Burse şi preţuri

Robert Arsene, Agricover: “Evoluţia preţului la cereale nu ţine de voinţa locală, ci de evoluţiile de pe piaţa internaţională”

Directorul general al Agricover SA, Robert Arsene a făcut o analiză a pieței reale a cerealelor și consideră că nivelul prețurilor din România se aliniază unui trend mondial. “Trebuie să conştientizăm că ţara noastră exportă 7-10 milioane de tone de cereale pe an, iar valoarea acestor tranzacţii reprezintă doar 1% din totalul tranzacţiilor mondiale”, a spus Robert Arsene, citat de ziarul Bursa.

Directorul Agricover crede că fermierii români sunt profund dezamăgiți de acest an agricol pentru că îl compară mereu cu cel din 2012.  Anul trecut, preţul mediu pe o tonă de grâu era în jur de 200 de euro, anul acesta preţurile sunt de aproximativ 140-150 de euro pe tonă.

Robert Arsene consideră că agricultorii cu o recoltă bună de 4 tone grâu/hectar, la un preţ de circa 650 de lei/tonă, își vor acoperi  costurile de producţiem chiar și fără a lua în calcul subvenţiiile acordate de Ministerul Agriculturii (MADR).

“Potrivit acestor calcule, fermierii ar trebui să înregistreze o marjă de profitabilitatea mai mare chiar decât traderii”, a spus reprezentantul Agricover.

În opinia lui Robert Arsene, citat de Bursa, faptul că tranzacţiile cu fermierii continuă în ciuda nemulţumirilor acestora cu privire la preţ sugerează că piaţa funcţionază chiar şi în condiţii de volatilitate. Directorul Agricover vede nemulţumirea fermierilor normală, dar nu consideră că cineva anume este responsabil pentru o situaţie creată de realităţile pieţei.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!