Sol uşor, structură granulară, deblocare elemente nutritive, producţii mai mari şi de calitate?
Dr. Ing. Bogdan Costea -Începutul este cel mai important. Mai precis, structura solului influenţează fertilitatea, un factor decizional în ceea ce priveşte productivitatea solului respectiv.
Practic, un sol bine structurat reprezintă un sol în care porozitatea acestuia este aproximativ egală cu 50% din masa lui. Din aceşti 50%, 30-35% o reprezintă apă iar 15-20% sunt reprezentate de aer. În acest sol, avem condiţii optime pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor: regimul aero-hidric, termic, nutritiv, mineralizare şi humificare.
Cu alte cuvinte, într-un sol cu o structură granulară, apa se infiltrează uşor, păstrarea ei făcându-se de asemenea uşor, între agregate (pe toată coloana lui). În cazul acestui sol structurat, apă ajunge în pânză freatică uşor, umple spaţiile dintre particulele de sol, împiedicând astfel pierderile prin evaporare, deoarece apa devine strâns legată între acestea. Toate picăturile de apă legată între particule au aproximativ aceeaşi dimensiune, iar capilaritatea nu se manifestă decât în stratul superficial de 0-20 cm, care constituie practic, o “pătură” complexă, un adevărat compost.
Un sol structurat (structură granulară) ar trebui să reprezinte un deziderat obligatoriu în tehnologia oricărei culturi. Fie că vorbim de porumb, soia, lucernă, floarea soarelui, sfeclă de zahăr, rapiţă, cereale, sorg, culturi legumicole, floricole, sere, solarii, toate acestea au în comun nevoia unui sol în care sistemul radicular penetrează uşor, valorificând un volum mult mai mare de sol, rezultând astfel un proces de aprovizionare cu apă şi elemente nutritive, net superior unui sol cu o structură compactă.
Apoi, în acest sol structurat, activitatea microorganismelor este intensă în favoarea descompunerii rapide a resturilor vegetale, rezultând în final humus, adică exact ce s-a diminuat în cazul majorităţii solurilor din România şi nu numai. Dacă înainte de 1991 discutam de soluri fertile, 9-10% humus, astăzi când găsim 3-4%, este o extraordinar.
Un alt motiv este faptul că solul structurat se lucrează foarte uşor. Gândiţi-vă la întoarcerea brazdei sau la lucrarea de scarificat, când solul ridicat, practic se sfarmă – faţă de solul compact, în care brăzda sau conglomeratele de sol rămân intacte, la prelucrarea mecanică. Ce înseamnă sol structurat? Foarte simplu:
- Lucrare făcută “ca la carte”
- Odată cu lucrarea de bază, realizăm şi una superficială
- Consum mult mai redus de motorină
- Rezistenţă sporită a organelor de maşini (piese componente ale plugurilor, scarificatoarelor, discurilor ce intră în contact cu solul), pe care nu le mai schimbăm atât de des
- Scăderea tasării pe solul pe care lucrăm
- Eficienţă sporită a erbicidelor peliculare
- Dispariţia viermilor sârmă (Agriotes sp.)
Ce înseamnă un sol compact?
Spaţiile dintre particulele de sol sunt pline. Practic, nu avem procese de floculare, ci doar de coagulare. Astfel, apa rezultată în urma precipitaţiilor ajunge în stratul superficial, eliminându-se astfel aerul dintre particule, rezultând o îmbibare. Tocmai din acest motiv, vedem, de exemplu cerealele (grâul, orzul) la sfârşitul perioadei de iarnă – începutul primăverii, colorate în galben chiar maroniu, în loc de verde. Fenomenul se explică prin prezenţa apei care umple stratul superficial 0-20 cm, rezultă îmbibarea acestuia şi apoi băltirea. Practic, particulele de sol fac o soluţie comună cu apa, nu avem aer, nu avem activitate microbiană, nu avem hrana în sol. Când apare încălzirea, stratul superficial se usucă, microorganismele încep să activeze, dar nu avem apă. Şi astfel, procesele de hrănire sunt încetinite la minim. Aceste soluri se lucrează greu, pierd materie organică de la un sezon la altul, au argilă >30% şi fermierii nu pot controla procesele tehnologice de intrare în sol (adică nu poţi ştii când poţi face lucrări).
Mai jos o poză ce ilustrează exact diferenţa între o structură granulară şi una compactă în cadrul aceleiaşi sole:
Din punct de vedere chimic, nevoia de Terracalco este ilustrată cel mai bine de valoarea pH ului solului. Dacă este acid (sub 6.8), elementele nutritive nu sunt accesibile plantelor, ele sunt blocate.
Buckman&Brady ne arată cât pierdem din îngrăşămintele pe care le aplicăm în funcţie de pH ului solului:
Cu alte cuvinte, avem un pH de 5.3, plătim 100 kg azot substanţă activă, pe care îl introducem în sol, dar plantele noastre (fie că discutăm de porumb, soia, floare, cereale, răpită, cartof etc) absorb doar 43 kg – restul fie se blochează, fie se volatilizează, fie ajunge în pânză freatică. Deci plătim degeaba o sumă deloc neglijabilă.
La fosfor este şi mai rău. Dacă avem un pH de 5,2, din 100 kg substanţă activă, plantele utilizează doar 34 kg, restul transformându-se în forme neasimilabile pentru plante. Vorbim din nou de bani aruncaţi.
TerraCalco® ne ajută să modificăm pH ului solului într-un interval de timp scurt, cu rezultate vizibile imediat. Un exemplu concret, fără TERRACALCO® vs cu TERRACALCO 95®, aplicat înainte de semănat, în Teleorman(poze făcute in martie 2020):
Aplicăm la porumb, floarea soarelui, soia?
În primul rând, aplicăm pentru a îmbunătăţi proprietăţile fizice ale solului, adică exact ceea ce vorbeam mai sus. Apoi aplicăm TerraCalco® pentru a utiliza fiecare gram de îngrăşământ chimic aplicat la hectar, dar şi pentru a debloca rezervele de fertilizanţi, blocate în sol. De asemenea, aplicăm pentru a crea un mediu propice vieţii microbiene şi vieţuitoarelor din sol.
Vorbind pe înţelesul tuturor, dacă ar fi să facem o paralelă între solul pe care îl lucrăm, plin de elemente nutritive blocate şi cămara noastră plină de conserve închise, putem spune că TerraCalco® este asemenea desfăcătorului de conserve:
Mai departe, trebuie să nu uităm de consumul specific al culturilor de primăvară. Astfel avem:
Consumul de calciu al porumbului, de exemplu, pentru o tonă de boabe, este egal cu consumul de fosfor. De asemenea, la soia, consumul de calciu este mult mai mare decât consumul de fosfor şi egal cu consumul de potasiu.
La sfeclă de zahăr, consumul de calciu este mult mai mare faţă de cel de fosfor, pentru fiecare tonă de rădăcini. La cartof, consumul de calciu este aproape dublu faţă de cel de fosfor, iar la floarea soarelui consumul de calciu este net superior celui de fosfor, pentru fiecare tonă de seminţe rezultată.
Şi exemplele pot continua, atât în cultura mare, cât şi pentru culturi horticole(legume, pomi fructiferi și viță de vie).
Cu alte cuvinte, să nu mai neglijăm cerinţele de calciu ale plantei de cultură, iar aici, cu siguranţă TerraCalco® este cel mai potrivit.
Pe lângă aceste aspecte, la soia, mazăre şi leguminoase trebuie TerraCalco® pentru a contracara acţiunea lor (în timpul proceselor de fixare a azotului atmosferic) de eliberare a unui ion de hidrogen (ion care acidifică solul).
Mai precis, fixarea azotului este un factor natural de acidificare a solului (Kochian et al., 2004; Gupta et al., 2013; Bose et al., 2015).
Soluţia pentru ridicarea rapidă a pH ului solului? TerraCalco®.
În cultura porumbului şi a florii soarelui, în afară de structurarea solului pe care o aduce TerraCalco® (maximizând astfel explorarea de către sistemul radicular a unui volum mai mare de sol), acesta face posibilă şi nutriţia optimă a plantelor, deblocând elementele nutritive. Astfel că între parcelele unde am aplicat Terracalco şi cele unde nu am aplicat, vor fi diferenţe considerabile de talie şi colorit, astfel rezultând o folosire accentuate a elementelor nutritive:
Nu de foarte puţine ori, suntem însă întrebaţi: pot să aplic TerraCalco la lucernă? Dar la cartof? Dar la porumb? La soia?La culturile horticole?
Răspunsul este simplu: DA. TerraCalco® se aplică direct pe arătură sau pe mirişte. Este în primul rând un produs pentru sol.
Cum, când, unde, cât aplicăm?
TERRACALCO® se aplică înainte de o lucrare a solului (superficiala- cu combinatorul, cu discul, freză, etc sau de bază – scarificat, arăt), apoi se încorporează. Poate fi împrăştiat cu MA-ul sau maşina de împrăştiat fertilizanţi pe 12-24 sau 36 m (în funcţie de maşină).
Aplicarea se face direct pe arătură, sol pregătit sau pe mirişte, înainte de lucrarea de încorporat.
Dozajul diferă în funcţie de cartarea agrochimică – Între 300 kg/ha şi maxim 2 to/ha. Îl aplicăm pentru rezolvarea problemelor de structurare a solului, pentru rezolvarea problemelor legate de pH, pentru îndepărtarea excesului de Na+ etc.
În principiu, prin aplicarea unei tone putem să creştem pH ul cu aproximativ 1.5 puncte (dar pentru siguranţă şi profesionalism avem nevoie de o cartare, care să include şi o valoare a acidităţii hidrolitice)
Odată înţelese beneficiile, următoarea întrebare adresată invariabil este:
De ce TerraCalco® şi nu altul?
Din foarte multe motive. În primul rând conţinutul de substanţă activă (ne referim la substanţa activă şi nu la carbonat) este de 98%. Este produsul ideal, adică ipotetic vorbind, un fel de azotat 98 % (net superior oricărui produs existent).
Apoi:
- Cea mai mare putere de neutralizare (PNA sau API) – 185
- Cel mai mare pH/produs 12.7
- Acţiune imediată (în prima lună de la aplicare)
- O doză mică/unitatea de suprafaţă între 0.3 – 2 to maxim
- Amortizarea se face atât din utilizarea totală a îngrăşămintelor chimice, cât şi din deblocarea rezervei existente, dar blocate în sol, cât şi din structurarea solului (mai uşor de lucrat, consum mai mic de carburant, piese mai puţine distruse şi timp mai puţin petrecut/lucrare)
- E granulat, se împrăştie foarte bine la 36 m.
- Ambalat la big bag de 600 kg sau 1.2 to cu folie la interior şi gura de descărcare
- E produs 100% în România unde avem 3 fabrici: la Deva, Fieni şi Câmpulung
- Obligatoriu creşte productivitatea solului pe care e folosit
Îi poate dăuna solului?
NU. Toţi fermierii care au folosit, folosesc şi vor folosi TerraCalco sunt o garanţie în acest sens. În al doilea rând, e un produs care tratează problemele adevărate ale solului şi nu efectele acestor probleme. Acţionează rapid, rezultatele sunt durabile şi vizibile din anul în care am aplicat (ideal pentru terenul luat în arendă).
Nu ai folosit Terracalco? Încearcă şi te vei convinge.
Pentru orice detaliu sau dacă aveţi nevoie de mai multe lămuriri, contactaţi-ne. Echipa noastră de experţi vă va vizita pentru a vă prezenta beneficiile Terracalco.
Pentru detalii suplimentare, contactaţi:
Dr. Ing. Bogdan COSTEA
Team Leader Agricultura Romania & Republica Moldova
M:+40.757 929 157
Email:agricultura@carmeuse.ro
http://www.carmeuse-agricultura.ro/
www.terracalco.ro
https://www.facebook.com/CarmeuseHolding/