• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cornel Stroescu vrea să-și extindă ferma de găini: ”Am fost la bănci să iau credit pentru investiții”

    Ramona Dascălu -

    Lipsa finanțării, o reală piedică în calea dezvoltorii fermierilor români! Cornel Stroescu, fermier din județul Mehedinți, vrea să crească de zece ori capacitatea fermei de găini ouătoare pe care o deține în prezent. În demersul său de a investi în dezvoltarea fermei, acesta s-a lovit însă de refuzul băncilor, care nu vor să-i ofere finanțare!

    La momentul actual, în ferma lui Cornel Stroescu din județul Mehedinți sunt 17.000 de găini ouătoare care produc în jur de 15.000 de ouă pe zi. Acesta spune însă că ar vrea să mărească capacitatea fermei la aproape 200.000 de găini, fiind sigur că piață de desfacere există pentru produsele sale, și că pentru acest lucru are nevoie de 5 milioane de euro.

    ”Problema cea mare este reprezentată de investițiile în ferme. Eu ca și fermier, având și o fermă vegetală, având și depozitare, având acum experiență și pe acest sector avicol, pot spune că mi-am deschis o piață în ceea ce privește produsul meu, care este foarte căutat, nu am produs să vând raportat la câtă cerere am, și vorbim de Drobeta Turnu Severin și un magazin din Târgu Jiu. Atât pot să livrez pentru că producția este limitată, produc în jur de 15.000 de ouă pe zi, e foarte puțin pentru ce cerere există. Am fost la aproape toate băncile să cer o finanțare pentru o investiție, vreau să cresc dimensiunea fermei de zece ori față de cât o am acum. Pentru acest lucru, am nevoie de 5 milioane de euro. Le-am explicat băncilor că pe acest sector avem o piață unde noi importăm foarte mult, și asta pentru că nu producem, nu asigurăm necesarul. În acest moment, avem în jur de 17.000 de găini, în două hale. Vrem să ajungem la 20-22 de hale cu aproape 200.000 de găini”, a declarat Cornel Stroescu pentru Agrointeligența –  AGROINTEL.RO.

    Fermierul din Mehedinți ne-a explicat că investiția de 5 milioane de euro nu constă însă în construirea propriu-zisă a 20 de hale, ci în automatizarea acelor hale astfel încât să rezulte un produs finit care să respecte toate normele de biosecuritate și siguranță alimentară.

    ”E vorba de un plan de afaceri complet, nu vorbim să construim 20 de hale de găini și gata, ci vorbim de un complex. Să construiești o hală de găini e simplu, dar noi trebuie să avem și echipamentele, automatizarea, care costă foarte mult pentru că vorbim de un produs care trebuie să respecte normele de biosecuritate și de sigurnță alimentară. În plus, trebuie să avem o stație de sortare performantă, trebuie să avem un depozit frigorific, de mașini cu care livrăm pentru că noi la momentul de față avem mașină frigorifică. Atunci când livrăm produsul la hipermarket, nu se descarcă produsele până când nu se măsoară temperatura cu care au fost livrate. Fiind un produs perisabil, trebuie să respecți normele de securitate alimentară și atunci și cheltuielile sunt mai mari și de aceea pentru acest complex am avea nevoie de 5 milioane de euro, bani care pentru un investitor care ar locui în Germania sau în Polonia nu ar reprezenta o problemă să-i obțină pentru că băncile sunt deschise pentru astfel de investiții. Și vreau să subliniez că există o piață pentru un astfel de produs”, a spus Cornel Stroescu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    În cazul în care proiectul său ar primi finanțare, complexul de găini ouătoare ar fi gata într-un an de zile.

    ”Dacă am obține acești bani, într-un an de zile ar fi investiția gata. Eu vreau să fac lucrul acesta și îl voi face până la urmă. Sunt în discuții și cu furnizori de echipamente care să-mi finanțeze investiția, poate nu o să ajung din prima la această dimensiune, dar treptat. De ce noi, în România, ca și investitori, trebuie să ne chinuim să facem astfel de investiții, când ar trebui să fim sprijiniți pentru că noi creăm plus valoare și locuri de muncă? Statul are de câștigat din lucrul acesta, cerealele nu ar mai pleca la export. De ce să nu exportăm noi ouă?”, se întreabă fermierul.

    Pe viitor, fermierul Cornel Stroescu se gândește să-și producă singur și găinile, dar asta numai în cazul în care statul român îl va sprijini: ”Cum ar putea să ne ajute statul? Păi ar trebui ca acest program pentru reproducția la porc și păsăre să continue pentru că și eu îmi doresc la dimensiunea asta pe care mi-o doresc să îmi produc eu găinile. Eu la momentul acesta cumpăr găina la 17-18 săptămâni, având o dimensiune mai mică a fermei. Însă, pe viitor vreau să produc eu, vreau să produc până la urmă și acei pui de carne, care vin foarte mulți din Ungaria. De ce să nu-i producem în România, dacă tot se acordă un astfel de sprijin? Și chiar dacă va veni acest ajutor de stat va trebui să avem cofinanțarea noastră pe care tot de la bănci ar trebui să o luăm, dar noi avem, cred, cea mai dezastruoasă politică bancară pentru investiții din Uniunea Europeană”.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!