• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SEMNAL DE ALARMĂ! TINERII FERMIERI CARE NU POT LUA FONDURI EUROPENE!

    agrointeligenta.ro -

    Așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO semnala luna trecută, o mare parte dintre tinerii sub 40 de ani nu vor putea accesa fondurile europene din cauza unei reguli absurde. Din cauză că au trecut peste doi ani de când s-au înregistrat ca fermieri, aceștia sunt excluși la sesiunea de proiecte pentru Submăsura 6.1 – ”Instalarea tinerilor fermieri”.

    După ce ieri, AFIR a lansat în dezbatere publică Ghidul solicitantului pentru sprijinul nerambursabil de maxim 50.000 de euro pe fermă, un tânăr ne-a transmis deja dezamăgirea sa că nu se va putea încadra pentru a depune proiectul pe care îl are deja elaborat.

    Iată, integral, mesajul transmis de către Raul Cotuna redacției Agrointeligența – AGROINTEL.RO, dar și autorităților competente:

    ”În data de 18.04.2018 m-am înregistrat ca PFA la ORNC cu COD CAEN agricol pentru a putea depune un dosar pentru 6.1 – instalarea tinerilor fermieri. Am întocmit dosarul, am așteptat deschiderea sesiunii și apoi l-am depus. Am avut reușit 85 puncte, fără a avea studii agroicole, fonduri puține și a rămas să mai încerc. În 2019, nu s-a deschis sesiunea iar acum în 2020 urmează să se deschidă, după cum a fost anunțat, undeva pe la sfârșitul lunii aprilie.

    Îmi exprim această părere deoarece aș dori să redepun un dosar pentru 6.1 – instalarea tinerilor fermieri dar mă împiedică acea condiție ”mai mult de 24 de luni până la depunerea cererii de finanțare”, redată și mai jos.

    Sunt sigur că în această situație sunt și alți tineri colegi fermieri, poate vă vor scrie și ei. Doresc să specific că sunt fermier activ din 2018 de când m-am și înregistrat ca PFA, respectiv și la APIA. Consider că aș putea fi încadrat ca tânăr fermier și să devin eligibil pentru redepunerea dosarului dacă s-ar permite o derogare sau modificare în acest sens la condiția ”mai mult de 24 de luni”.

    Demersul acesta ar fi unul necesar și benefic mai ales pentru tinerii care au depus dosarele și în 2018 dar din lipsa fondurilor au rămas dosarele în stare de eligibil – fără finanțare.

    Nu este normal ca susținerea tinerilor fermieri să fie condiționată de anumite condiții care nu reflectă realitatea de fapt.

    La momentul actual devin neeligibil pentru depunere deși:
    – am preluat în totalitate 4 exploatații agricole ceea ce nu a fost și nu este un lucru deloc
    ușor: contracte de arendă, digitizare parcele la APIA, m-am informat continuu;
    – am mizat pe o extindere continuă a exploatației;
    – se tot spune despre importanța și atragerea tinerilor în agricultură;
    – se vrea reînnoirea agriculturii românești dar când se încearcă acest lucru intervine birocrația excesivă.

    Trag un semnal de alarmă în acest sens pentru ca autoritățile chiar să fie preocupate de tinerii fermieri, de munca din exploațiile lor și impulsionarea tinerilor de a face agricultură acasă.

    ”Prin urmare, tinerii care solicită finanţare prin intermediul microîntreprinderii/întreprinderii mici înfiinţate cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanţare, sunt eligibili cu îndeplinirea simultană a următoarelor condiţii:
    1. să nu fi înscris niciodată o exploataţie agricolă la APIA şi/sau Registrul Exploataţiei de la ANSVSA/DSVSA;
    2. să nu fi avut niciodată înregistrat un cod CAEN cu profil agricol, decât în intervalul de maximum 24 de luni, înaintea depunerii cererii de finanţare, în care este obligatorie înregistrarea codului CAEN agricol şi înscrierea exploataţiei agricole la APIA şi/sau Registrul Exploataţiei de la ANSVSA/DSVSA.

    Condiţia de 24 de luni cu privire la înregistrarea la ORC se aplică atât tânărului fermier, cât și microîntreprinderii/întreprinderii mici.

    În cazul în care tânărul fermier a făcut parte în urmă cu mai mult de 24 de luni dintr-o altă întreprindere, ar putea fi eligibil cu condiţia să nu mai activeze la momentul depunerii Cererii de finanţare în nicio altă întreprindere (nici în calitate de asociat/nici în calitate de administrator), cu excepţia grupurilor de producători/cooperativelor agricole.”


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații