Burse şi preţuri

Robert Arsene, Agricover: “Evoluţia preţului la cereale nu ţine de voinţa locală, ci de evoluţiile de pe piaţa internaţională”

Directorul general al Agricover SA, Robert Arsene a făcut o analiză a pieței reale a cerealelor și consideră că nivelul prețurilor din România se aliniază unui trend mondial. “Trebuie să conştientizăm că ţara noastră exportă 7-10 milioane de tone de cereale pe an, iar valoarea acestor tranzacţii reprezintă doar 1% din totalul tranzacţiilor mondiale”, a spus Robert Arsene, citat de ziarul Bursa.

Directorul Agricover crede că fermierii români sunt profund dezamăgiți de acest an agricol pentru că îl compară mereu cu cel din 2012.  Anul trecut, preţul mediu pe o tonă de grâu era în jur de 200 de euro, anul acesta preţurile sunt de aproximativ 140-150 de euro pe tonă.

Robert Arsene consideră că agricultorii cu o recoltă bună de 4 tone grâu/hectar, la un preţ de circa 650 de lei/tonă, își vor acoperi  costurile de producţiem chiar și fără a lua în calcul subvenţiiile acordate de Ministerul Agriculturii (MADR).

“Potrivit acestor calcule, fermierii ar trebui să înregistreze o marjă de profitabilitatea mai mare chiar decât traderii”, a spus reprezentantul Agricover.

În opinia lui Robert Arsene, citat de Bursa, faptul că tranzacţiile cu fermierii continuă în ciuda nemulţumirilor acestora cu privire la preţ sugerează că piaţa funcţionază chiar şi în condiţii de volatilitate. Directorul Agricover vede nemulţumirea fermierilor normală, dar nu consideră că cineva anume este responsabil pentru o situaţie creată de realităţile pieţei.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. Domnule Catalin, cu tot respectul, daca ati fi citit articolul citat mai sus (si acesta e doar un exemplu), ati fi aflat ca: “Noul guvern al Egiptului a declarat deja că grâul achiziţionat va fi folosit pentru producerea pâinii pentru piaţa internă.” In rest, personal, nu ma intereseaza ce achizitii au facut egiptenii de pe piata rusa sau ucraineana sau care sunt traderii de pe acele piete. Iar traderii de pe piata romaneasca sunt binecunoscuti. Sa nu intelegeti ca incerc sa le diminuez rolul acestora, din contra, sunt jucatori foarte importanti intr-o piata concurentiala, reala, unde preturile sunt negociate si fixate strict intre producatori si comercianti sau procesatori. Comentariul de mai sus se referea strict la pretul cu care sunt achzitionate cerealele pe piata romaneasca, de la producatori, (nu intru in detalii privind si modalitatea de achizitie a acestora) si cu ce pret pot fi si sunt ulterior valorificate. In final, ideea era ca existenta unei piete reale si eficiente a cerealelor, atat platforme comerciale spot cat si burse de derivate, asa cum exista in toata lumea civilizata, este mai mult decat o necesitate. Daca doriti sa continuam acest dialog, va rog sa ma contactati la [email protected]

  2. Egiptul a cumparat FOB Constanta sau CIFFO port Egiptean? A cumparat grau de panificatie sau grau furaj? Ce pret a incasat taranul rus din pretul platit de Egipt? Cine sunt exportatorii din Romania si Rusia?

  3. “29 Iulie 2013 – Egiptul a cumpărat săptămâna trecută 60.000 de tone de grâu din Rusia….şi alte 60.000 din România, la preţul de 252,25 de dolari pe tonă” (http://www.money.ro/romania-exporta-grau-in-egipt_1251501.html)
    Deci, pretul de vanzare catre Egipt si incasat de traderi/exportatori este de 252.25 USD/MT sau altfel spus, de 191.45 EUR/MT (la un curs de 1.3176 USD/EUR). Unde merge diferenta de la 140-150 EUR/MT, pret pe care il specificati dumneavoastra in articol si pana la 190 (rotunjit), pret cu care traderii il vand la export? Nu e dificil de constatat, in orice caz, ca NU catre producatori. Doar la cele 60,000 MT de grau vandute de acesti traderi Egiptului, profitul mediu brut marcat e de 2.7 milioane EUR. Oare cat e profitul producatorilor? Din nou se constata ca lipsa unei burse reale a produselor cerealiere in care producatorii sa isi poata vinde in mod echitabil productia, provoaca respectivele decalaje de profit in detrimentul acestora.

Scrie un comentariu