Burse şi preţuri

Piero Francisci, fermier italian în România: În trei zile, cotația la grâu a scăzut în mod suspect cu 20%

În 1993 de când și-a deschis prima firmă în românia, italianul Piero Francisci a fost convins să investească și în agricultură, domeniu pe care l-a considerat întotdeauna de mare viitor în țara noastră. Astăzi, la zece ani distanță, fermierul climatizat este convins că interesele nu lasă agricultorii să prospere, nu îi lasă nici să trăiască, măcar.

pierofrancisci

Francisci a făcut o descoperire ce i-a confirmat faptul că prețul mic al cerealelor de anul acesta nu are nici o legătură cu situația internațională și cu recolta bună din acest an. ”Ca orice fermier, urmărim și noi cotațiile pieței de cereale. Așa am văzut că pe 22 iunie, grâul avea un preț oficial de 830 de lei pe tonă. Pe 25 iunie, adică trei zile mai târziu, dintre care și o zi de duminică, prețul la grâu a scăzut brusc la 630 de lei pe tonă. Vorbim de o scădere suspectă de 20% în doar câteva zile și nu există nici o explicație logică. Nu putem vorbi de recoltare, de un volum mare de grâu recoltat, căci intervalul este prea scurt pentru a lua în discuție acest factor”, a declarat Piero Francisci în cadrul emisiunii Agrikultura de pe B1 TV.

Mai mult, italianul care face agricultură în România a analizat și prețuri recente de pe piața românească și de pe cea europeană. „Pe 6 septembrie, la MATIF, în Franța, care reflectă un preț mediu la nivel european, grâul era cotat la 188,65 de euro. În România, pe 4 septembrie, prețul era mult mai mic, de circa 140 de euro. Vorbim de astfel de diferențe deși agricultorii români primesc subvenții la o pătrime decât cele din Franta, Italia, mai mici decât și cele din Grecia. La noi și motorina e mai scumpă. Fermierii italieni plătesc 0,87 euro pe litru de motorină, cei români o iau cu 1,05 euro pe litru”, a mai exemplificat Francisci.

Foto: www.businesspressagricol.info


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

  1. Domnule Paulino, o asemenea atitudine voit suficient-elitista nu e doar ridicola ci e si periculoasa. Agrobusiness-ul nu e apanajul unei anumite categorii sociale, profesionale, etc., care se ocupa strict de exploatarea culturilor si obtinerea produselor agricole. Notiunea de agrobusiness e mult mai cuprinzatoare, incluzand aici business financiar, bursier si de comert, de depozitare, de transport,de analiza si previziune meteo, etc. Poate antevorbitorul dumneavoastra doreste sa inceapa unul din aceste business-uri pe orizontala, de ce considerati ca ar fi pe dinafara si ca nu are rost sa citeasca aceste articole? In plus, agricultura e unul din sectoarele economice importante si care contribuie in mod esential la PIB-ul Romaniei, asa ca ar fi chiar foarte bine daca fiecare cetatean ar incerca sa se informeze privind acest business. Macar ar stii mai multi pe ce lume se afla, nu s-ar pozitiona pe diverse pozitii militante, fara sa priceapa despre ce e de fapt vorba legat de subiectul in discutie.

  2. Pai daca esti din afara domeniului nu are rost sa citesti articolele de aici,care sunt pentru cei care fac agribusiness.Nu este un site generalist,e de nisa. Gasesti povesti in alte parti.

    1. Domnule Johny, daca observati, in articol e o joaca cu cifrele. “Vorbim de o scădere suspectă de 20% în doar câteva zile și nu există nici o explicație logică”. 20%… raportat la care pret? Momentan, singurul pret considerat “de referinta” e pretul comunicat saptamanal de MADR si care se bazeaza pe informatii preluate de la Directiile Agricole Judetene. Permiteti-mi sa fiu extrem de circumspect cu privire la realitatea, coerenta si consistenta acestor raportari. Atata vreme cat in Romania nu exista platforme de tranzactionare spot (la vedere) de tip bursier a produselor agricole si apoi o bursa reala pe care sa poata fi tranzactionate instrumente financiare derivate ale activelor agricole(contracte futures, optiuni pe contracte fuitures, etc.) si care sa reflecte fidel raportul dintre cerere si oferta pe piata romaneasca, si deci implicit si pretul corect, nu vom stii niciodata care sunt de fapt aceste preturi si ce se ascunde in spatele tranzactiilor care se practica la un moment dat. Degeaba ne raportam la preturile MATIF sau la CBOT, conditiile in care se face agricultura in Franta sau in USA sunt departe de ceea ce se intampla in agricultura romaneasca. Si deci, preturile, pot sa nu aiba nicio legatura cu preturile care ar fi valabile pe piata romaneasca in conditiile expuse mai sus. Aceasta ultima parte e reflectata de fapt si articolul de mai sus.

  3. Principala problema a agricultorilor e ca nu vor sa se asocieze, sa femeze asociatii prin intermediul cereia sa poata “striga” mai tare catre “legiuitorii tarii. Cred ca va imaginati ce diferenta e intre o asociatie de 50-100 fermieri si un fermier singur. E colosala!

Scrie un comentariu