari. În momentul de față, consider că avem de-a face cu un preț de dumping din partea statelor terțe. Acestea curăță fermierii din interiorul UE și ulterior, vin cu niște prețuri mult mai mari decât cele de astăzi. Aștept cu interes răspunsul dumneavoastră deoarece trebuie să le dau o explicație logică la fermierii din regiunea mea”, a spus Daniel Buda.

    Reprezentantul Comisiei, Michael Scannell, director „Piețe și observatorii”, i-a transmis oficialului român: „Concurența din partea importurilor pun presiune puternică asupra fermierilor noștri. Producția și consumul sunt în creștere. Sectorul cărnii de pui a crescut cu 80% în ultimii ani. Exportăm de două ori mai mult decât importăm. Știu că importăm piept de pui și exportăm tot felul de bucăți de pui care nu sunt așa de calitate, dar comerțul cu carne de pui se face pe piese separate și nu pe carcase întregi. Și în Europa consumatorii au tendința de a consuma din ce în ce mai puțin aripi de pui sau alte bucăți, ajungând-se la un echilibru. Noi exportăm bucăți ce nu se consumă aici și pe de altă parte, importăm acele bucăți care sunt cerute mai mult.

    Un alt punct pe care l-a remarcat domnul Buda. Suntem foarte stricți pe controlul făcut pe importuri. Avem măsuri implementate foarte clare, cerințe, identitatea fizică, substanțe chimice, inspecții. Controalele sunt foarte stricte. Compania cea mai mare la nivel internațional nu are licență pentru a veni pe piața europeană pentru că nu satisface cerințele noastre.”


    Te-ar mai putea interesa

    Preț viței în viu la centrele de colectare, în funcție de rasă și greutate Crescătorii de oi fac front comun: Nu mai vindem mieii de Paști sub 24 lei/kg în viu Peste 180 de mistreți dintr-un fond silvic au fost depistați cu pestă porcină africană

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile