• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alina Mihaela Toma, Director General FGCR: ”Volumul garanțiilor acordate de FGCR a înregistrat deja o creștere de peste 68% în primele două luni din 2020”

    agrointeligenta.ro -

    Agricultura României, aflată în plină dezvoltare, are nevoie de finanțare pentru a se putea ridica la standardele europene. La finele anului trecut am avut ocazia să informăm fermierii despre oportunitățile oferite lor de către Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR). Am aflat că, în anul 2019, valoarea garanțiilor oferite de FGCR manifestă un trend ascendent, aceasta însemnând că în agricultură au fost investite sume importante. În decembrie 2019, Alina Mihaela Toma, Director General FGCR, era încrezătoare în potențialul pieței de agro business și implicit în posibilitățile de menținere a tendinței de creștere a volumului de garanții. Așadar, ne-am gândit să purcedem la un nou dialog, unul în care să ne edificăm asupra câtorva aspecte importante, zicem noi, pentru buna informare a dumneavoastră.

    Doamnă Alina Mihaela Toma, la finalul anului trecut aveați așteptări optimiste privind evoluția garanțiilor FGCR. După cele două luni scurse din acest an, vă mențineți afirmațiile?
    Alina Mihaela Toma, Director General FGCR: Să înțeleg că fermierii sunt interesați și vor să se asigure că ne-am făcut temele… Sunt bucuroasă să vă pot spune că prognoza indicatorilor asumați s-a confirmat. Transparența instituțională a FGCR este de notorietate, iar activitatea echipei noastre este cuantificablă matematic prin parametrii de performanță care pot fi, de asemenea, verificați. Punctual, în primele două luni ale acestui an am avut o creștere a valorii garanțiilor acordate cu peste 68% raportat la acceași perioadă a anului anterior, a valorii creditelor garantate cu peste 78%, iar numărul garanțiilor nou acordate aproape s-a dublat.
    Această creștere este cu atât mai importantă cu cât s-a structurat pe factorul esențial pentru dezvoltarea agriculturii: investiția. Concret, la acest indicator, s-a înregistrat o creștere de peste 100% față de perioada similară a anului trecut. De altfel, nu este singurul parametru la care s-au înregistrat creșteri. Nu vreau să vă plictisesc. În total, volumul garanțiilor acordate de FGCR în anul 2020 a înregistrat o creștere de peste 68%, luând ca etalon perioada cuprinsă între 01.01 și 29.02. Această creștere se datorează atât facilităților create la nivelul FGCR (scăderea importantă a comisionului de garantare, îmbunătățirea fluxului de lucru, micșorarea timpului de răspuns), cât și creșterii interesului instituțiilor financiar bancare pentru creditarea agriculturii.

    Pentru că tot veni vorba….La finalul anului trecut ați informat fermierii români despre o nouă oportunitate oferită de Fondul de Garantare a Creditului Rural, ”Garanția pentru credite mici”. Astăzi, dacă eu aș dori să beneficiez de o astfel de garanție, căror bănci mă pot adresa?
    Alina Mihaela Toma, Director General FGCR: Echipa FGCR a lucrat contracronometru pentru a finaliza semnarea convențiilor de lucru cu toate băncile partenere. M-au bucurat deschiderea și interesul manifestat de acestea. Este doar o chestiune de timp semnarea convențiilor de lucru cu toate aceste bănci. În acest moment, răspunzându-vă astfel și la întrebare, fermierii au posibilitatea să beneficieze de un credit de valoare mică (500 mii lei), garantat de către noi, adresându-se următoarelor instituții finanțatoare: BRD Group Societe General, Patria Bank și First Bank parteneri care și-au demonstrat apetitul pentru finanțarea fermierilor. Având în vedere colaborarea fructuoasă pe care am avut-o cu aceste bănci de prestigiu sunt convinsă că solicitările fermierilor vor fi soluționate în cel mai scurt timp. Până la sfârșitul lunii vom semna și cu alte instituții finanțatoare, fiind in stadiul de negociere finală și semnare cu CEC Bank și Banca Transilvania.

    Care sunt principalele caracteristici si beneficii ale mecanismului de garantare a creditelor de valori reduse pentru fermieri?
    Alina Mihaela Toma, Director General FGCR: Principalele caracteristici ale mecanismului de garantare a creditelor de valori reduse, comparativ cu celelalte produse de garantare, sunt următoarele:
    – Se acordă pentru credite non revolving noi cu valoarea maximă de 500.000 lei,
    – Valoarea maximă a garanției pe beneficiar este de 400.000 lei,
    o Destinația creditului o reprezintă:
    * finanțarea activității curente în domeniul agricol și/sau piscicol (cu excepția activităților de comerț);
    * realizarea investițiilor în domeniul agricol și/sau al acvaculturii fără finanțare din PNDR 2014-2020 și POPAM 2014-2020 (inclusiv mașini și utilaje agricole, etc. care nu sunt noi, cu excepția achiziției de teren cu destinație agricolă);
    * credit mixt (orice combinație între cele de mai sus)
    – Expunerea maximă cumulată pe beneficiar din garanții acordate pentru credite cu valoare redusă este de 400.000 lei.
    – Creditele vor fi garantate cu cel puțin un contract de fideiusiune încheiat cu împrumutatul persoană fizică sau cu una dintre persoanele fizice, având calitatea de acționar/asociat/administrator/reprezentant legal al beneficiarului, în funcție de tipul entității juridice împrumutate și un contract de garanție imobiliară/mobiliară/personală.
    – Gradul de acoperire cu garanții colaterale a creditului garantat, la data aprobării creditului va fi mai mic de 100 % din creditul și dobânda aferentă primului an de garantare.
    Cele mai importante beneficii pe care le aduce mecanismul de garantare a creditelor de valori reduse, sunt:
    – Timpul de aprobare a garanției este redus, ca urmare a simplificării procedurilor de lucru, analiza și aprobarea se efectuează și în aceeași zi, în cazul în care documentația transmisă de instituția finanțatoare este completă.
    – Comisionul practicat este un comision unic, scăzut, în comparație cu nivelul de comision care s-ar acorda pe bază de evaluare a bonității împrumutaților
    – Gradul de acoperire cu garanții este mai mic de 100% si structura de garanții este adaptată specificului si posibilităților fermierilor, respectiv, pot fi acceptate doar garanțiile personale ale beneficiarilor împrumutului/ unei persoane terțe, în lipsa identificării altor garanții imobiliare/mobiliare.

    Ce mesaj doriți să transmiteți fermierilor?
    Alina Mihaela Toma, Director General FGCR: Să le mulțumesc, în primul rând. Ei sunt cei care aduc plusvaloare, printr-o muncă susținută, ambiție și pasiune. Fără ei totul ar fi în zadar. Este chiar paradoxal cum, într-o lume în care mulți obosesc mult prea repede, fermierul român mai are încă puterea de a funcționa ca un model demn de urmat. Sunt bucuroasă că avem astfel de parteneri. Îi asigur că vom răspunde prompt solicitărilor adresate și că suntem foarte preocupați să constituim, pentru ei, un sprijin real. Le doresc să aibă sănătate, un an îmbelșugat și mult spor!


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!