• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Grâul românesc, la mare căutare! Fermierul Gavrilă Tuchiluș: ”Am vândut 3.000 de tone, numai pentru piața internă!”

    agrointeligenta.ro -

    În ferma unuia dintre cei mai cunoscuți fermieri din zona Moldovei, pandemia de COVID-19 nu a pus nicio barieră în fața muncii zilnice pe care un agricultor trebuie să o ducă mai ales în contextul semănatului de primăvară sau monitorizarea culturilor înființate în toamnă. Singurele probleme ale fermierului Gavrilă Tuchiluș , administratorul Agrimat Matca, rămân seceta și lipsa interesului autorităților de a investi în sisteme de irigații în zona Galațiului.

    În plină pandemie de COVID-19 ferma lui Gavrilă Tuchiluș a fost ”asaltată” de procesatorii de grâu din România. Fermierul este unul dintre puținii oameni care nu dorește să profite de situația de criză prin care țara trece astfel că a păstrat prețul decent pe care l-a cerut la același grâu și în luna ianuarie 2020.

    ”Vreau să vă spun că sunt asaltat de procesatorii de grâu din România, eu nu am vândut grâu decât puțin la export, dar acum am vândut peste 3.000 tone la intern și mai am de vândut. Prețurile sunt rezonabile, vorbim de 0,87 de lei/kg, nu e un preț mare. Cu atât am vândut și-n ianuarie la o firmă multinațională, grâu de excepție. Eu vreau să vând doar pentru piața internă să facem și noi în țară plusvaloare. Posibil acum multinaționalele care au stocuri de grâu și porumb prin silozurile lor și nu-i contractat sau nu-i vândut afară să profite. Păi vă gândiți dumneavoastră grâu luat cu 0,6 lei/kg anul trecut să vinzi cu 0,9 lei/kg acum, ce înseamnă?”, a declarat Gavrilă Tuchiluș pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Pământul trebuie însămânțat, nu ține cont de Coronavirus

    Gavrilă Tuchiluș are deja însămânțate 350 hectare de lucernă, 1.600 ha de grâu, 600 ha de rapiță, 250 ha de orz. Despre grâu spune că este la limita ”supraviețuirii” iar dacă ploile vor lipsi în zona Moldovei și în următoarele două săptămâni sigur cultura va fi compromisă.

    ”Dacă facem o paralelă cu anul trecut pot spune că pe vremea aceasta grâul nu era răsărit, a răsărit în martie, deci ca stare de vegetație am intrat foarte bine în iarnă pentru că a fost o ploaie în octombrie și a răsărit totul, am trecut peste iarnă foarte bine, că a fost o iarnă blândă. În primăvară a început vegetația și densitatea dar acum de 3 săptămâni am intrat într-un con de secetă și uitați-vă pe harta INMH-ului că suntem astăzi la secetă extremă. Deci la ora aceasta la grâu nu putem spune că-i iarbă, dar dacă mai sunt două săptămâni în care nu va ploua deloc, cu siguranță partea grâu se compromite. Am 40 de campanii până acum, nu am văzut niciodată ca grâul să se usuce ca până la ora aceasta, îmbătrânește și se usucă. Asta pe lângă toate nenorocirile care sunt! Plus că lucerna a pornit foarte prost, pentru că nu avea rezervă de apă absolut deloc, de la 1 octombrie anul trecut până acum avem doar 15 litri de apă căzuți, din păcate”, a spus îngrijorat fermierul.

    Aici intervine și marea supărare a ing. Tuchiluș: lipsa investițiilor în sistemele de irigații în zona Moldovei. ”Eu mă străduiesc de 30 de ani de când sunt aici (în județul Galați – n.r) să conving și am convins un guvern să aloce să facă o alternativă din barajul Movileni, dar nu s-a făcut pentru că s-a schimbat guvernul la vremea respectivă. Este o mare problemă și faptul că micul producător care subarendează teren în zona noastră nu este interesat să intre într-o asociație a cultivatorului de porumb, de grâu, de cucută, etc. și la rândul lor să fie înscriși în Organizația udătorilor de apă. Eu am amenajat iar la ora aceasta, pot să irig în jur de 400 de hectare prin sistemul vechi. Cam ce mai am pe suprafața care este pentru irigat, am semănat lucernă în primăvara aceasta care este și răsărită dar slăbuț, că au fost doar cei 15 litri cum am mai spus, și acum semănăm cu cea mai mare viteză porumb și după ce semănăm o să vedem când începem să irigăm, pentru că apa va veni pe canal. Doar 10% din suprafață înseamnă ceea ce vorbesc eu acum”, a punctat producătorul agricol.

    În rest, mai completează Gavrilă Tuchiluș, suntem cu ochii spre cer. Acesta dă o ultimă șansă autorităților iar dacă acestea nu vor investi în irigații, fermierul gălățean este decis să suporte din buzunar costurile și să amenajeze pe cont propriu lucrările. Această decizie va aduce după sine însă și renunțarea la o mare parte din terenul cultivat.

    ”Dacă nici guvernul acesta nu va face bypass-ul care trebuie de la sistemul vechi la sistemul nou, o să-l fac pe cont propriu, în condițiile în care legea prevede că apa va fi gratis până la stație va rămâne valabilă până în 2025 așa cum s-a spus și mai departe. Și atunci în loc să mai lucrez 4.000 de hectare, o să lucrez 1.500 cu producție cât fac pe 4.000, dar sigure”, mai spune Gavrilă Tuchiluș.

    Temperaturile pozitive, prielnice pentru semănatul porumbului

    În ferma lui Gavrilă Tuchiluș lucrările pentru semănatul florii-soarelui sunt pe final iar în următoarele zile agricultorul va începe în forță campania pentru porumb.

    ”Noi floarea-sorelui înainte de 1 aprilie o terminăm de semănat, deci mâine mai avem puțin și terminăm. Semănăm porumb fără rezerve că ar fi prea devreme pentru că ce urmează meteorologic, temperaturile sunt până în 20 de grade în aer și 7 – 8 în sol, sunt extrem de prielnice. Și unde vine vara, nu vine iarna, spune o vorbă mai veche. Și atunci nu avem nicio rezervă să semănăm. Mergem pe 800 de hectare la porumb”, ne-a mai dezvăluit fermierul.

    Pentru fermieri nu este timp să se plângă. Așa că și Gavrilă Tuchiluș a luat de urgență măsuri pentru a-și proteja angajații

    În final, Gavrilă Tuchiluș ne-a spus că a luat toate măsurile pentru a-și proteja angajații, familiile acestora dar și propria familie.

    ”Viața merge mai departe iar noi în fermă am luat toate măsurile care se impun astăzi, în special recomandările pe care le face dr. Steinu-Cercel. Deci, evităm contactele între oameni, asigurăm transportul de la și până la casa lor, le-am dat și motorină să vină cu mașinile individual. Avem și autocar propriu cu o capacitate de 30 de persoane în care circulă doar 12 oameni. Când se urcă în autocar sau orice mijloc de transport, se iau măsurile care se impun, avem și dezinfector iar totul se desfășoară sub ochii noștri. Toți angajații pe parcursul transportului poartă măști de protecție. În interiorul fiecărei mașini avem nebulizator cu substanțele necesare pentru a dezinfecta după ce au coborât oamenii. La intrarea în sectorul mecanic avem dezinfector, avem săpunuri, avem măști. Fiecare mecanizator în tractor are recipiente mici cu spirt. Știu ce au de făcut acasă, în fiecare zi stau de vorbă cu ei, își protejează familia, știu cum să se dezbrace de hainele de lucru, știu cum să pună hainele și așa mai departe. În zootehnie la fel, filtre, măști, dezinfectoare, iar cei care vin și preiau marfă sau aduc marfă,  descărcăm doar mecanic iar documentele ni le dau pe geam”, sunt măsurile luate de fermier.

    Când vine vorba despre siguranța oamenilor din fermă nu se uită la costurile cu materiale dezinfectante, pe care fiecare fermă din România le suportă din propriul buzunar în prezent. ”Noi avem 125 de oameni activi în prezent. Mai punem la îndoială cât costă? Important să semănăm, important să plouă că pe lângă războiul acesta biologic, războiul nenorociților aceștia care fac speculă cu produsele de dezinfecție sau echipament de protecție, este un război în zona noastră al secetei”, a mai reamintit cu mâhnire fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Vasile Crapciu, crescător de vaci: Vânzările la lapte s-au prăbușit. Ne-au invadat supermarketurile Rubin Mihalca s-a întors din Noua Zeelandă pentru a-și face fermă de vaci acasă, la Borlești Tânărul Constantin Ștogrincă se pregătește să ducă mai departe ferma de 1.100 ha a familiei

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte