• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii care nu mai primesc subvenții APIA începând din acest an!

    Angelica Lefter -

    Fermierii care nu mai încasează subvenții agricole începând din acesta an! Din cauză că figurează la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cu datorii, o parte dintre producătorii agricoli nu vor putea beneficia de plățile directe pe acest an. La nivel local, centrele județene au făcut o inventariere a debitorilor, dar și a sumelor pe care agenția de plăți le are de recuperat.

    De precizat că atât timp cât în sistemul APIA, un fermier figurează cu datorii, el nu poate beneficia de sprijin decât în momentul în care situația sa este clarificată fie prin stingerea debitului/plata acestuia, fie printr-o decizie judecătorească definitivă sau o altă măsură legală. Sunt și situații în care debitul se poate recupera de către APIA din plățile viitoare, situațiile fiind analizate la nivel de fermier.

    La nivelul județului Suceava, centrul județean al APIA avea în evidențe, la începutul anului 2020, peste 31.425 de debitori. Aceștia erau înregistrați de pe urma sprijinului financiar acordat prin schemele de plăți aferente cererii unice pe suprafață.

    Debitorii provin încă din 2007, după aderarea României la Uniunea Europeană, dintr-un total din acea perioadă de 5.260 de debitori care au fost depistați în anul 2019. Suma debitelor este de 33,66 de milioane de lei, numai anul trecut fiind constatate aproximativ 1,2 milioane de lei,  potrivit stiridinbucovina.ro.

    APIA Suceava a întocmit 472 de procese verbale de calculare a accesoriilor, respectiv a penalităților, în timp ce pentru fermierii decedați și radiați s-au întocmit 75 de decizii de revocare a unor titluri de crență, în valoare de 36.369 de lei. În cazul debitelor nerecuperate, adică în cazul a 276 de dosare, APIA a trimis dosarele către Administrația Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF), în vederea demarării executării silite. Suma care ar trebui recuperată de ANAF este de 1,93 de milioane de lei.

    APIA Suceava a reușit să recupereze, de-a lungul vremii, un total de 27 de milioane de lei, dintre care aproximativ 2 milioane de lei numai anul trecut. De recuperat mai rămâne suma de 4,13 milioane de lei.

    Directorul Executiv al Centrului Județean APIA Suceava, Eugen Mogoș, a arătat că: ”În mod obișnuit stingerea creanțelor se face prin conformarea voluntară, adică prin plată directă, de către debitor, ca efect al propriei voințe. În situațiile în care debitorii nu-și plătesc obligațiile bugetare la termenele la care acestea au devenit exigibile, în acel moment se naște din punct de vedere juridic, dreptul APIA de a efectua deducerea din drepturile viitoare, stabilite prin decizie de plată sau alte documente, ori acela de a demara excutarea silită”.

    Gradul de recuperare la nivelul Centrului Județean Suceava al APIA este de 80%, urmărindu-se o creștere semnificativă a procentajului. În anii anteriori, din suma recuperată, aproximativ 15 milioane de lei reprezintă compensările, iar 11,78 de milioane de lei sunt plăți voluntare.

    Directorul Executiv al APIA Suceava, Eugen Mogoș a explicat și că pentru debitele nerecuperate, în sume foarte mari, cu acțiuni în instanță nu a început acțiunea de executare, la fel pentru debitele fermierilor decedați. În evidențele APIA Suceava figurau la început de an 2020, 216 debitori naționali, pentru o sumă de 294.514 lei, fiind fermieri beneficiari ai mai multor forme de sprijin financiar acordate de la bugetul de stat.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO recomandă fermierilor care știu că au sume imputate de APIA, care figurează cu datorii în sistem sau care au avut sancțiuni în cererile trecute să verifice cu funcționarul APIA care este situația respectivei exploatații agricole și în ce măsură li se permite să depună cererea unică pentru anul de cerere 2020.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Vești excelente pentru salariații din agricultură! Guvernul a modificat Ordonanța ”trenuleț” Subvenții APIA. Fermierii – chemați să depună deconturile pentru plățile-bonus pe cap de animal