• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Când și cum se face fertilizarea foliară de primăvară la culturile de grâu și orz

    agrointeligenta.ro -

    Aplicarea îngrășămintelor foliare contribuie la dezvoltarea elementelor productivității, mai ales a elementelor productivității spicului. Foarte mulți fermieri au introdus fertilizarea foliară în tehnologia lor, însă foarte puțini iau în calcul faptul că grâul și orzul de toamnă răspund foarte bine la administrarea foliară de mangan, cupru și zinc.,

    Cerințele cerealelor privind aprovizionarea cu microelemente

    Cerealele păioase (grâu, orz, secară, triticale, ovăz etc.) au, pe lângă cerințele de macroelemente (azot, fosfor, potasiu, sulf, magneziu) și o sensibilitate deosebită la gradul de aprovizionare cu microelemente. La o producție de 8 t/ha, consumul este de: 600-1000 g mangan, 50-150 g cupru, 250-350 g zinc și 50-100 g bor.

    Din rezultatele analizelor foliare efectuate de Lebosol®, plantele au suferit de carență în unul sau mai multe elemente, pe perioada de vegetație a grâului. Cauzele acestor carențe pot fi foarte multe, dar sunt cel mai adesea legate de lipsa de mobilitate a elementelor nutritive în sol.

    Combinația de mangan, cupru și zinc la cultura cerealelor

    După cum s-a menționat anterior, manganul, cuprul și zincul sunt printre cele mai importante microelemente pentru culturile de cereale. Această combinație de trei microeelemente este întâlnită în produsele Lebosol®-Mix Cereale SC (183 g/l Mn, 25 g/l Cu, 78 g/l Zn) sau Lebosol®-QuadroS SC (200 g/l Mn, 80 g/l Cu, 100 g/l Zn). Ideală este aplicarea unui tratament foliar în toamnă și a unuia în primăvară, cu oricare dintre aceste două produse. Necesarul de microelemente este astfel acoperit. În anumite condiții, de exemplu pe solurile cu pH mai mare de 6,5 unde trebuie acordată o atenție specială aprovizionării cu mangan, se recomandă creșterea gradului de aprovizionare a plantelor printr-o aplicare separată cu mangan.

    Magneziul și sulful pentru creșterea conținutului de proteină brută

    În ultimii ani se observă frecvent o carență clară de sulf, manifestată mai ales în cultura orzului. Scăderea conținutului de sulf din atmosferă și diminuarea continuă a rezervelor de sulf din sol au dus la îngălbenirea frunzelor tinere ale plantelor. Există o diferență clară față de carența de azot, pentru că aceasta din urmă apare pe frunzele mature, sub formă de pete de decolorare. Pentru a compensa carența sulfului la cereale, este recomandată fie aplicarea la sol de îngrășăminte cu sulf fie aplicarea foliară a produselelor Lebosol®-Sulf800 SC sau Lebosol®-MagS SC, la BBCH 31/32.

    O bună aprovizionare cu sulf ajută și la absorbția azotului, de aceea sulful este atât de important pentru creșterea producției. Administrarea de magneziu și sulf în faza de burduf a plantelor, ambele în cantitate mare în produsul Lebosol®-MagS SC, favorizează creșterea conținutului de proteină al boabelor.

    Formularea sub formă de suspensie concentrată a produsului Lebosol®-MagS SC este special concepută pentru aplicarea în a doua parte a perioadei de vegetație a cerealelor, deoarece nu există pericolul de a produce arsuri pe frunză, așa cum se întâmplă în cazul utilizării produselor foliare pe bază de săruri sau sulfați. Experiențele au arătat în mod frecvent creșterea eficienței elementelor nutritive din suspensiile concentrate comparativ cu situația utilizării sărurilor neformulate. Prin urmare, aplicarea suspensiilor concentrate constituie un avantaj de ordin economic și agronomic pentru fermier.

    Datorită influenței factorilor climatici și antropici (locali), se întâlnesc frecvent situații când N, și nu numai, este insuficient, chiar dacă dozele au fost bine calculate. Cerințele plantei de grâu față de N sunt cele mai ridicate în perioada de la înspicat până la formarea boabelor. Cercetările au demonstrat că prin corectarea foliară cu N în această perioadă sporurile de producție sunt semnificative. Lebosol®-Nutriplant 36 are o concentrație ridicată de azot, și mai conține Mg, element foarte important în a menține planta verde.

    Recomandări de aplicare de la începerea vegetației până la formarea primului internod (BBCH 32):

    Lebosol®-Mix Cereale SC este un amestec lichid de microelemente (cupru, mangan, zinc) și magneziu. Se aplică în doză de 1,5-2 l/ha, iar ca urmare a tratamentului, vă puteți aștepta la un nivel mai ridicat de producție, la plante mai sănătoase, la aprovizionarea cu microelementele necesare și la creșterea conținutului de proteine.
    ● O altă posibilitate este fertilizarea cu Lebosol®-QuadroS SC – amestec lichid de microelementele cupru (Cu), mangan (Mn) și zinc (Zn) cu sulf (S). Aplicând foliar o doză cuprinsă între 0,75 și 1,5 l/ha, asigurați aprovizionarea plantelor cu sulf pentru a absorbi mai bine îngrășămintele de bază și, ca rezultat, vă veți bucura de plante sănătoase, producții ridicate și de calitate.
    Aminosol® – un hidrolizat de proteină cu cel mai mare conținut de aminoacizi liberi (58%) în doză de 1-2 l/ha, simplu sau în amestec cu produsele de mai sus, contribuie la recuperarea culturilor, stimularea înfrățirii și a numărului de boabe în spice, cu efecte pozitive asupra producției.

    Recomandări de aplicare după apariția frunzei stindard:

    ● Aveți încredere în următoarele soluții de înaltă performanță în fazele de până la înspicat: Lebosol®-Amonium TS200 – soluție de îngrășământ foliar cu azot și sulf. Se aplică în doză de 2-3 l/ha.
    VITALoSol Gold SC este un amestec lichid de microelementele cupru (Cu) și mangan (Mn) având și un conținut ridicat de sulf (S). Aplicat în doză de 1,5-3 l/ha, crește producția și calitatea acesteia.
    ● Cu Lebosol®-Nutriplant 36, la o doză de 5 l/ha, puteți crește indicii de calitate ai grâului pentru panificație și conținutul de proteine.
    Lebosol®-Sulf800 SC – o suspensie concentrată cu cel mai ridicat conținut de sulf elementar. Tratamentele foliare cu sulf, în doză de 3-5 l/ha contribuie la absorbția eficientă a azotului, cu efecte pozitive asupra sporului de producție.

    ATENȚIE! Produsele pe bază de săruri sau sulfați, nu pot fi aplicate în timpul înfloritului, deoarece pot provoca arsuri organelor florale. Spre deosebire de acestea, suspensiile concentrate marca Lebosol® (Lebosol®-MagS SC, VITALoSol Gold SC, Lebosol®-Sulf800 SC etc.) nu au restricții de aplicare în perioada înfloritului, fiind formulări prietenoase cu plantele.

    Aveți încredere în gama de produse Lebosol® și în sfaturile competente ale specialiștilor noștri. Asigurați-vă rezultate previzibile încă din timpul campaniei de primăvară!

    Echipa Lebosol® România


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!