Culturi profitabile

Merele Pătul, secretul de toamnă al livezilor din Ardeal și … al diabeticilor

Horticola Sibiu este, din câte știm noi, producătorul cu cea mai mare suprafață de livadă din România: 633 de hectare. O mare parte din acești pomi au o istorie atât de veche că, dacă ar putea vorbi, ai rămâne mut de câte ar avea de povestit. Asta și pentru că arborii au vârste recod și au fost plantați în 1949. În ciuda acestui fapt, inginerul horticol Ioan Anghel, cel care se ocupă de livezi, reușește încă să obțină recolte record cu acești ”bătrânei”. La mare căutare este soiul Pătul, printre puținele fructe pe care medicii le recomandă în regimul diabeticilor.

În fiecare toamnă, livada Horticola Sibiu este asaltată de cei care vor să îți culeagă singuri mere. Foarte mulți cu probleme de glicemie știu că pătulul este poama pe care o pot consuma liniștiți. ”Medicii cu care am vorbit ne-au spus că analizele au arătat că pătulul are un echilibru între nivelul de zaharuri și aciditate, caracteristică ce ajută diabeticii să își țină boala sub control”, ne-a explicat inginerul horticultor Ioan Anghel. Mulțumită priceperii lui, la Viile Sibiului rodesc astăzi pomi plantați acum 49 de ani. Și nu doar că dau fruct, dar sunt încărcați de poame. pom din 1949

Pomi plantați acum 49 de ani sunt încărcați de roadă

”Totul ține de modul în care sunt îngrijiți pomii. Când am venit noi aici, deci când s-a înființat Horticola Sibiu în 1999, pomii nu erau așa de roditori. Am muncit mult să aducem ramurile cât mai la orizontală, să obținem maximum de producție. Acum, pomi care au fost plantați în 1949 sunt plini de fructe. Dar avem și suprafețe importante pe care am plantat pomi tineri care sunt la fel de roditori”, ne arată ing. Ioan Anghel poamele ce se înghesuie pe craca mărului.

În fiecare an, peste 1.500 de tone de mere pleacă de la Horticola Sibiu spre Germania. Cantități mai mari rămân în țară și sunt cumpărate an de an de clienții fideli. „Oamenii au încredere în produsele noastre și revin. Din suprafața noastră totală, avem 335 de hectare cu meri”, se mândrește inginerul horticultor.

pom patul sibiu

Soi tradițional românesc

Originar de pe Valea Mureșului, îl întalnim astăzi mai cu seamă în livezile din Transilvania. Este considerat cel mai bun soi autohton. De ce “pătul”? Deoarece în trecut aceste mere erau păstrate în pătulul de fân. Se recoltează în octombrie și se consumă până în aprilie-mai. Mărimea fructului este mijlocie sau chiar de formă sferică, ușor turtită. Culoarea variază de la verde-gălbui până la galben-pai. Pulpa este albă sau albă-verzuie, foarte suculentă, cu gust dulce-acidulat armonios, cu aromă discretă.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

  1. Pt diabetici e f bun soiul Grammy Smith ,acele mere verzi mari din super marketuri.Soi vigoare mare , nepretențios .Eu l-am cumpărat de la Dedeman

  2. Profesorul de sport Reinhold Kreisel (1915-2005), a reuşit să aclimatizeze soiul de măr Batull (numit şi Pătul), adus de la Bod/Brenndorf, Braşov (Romania), în gradina casei noi din localitatea Engelskirchen, aflată ȋn Bergisch Land, Renania de Nord-Westfalia (Germania), unde locuia împreună cu soția, Helga și fiul său ing. Ortwin Reinhold Kreisel. Aici prof. Kreisel a avut şi o mică pepinieră pentru creşterea şi răspândirea acestui soi de măr. In Bod/Brenndorf el a practicat horticultura ca un hobby, pe care l-a continuat ȋn noua sa patrie.
    Virgil Leancă

  3. Noi locuim in jud.Olt se pot trimite prim curierat sau trebuie sa venim la d-voastra la centru.Am inteles ca acest soi de mar este bun pentru diabetici de aceea ne intereseaza.Daca aveti un nr de lelefon ne-ar fi de msi mare ajutor decat pe internet.0785329762este nr meu te telefon daca sti putea sa-mi trimiteti nr d-voastra sa pot comunica ar fi mai bine.Va multumesc anticipat pentru timpul acordat.Am uitat sa specific ce doi ma intereseaza:Marul Patul pentru fiabetici sau daca avetivdi alta soiuri

  4. Soiul este aclimatizat la noi cu sute de ani in urma,mai precis pe la anul1200.A fost adus de sasi pe la 1200 iar numele soiului nu are nimic in comun cu pastrarea frctelor in patul.Numele soiului vine din limba germana si se numeste B A T U L E N (nu stiu cum se scrie corect si nici etimologia cuvintului.cine fla sa mi spuna si mie) .Toate astea le stiu de la regretatul VALERIU POPA celebrul terapeut ,care afirma cu tarie ca este cel mai bun soi de mar din LUME din punct de vedere al echilibrului acizi baze. In popor se mai numeste si banane,fiindca spre primavara capata un miros pregnant de banana si poate fi pastrat in beciuri si in patulele cu fin pina la doi. ani

    1. Cine doreste acest soi de mar cu totul exceptional il gaseste la pepiniera TAKAS CSABA de la Ciumbrud .la pretul de 7 lei pomisorul de doi ani.Merita ca orice gospodar sa l aiba in livada.Nu degeaba Horticola Sibiu exporta cea mai mare parte a acestu soi de mar in Germania.

Scrie un comentariu