• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Septorioza la grâu: semne, tratament, prevenire

    agrointeligenta.ro -

    Septorioza la grâu sau septorioza frunzelor sau pătarea brună a frunzelor de cereale este un atac fungic cauzat de ciupercile din genul Septoria. Pierderile pe care septorioza frunzelor le poate cauza culturii de cereale păioase, în special grâului, pot ajunge la 50% în culturile ne tratate, atacurile începând din faza timpurie a culturii în toamnă, dar cu un mai mare risc și pondere în primăvară. De aceea, primul tratament la păioase trebuie să aibă în vedere și combaterea pătării brune a frunzelor de cereale pentru a se asigura premisele unei culturi reușite.

    Ce este septorioza la grâu

    Septorioza la grâu sau pătarea brună a frunzelor la cereale, cum este cunoscut acest atac al culturilor de păioase, este produsă la noi de specia Septoria spp, prezentă la noi în țară mai ales prin Septoria tritici și Septoria nodorum. Boala este prezentă la nivel național în toate județele țării, cu o frecvență mai mare a atacurilor în această primăvară în zonele de câmpie din sudul și vestul țării.

    La acest moment, atacul de Septoria tritici este considerată cea mai importantă boală a culturii de grâu din Europa și se numără printre primele două sau trei boli din punct de vedere al impactului economic asupra culturilor din SUA. Se estimează că, la nivel mondial, 70% din fungicidele aplicate pentru grâu, sunt ca tratament contra septoriozei.

    Septorioza frunzelor, o boală foliară periculoasă la grâu (foto: cropprotectionnetwork.org)

    Când apare septorioza la grâu

    Septorioza frunzelor a fost semnalată în culturile de grâu atât toamna, cât și primăvara, cu atacuri ce sunt semnalate tot mai devreme. Ambele anotimpuri oferă condiții propice dezvoltării fungilor, arată specialiștii companiei Syngenta. Aceștia indică o favorabilitate mare pentru apariția septoriozei în toamnele lungi și ploioase, cu dimineți răcoroase când este prezentă și rouă și ceață densă. Aceeași factori ajută ciuperca să se devolte și primăvara.

    Condiții care favorizează pătarea brună a frunzelor la grâu

    Condițiile care favorizează apariția septoriozei frunzelor la cereale sunt umiditatea și un anumit interval de temperatură care ajută sporii să germineze. Temperaturile optime de germinare a sporilor de Septoria sunt între 15-20 grade Celsius (după alte surse 14-22 grade Celsius), dar aceștia pot germina și la temperaturi mult mai scăzute, cu umiditate mare (peste 90%), condiții adesea întrunite toamna și primăvara devreme.

    Cum se transmite septorioza frunzelor în culturile de cereale

    Cum se transmite septorioza la cultura de grâu

    Căile de transmitere a ciupercii Septoria tritici sunt dificil de identificat la o cultură. Septorioza frunzelor se transmite cel mai frecvent prin intermediul resturilor vegetale infestate deja și pe care sunt prezenți spori de Septoria spp. Prin intermediul vântului și al apei, acești spori sunt purtați de pe o parcelă pe alta.

    La pătarea brunză a frunzelor de cereale putem vorbi și despre o presiune de infecție în sol. Cel mai frecvent, în monocultura grâului vom avea un risc ridicat de septorioza a frunzelor, iar atacul va fi mai puternic.

    Semnele unui atac de Septoria tritici

    Semnele unui atac de Septoria Tritici

    Pătarea brună a frunzelor de cereale se manifestă la scurt timp după infectarea culturii, astfel că se impune o monitorizare atentă a foliajului atât toamna, cât și primăvara.

    Primele semne ale septoriozei frunzelor sunt apariția unor puncte gălbui de decolorare, paralele cu nervurile plantei. Odată ce atacul progresează, petele galbene se fac maronii, iar la suprafața frunzei încep să se vadă fructificațiile ciupercii de culoare neagră. Din acestea se vor elibera noii spori.

    Ca urmare a atacului, frunzele se usucă și mor prematur. Spicele obţinute de la plantele infestate formează boabe mici, sterile, şiştave, mai închise la culoare, avînd un aspect sticlos.

    Diferența dintre cele două ciuperci Septoria – Septoria tritici și Septoria nodorum

    Atacul de Septoria tritici este vizibil la nivelul frunzelor, în timp ce Septoria nodorum atacă toate organele aeriene ale plantei, fiind cel mai vizibilă pe tulpini, în dreptul nodurilor, și pe spice.

    Septorioza frunzelor se combate cu fungicide

    Tratament pentru septorioza la grâu

    Combaterea septoriozei frunzelor de cereale este esențială pentru succesul culturii. Impactul asupra producției poate fi devastator, cu un procent de până la 50% dacă nu se aplică niciun tratament.

    ”Stadiul critic este la frunza stindard, care împreună cu predecesoarea ei asigură 70% din producție. Așadar, acesta este momentul în care trebuie să ne concentrăm eforturile pentru a alege cea mai bună metodă de protecție a plantelor noastre”, arată specialiștii Syngenta.

    Fungicide pentru combaterea Septoria tritici, a  pătării brune a frunzelor de cereale

    Septorioza frunzelor sau pătarea brună a frunzelor de cereale se combate prin aplicarea unui tratament cu fungicide. Tratamentul contra septoriozei se poate aplica atât preventiv, când și pentru a combate atacul de la primele semne.

    Combaterea septoriozei frunzelor poate începe odată cu primul tratament la grâu – T1, iar includerea unui fungicid contra septoriozei este aproape obligatorie în cel de-al doilea tratament al culturii – T2.

    Din portofoliile de produse ale partenerilor noștri, vă recomandăm o serie de fungicide cu care puteți obține rezultatele pe care vi le doriți în combaterea pătării brune a frunzelor la cereale.

    Tratament contra septoriozei frunzelor: Evolus de la Corteva

    Pentru combaterea bolilor la culturilor de cereale păioase, Corteva recomandă produsul EVOLUS®, un fungicid inovator ce conţine trei substanţe active (proquinazid, tebuconazol și procloraz). Apreciat ca fiind cel mai popular fungicid sistemic pentru combaterea bolilor foliare la grâu, Evolus se aplică în primul tratament T1 cu acțiune preventivă, curativă și eradicantă, cu o protecție de lungă durată, 6-8 săptămâni. Flexibil în aplicare, Evolus poate fi aplicat pe toată perioada de vegetație.

    Tratament contra septoriozei frunzelor: Elatus Era de la Syngenta

    Fungicidul Syngenta care combate Septorioza frunzelor (Septoria tritici) este Elatus Era, un produs lansat în 2018 care are puterea de a stopa atacul bolii. Elatus Era are în componența o substanță activă din grupa nouă SDHI (Inhibitor de Succinat dehidrogenază) și anume Solatenol™, combinată cu cel mai eficient triazol de pe piață, Proticonazol. Sinergia celor 2 substanțe active fac din Elatus Era un produs greu de egalat ca eficacitate pe cerealele păioase în următorii ani, spun cei de la Syngenta.

    Tratament contra septoriozei frunzelor: Flacon Pro de la Bayer

    Ca prim tratament și combaterea septoriozei frunzelor, fungicidul Falcon Pro este recomandarea Bayer pentru fermierii care vor producții bune la cereale. Acest fungicid conține 3 substanțe active cu proprietăți sistemice și care acționează asupra unei game largi de patogeni. Doza recomandată este de 0,6 litri / ha.

    Pentru tratamentul 2, cel mai utilizat fungicid la acest moment în piața românească, Nativo Pro, este o combinație de două substanțe active, este un produs care și-a dovedit eficacitatea. De asemenea, Bayer oferă fermierilor fungicidul, Zantara, care este, la fel, o combinație de 2 substanțe active, o clasă nouă , SDHI, care controlează foarte bine Septorioza. Ultimul nou fungicid pentru tratamentul 2 pe care fermierii îl pot alege din portofoliul Bayer este Aviator Xpro, o combinație de două substanțe active care asigură sporul de producție și protejarea culturilor împotriva bolilor.

    Tratament contra septoriozei frunzelor: Revysol de la BASF

    Revysol de la BASF este o substanță activă inovatoare, din grupa chimică a triazolilor. Spre deosebire de alte substanțe din această grupă chimică, Revysol® este primul izopropanol-azol, o substanță unică, descoperită și dezvoltată de experții BASF, cu o selectivitate foarte bună, un control excelent al bolilor și un profil toxicologic favorabil. Începând din acest an, BASF Agricultural Solutions România a lansat pentru cultura de grâu un nou pachet fungicid: Revystar® Flex, care conține fungicidul Revysol®, cel mai nou triazol creat de BASF, și fungicidul Flexity®. Tratamentul cu produsele BASF se poate face indiferent de condițiile climatice, începând de la 5 grade Celsius.

    Tratament contra septoriozei frunzelor: KIER 450 SC de la Innvigo

    KIER 450 SC din portofoliul INNVIGO este un fungicid recomandat pentru combaterea bolilor, inclusiv a septoriozei frunzelor, din culturile de grâu de toamnă, triticale de toamnă sau orz de primăvară. Sub formă de suspensie concentrată (SC), produsul conține trei substanțe active: 200 g/l azoxistrobină + 125 g/l difenoconazol +125 g/l tebuconazol. KIER 450 SC, se aplică în perioada de vegetaţie, preventiv sau imediat după observarea primelor simptome de boală. Produsul trebuie aplicat 1-2 ori pe sezon, la intervale de 21-32 zile. În cazul necesităţii a două tratamente, primul tratament trebuie efectuat de la faza primului frate până la aparitia burdufului (BBCH 31–41), iar al doilea tratament de la faza de deschidere a frunzei stindard până la sfârșitul fazei de înflorire (BBCH 47–59).

    Tratament contra septoriozei frunzelor: Impact 125 SC de la FMC

    Fungicidul IMPACT® 125 SC (flutriafol 125 g/l) de la FMC combate un spectru larg de boli foliare și ale spicului din culturile de cereale păioase (făinare, septorioză, fuzarioză, rugini, sfâșierea frunzelor, pătarea brună și arsura frunzelor).

    Metode de prevenire a septoriozei

    Pătarea brună a frunzelor de cereale poate fi prevenită prin evitarea monoculturii (o rotație a culturii la 3-4 ani) și alegerea unor soiuri sau hibrizi cu rezistență crescută.

    Se recomandă evitarea semănatului timpuriu și a terenurilor umede și reci unde dezvoltarea ciupercilor este favorizată. Sunt surse care indică semănatul târziu al grâului de toamnă iarnă (de exemplu, la mijlocul lunii octombrie versus sfârșitul lunii septembrie) ca strategie de moderare a cantității de infecție inițială prin evitarea zborurilor ascospore într-o recoltă de grâu nou plantată.

    Un alt factor ce poate reduce riscul de atac este evitarea dozelor exagerate de azot la fertilizarea culturii.


    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul a majorat plafonul unei subvenții care urmează să intre la plată Șofer român de TIR, prins în remorcă cu trei tractoare furate cu o zi înainte. Unul dintre tractoare avea GPS Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă