Specialiștii avertizează fermierii: Atac de septorioză la grâu și screlotinia la rapiță. Soluții cu aplicare imediată


Specialiștii companiei ADAMA atrag atenția că temperaturile pozitive din ultima perioadă, dar și nivelul de umiditate, au favorizat apariția bolilor specifice acestor condiții în culturile de toamnă. Două boli periculoase au apărut la grâu și rapiță iar ADAMA vine și cu soluții.
Senzorii instalați pe stațiile meteo au detectat un nivel de infecție de 50% până la 75% cu Septoria tritici la cultura de grâu și de peste 50% cu Sclerotinia sclerotiorum la rapiță. Specialiștii de la ADAMA vin cu o serie de recomandările pentru fermieri.
Citiți și: Septorioza la grâu: semne, tratament, prevenire

Fungicide recomandate de ADAMA pentru septorioză
Specialiștii de la ADAMA avertizează că septorioza este o boală fungică cauzată de ciuperci din genul Zymoseptoria (Septoria), în special Zymoseptoria tritici la grâu, fiind una dintre cele mai răspândite și dăunătoare boli ale cerealelor păioase. Primele simptome apar pe frunzele bazale sub formă de pete galbene sau brun-cenușii, care devin ulterior necrotice. Țesuturile afectate se usucă, iar petele pot conține picnidii (fructificațiile ciupercii) vizibile cu lupa.
Condiții favorabile dezvoltării: Umiditate ridicată (peste 85%) și temperaturi moderate (15–20°C), perioadele ploioase din primăvară sunt critice. Boala se răspândește rapid prin picături de apă (ploaie, rouă) și este favorizată de culturi dese și irigare prin aspersiune.
Patogenul Zymoseptoria tritici poate duce la pierderi de producție de până la 500 -1000 kg în culturile de orz, având o evoluție agresivă, distrugând timpuriu masa foliară a plantelor, organe ce sunt vitale în susținerea producției. Patogenul afectează de asemenea masa hectolitrică și conținutul în proteină al grâului.
Culturile de cereale de toamnă sau de primăvara au nevoie de un program robust de protecție pentru a ne asigura că acestea continuă să-și atingă adevăratul randament și potențial de calitate.
ADAMA, prin portofoliul bogat de fungicide specializate în controlul bolilor la cereale recomandă fungicidele: Custodia 1 l/ha, Maxentis 1 l/ha, Maganic 1 l/ha.
Citiți și: Putregaiul alb la rapiță. Sclerotinia sclerotiorum – combatere
Plan de combatere pentru Sclerotinia la rapiță
O altă boală identificată în această perioadă este Sclerotinia sclerotiorum, o ciupercă patogenă a plantelor de rapiță, floarea-soarelui dar și a altor plante cultivate care poate provoca boala numită putregaiul alb. În cazul rapiței, factorii care favorizează boala sunt primăverile calde și umede, densitatea mare a plantelor după ieșirea din iarnă, prezența în rotație a unor specii sensibile (mazăre, soia, lucernă, floarea-soarelui, muștarul), amplasarea lângă parcelele cultivate cu rapiță a unor culturi irigate sensibile la acest patogen.
Simptomele bolii sunt evidențiate de o creștere miceliană albă pe tulpina plantelor de rapiță. De obicei, acest lucru este precedat de leziuni palide până la maro-închis pe tulpină în zona inferioară. Miceliul acoperă apoi această zonă necrotică. Odată ce xilemul este afectat, apar alte simptome mai sus în plantă. Acestea pot include cloroza, ofilirea, căderea frunzelor și moartea rapidă.
Pierderile de producție în urma infecției cu Sclerotinia sclerotiorum pot varia de la 15% – 30% până la compromiterea totală a culturilor în condiții favorabile dezvoltării bolii.
ADAMA, prin portofoliul său variat de fungicide specializate în controlul bolilor la rapiță, recomandă aplicarea fungicidelor Custodia – 1 l/ha, Maxentis – 1 l/ha.