• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • agrointel.ro
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Agribusiness
  • Anunțuri
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fabrica de brânzeturi care plătește fermierilor 1,5 euro pentru un litru de lapte de capră!

    agrointeligenta.ro -

    Trei milioane de litri de lapte de capră, un milion de litri de lapte de vacă, două milioane de litri de lapte de oaie, 1,50 euro prețul pe litru de lapte! Acestea sunt cifrele care descriu o fabrică de procesare a laptelui din Spania. Este o unitate care în 1985 se deschidea într-un garaj, unde lucrau două persoane, ajungând astăzi să prelucreze cantitățile mai sus prezentate.

    ”Minunea” se întâmplă în Spania, acolo unde europarlamentarul Daniel Buda se află în aceste zile în calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European. Cua cest prilej, eurodeputatul a vizitat și fabrica de brânzeturi Quesos del Casar din Casar de Cáceres, acolo unde lucrează 100 de persoane și se produc zeci de sortimente de brânzeturi.

    ”Un lucru important pe care l-au făcut cei de aici este că și-au protejat denumirea și originea acestor sortimente, ceea ce le asigură supraviețuirea pe piață. Anual, peste 20.000 de mii de euro sunt cheltuiți cu avocații în instanță pentru a-și proteja denumirile recunoscute oficial. Fondurile europene din Pilonul II de dezvoltare au fost hotărâtoare în dezvoltarea acestor capacități de producție. La 300 de kilometri de Madrid, departe de aglomerările urbane, nicio bancă nu ar fi creditat o astfel de afacere. Noroc cu fondurile europene care au fost o salvare nu doar pentru proprietarii fabricii, dar în mod cert și pentru fermierii din zonă”, a declarat Daniel Buda.

    Laptele obținut din această zonă este plătit la un preț rezonabil de 1,5 euro, în condițiile în care un kilogram de brânză se vinde între 12-17 euro după ce trece printr-un îndelung proces de preparare și maturare, mai spune eurodeputatul român.

    ”Fără discuție, legătura dintre proprietarii fabricii și cooperativele agricole din zonă, nu doar că este una foarte strânsă, dar așa cum spunea și proprietarul fabricii, fermierii trebuie să fie răsplătiți cu un venit corect pentru a putea rezista pe piață. Conștientizând că nu pot unii fără alții, am putea spune că s-au contopit pe aceeași parte a baricadei în bătălia dificilă a supraviețuirii pe o piață concurențială acerbă, unde falsurile și înșelăciunile în calitatea produselor cunosc adesea răspuns în instanțe judecătorești char și internaționale. Dârzenia sau înverșunarea acestora de a reuși este ceea ce le-a permis să rămână de sute de ani în aceste locuri”, concluzionează Daniel Buda.


    Te-ar mai putea interesa

    Ministrul Adrian Chesnoiu despre Legea porcului: ”Nu se va aproba! Nu o susțin!” Carmen Avram: ”Se încearcă impunerea unor limite nerealiste transportului animalelor vii!” Lizină în hrănirea porcilor. Probleme cu stocurile, crescătorii caută înlocuitori

    Ultimele știri

    În Germania, FrieslandCampina a crescut prețul laptelui până la nivelul de 43,72 eurocenți/litru Producătorul de îngrăşăminte Yara redeschide fabrici și avertizează asupra unui război al prețurilor Vin banii pentru crescătorii de animale! MADR suplimentează sumele pentru plățile prin APIA!