• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ORDIN NOU, ÎN VIGOARE! Se schimbă termenele APIA pentru subvenția la ovine și bovine lapte și carne!

    agrointeligenta.ro -

    Termene schimbate pentru crescătorii de animale care solicită în Campania 2020 Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ). Un ordin emis de Ministerul Agriculturii a fost publicat în Monitorul Oficial și prevede că fermierii care cer subvenții pentru oi/capre, vaci de lapte sau carne trebuie să respecte diferențiat obligativitatea privind vârsta animalelor în funcție de când au depus cererea unică, până în 15 mai sau după 15 mai.

    De precizat că noua dată limită de depunere a cererii unice pentru toți fermierii este 15 iunie, decalată de la 15 mai din cauza întârzierilor cauzate de criza COVID-19.

    Printre modificările cerute se Ministerul Agriculturii se află și o prevedere care specifică faptul că ”Prin excepție de la prevederile alin.(9), pentru anul de cerere 2020, pentru cererile depuse până la data intrării în vigoare a prezentului ordin, data-limită privind îndeplinirea condițiilor de eligibilitate prevăzute la art.72, alin.(1), lit.b), art.73 lit.c), art.74, alin.(1), lit. e) pentru vaci de carne și/sau vaci metișe cu rase de carne și la art. 75, lit.c), pct. (i), este data de 15 mai 2020.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă explică pe articole, care sunt schimbările pentru fiecare sector de creștere a animalelor: ovine/caprine, bovine de lapte și bovine de carne.

    Ovine/Caprine: animalele din exploatație pentru care beneficiarul solicită SCZ trebuie să aibă vârsta de maximum 8 ani la femele, respectiv 6 ani la berbeci, la data de 15 mai. Restul condițiilor rămân neschimbate, și anume: banii se solicită pentru un efectiv de minim 150 și maxim 500 de capete de femele ovine și/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, cu excepția celor din UAT-urile din zona montană pentru care se solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 60 și 500 de capete femele ovine și/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
    a) animalele din exploatație pentru care beneficiarul solicită SCZ au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare;
    b) animalele din exploatație pentru care beneficiarul solicită SCZ au vârsta de maximum 8 ani la femele, respectiv 6 ani la berbeci, la 15 mai pentru fermierii care au depus deja cererea unică de plată și 15 iunie pentru cei care nu au depus încă;
    c) efectivul de animale pentru care se solicită SCZ trebuie să fie identificat și înregistrat în RNE la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reținere;
    d) să dețină registrul individual al exploatației completat în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004;
    e) animalele pentru care se solicită SCZ trebuie să fie menținute pe o perioadă de reținere de 100 de zile de la data-limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări adică 15 iunie în acest an;
    f) berbecii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală;
    g) efectivul de femele ovine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se acordă SCZ, respectă raportul de sexe de minimum un berbec înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele ovine;
    h) efectivul de femele ovine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic pentru care se acordă SCZ respectă raportul de sexe de minimum un berbec cu certificat de origine la 35 de femele ovine.
    (2) Solicitanții cu un efectiv mai mare de 500 de capete femele ovine și/sau berbeci beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 500 de capete femele ovine și/sau berbeci.

    Bovine de lapte: animalele din exploatație trecui să aibă vârsta de au vârsta de maximum 10 ani la data de 15 mai pentru fermierii care au depus deja cererea unică de plată și 15 iunie pentru cei care nu au depus încă. În plus fermierii trebuie să respecte următoarele condiții:
    -animalele să fie  înscrise în Registrul genealogic al rasei secțiunea principală sau suplimentară;
    – să fie identificate şi înregistrate în RNE la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reținere, potrivit prevederilor
    art. 53 alin. (4) paragraful al doilea lit. a) din Regulamentul delegat (UE) nr.639/2014;
    – vacile de lapte pentru care se solicită SCZ-VL trebuie să aibă cel puţin o fătare până la data-limită de depunere a cererilor fără penalizări sau până la data notificării către APIA a cazului de circumstanță naturală, pentru vaca de lapte care înlocuiește animalul cu circumstanță naturală şi trebuie să aibă cel puţin un produs înregistrat în RNE. Excepție fac vacile de lapte care provin din import (2019-2020) sau care au avut fătari cu produs declarat mort/neviabil pentru care se prezintă documente doveditoare.

    Un fermier poate solicita sprijin cuplat în aceeași cerere atât pentru vaci din exploatații situate în localități din zonă montată cât și pentru vaci din alte exploatații situate în localități care nu sunt în zone montane. Chiar dacă într-o cerere se solicită sprijin cuplat si pentru zonă montană și pentru zonă nemontană, numărul de vaci de lapte solicitate nu poate să depășească maximul de 250 capete. Plata se efectuează pentru minim 10 capete determinate/5 capete vaci de lapte din zonă
    montană determinate. ATENȚIONARE pentru fermierii care solicită un numar de 10 capete de animale pe cerere: daca unul sau mai multe animale au neconformitati rezultate în urma controlului administrativ și/sau la fața locului, din 10 solicitate fermierul nu încaseaza sprjin și sunt calculate sancțiuni administrative, în funcție de numărul de animale cu neconformități.

    Vaci de carne  și/sau vacile metise cu rase de carne din exploatația cu cod ANSVSA pentru care beneficiarul solicită SCZ să aibă vârsta de maximum 12 ani la data de 15 mai pentru fermierii care au depus deja cererea unică de plată și 15 iunie pentru cei care nu au depus încă. Iar taurii de reproducție din exploatația cu cod ANSVSA pentru care beneficiarul solicită SCZ să aibă vârsta de maximum 6 ani la data ieșirii din exploatația cu cod ANSVSA sau la data de 15 mai pentru fermierii care au depus deja cererea unică de plată și 15 iunie pentru cei care nu au depus încă. Mai mult, tineretul mascul pentru care se solicită SCZ trebuie să aibă vârsta de maximum 25 de luni la data ieșirii din exploatația cu cod ANSVSA sau la data depunerii cererii unice de plată, după caz iar pentru tineretul femel se solicită SCZ până la prima fătare, dar nu mai târziu de vârsta de 32 de luni la data ieșirii din exploatația cu cod ANSVSA sau la data depunerii cererii unice de plată, după caz.

    Crescătorii de vaci de carne pot solicita bani de la APIA pentru un efectiv de animale de minimum 10 și maximum 250 de capete taurine de carne, inclusiv, pe beneficiar, în exploatații cu cod ANSVSA.  Efectivul de animale pentru care se solicită SCZ trebuie să fie identificat și înregistrat în RNE la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reținere, cu excepția animalelor din categoria tineret mascul și/sau femel din rase de carne, tineret mascul și/sau femel metis cu rase de carne și tauri din rase de carne, care trebuie să fie identificate și înregistrate în RNE cel puțin cu 8 luni înainte de data depunerii cererii unice de plată/data ieșirii din exploatație.

    Reamintim că potrivit unui document al APIA, data finală pentru depunerea cererii unice fără penalizări este 15 iunie 2020. Acest termen ar putea fi prelungit, după cum a declarat recent ministrul agriculturii, Adrian Oros, dar conform conducerii agenţiei de plăţi depunerea cererii unice merge bine astfel că cel mai probabil nu va fi nevoie de o nouă amânare. Implicit o prelungire a termenului duce şi la întârzierea formalităţilor legate de controalele administrative şi cele în teren care ar trage după sine

    Agrointeligenţa-AGROINTEL.RO vă spune care este calendarul stabilit de APIA privind depunerea cererii unice dar şi a controalelor în 2020:

    Reamintim că APIA a anunţat pe 30 aprilie că în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2020, s-au depus un număr total de 422.806 cereri, pentru o suprafaţă de 2.776.323,58 hectare. Dintre acestea, au fost înregistrate prin mijloace electronice (telecomunicații), începând din data de 6 aprilie 2020, un număr de 284.499 de cereri pentru o suprafață de 2.237.890,64 hectare.

    Despre cum se depune cererea unică în 2020 citiţi aici: Depunerea cererii unici 2020: anunțul APIA pentru fermierii care vor să încaseze subvențiile agricole în acest an!

    Pentru a respecta prevederile privind distanțarea socială și a preveni răspândirea pe teritoriul României a epidemiei de Coronavirus, dar și pentru a minimiza pe cât posibil efectele negative asupra activităților din sectorul agricol, completarea Cererilor unice de plată se realizează pe site-ul APIA www.apia.org.ro, accesând link-ul aplicației IPAOnline http://lpis.apia.org.ro, iar descrierea amănunțită a utilizării aplicației se găsește în ghidul de utilizare al acesteia care poate fi accesat la butonul Asistență.

    Documentele care se atașează la dosarul Cererii unice de plată sau la modificările aduse acesteia (copie CI/BI/pașaport/certificatul de înregistrare la ONRC/certificatul de înregistrare fiscală, dovadă cont bancar activ) se transmit prin mijloace electronice către Centrele județene/locale APIA de care aparțin fermierii.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului