Piaţa terenurilor

Străinii vor putea să cumpere maximum 100 de hectare de teren. Ce părere aveți despre proiectul Ministerului Agriculturii?

Liberalizarea pieței terenurilor agricole de la 1 ianuarie 2014 sperie pe mulți fermieri români și nu numai, cetățeni îngrijorați că străinii se vor grăbi să își cumpere teren agricol la noi, unde prețurile ogoarelor sunt de câteva ori mai mici decât cele din vestul Europei. Un proiect al Ministerului Agriculturii a fost postat pe site-ul instituției și vrea să limiteze achiziția de teren a străinilor la 100 de hectare.

Legea privind vânzarea – cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice, precum și de înființare a Autoritatea pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare. Așa se numește actul normtiv menit să limiteze ”apetitul” imobiliar al străinilor. ”Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, proprietatea persoanei fizice, reprezentând terenuri agricole situate în extravilan, nu poate depăși 100 ha.”, se arată în proiect.

Condiții pentru cumpărători

MADR vine și cu o serie de condiții pentru cumpătorii de teren extravilan cu destinație agricolă:
a) să facă dovada că are cunoștințe în domeniul agricol, potrivit normelor metodologice la prezenta lege;
b) a desfăşurat activităţi agricole pentru o perioadă de cel puţin 5 ani, potrivit normelor metodologice la prezenta lege;
c) persoana fizică care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, deține în proprietate terenuri agricole pe teritoriul României, situate în extravilan trebuie să facă dovada că a desfășurat activități agricole pe acestea, în condițiile stabilite prin normelor metodologice la prezenta lege.

Ce credeți de proiectul gândit de ministerul condus de Daniel Constantin? Cum credeți că vor reacționa străinii care s-au declarat deja interesați de ogoarele românești?

Foto: visualphotos.com

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!