Agricensus: Ce se va întâmpla cu prețul cerealelor pe fondul crizei provocate de pandemia cu coronavirus?
agrointeligenta.ro -Scenariu pentru prețul cerelelor în contextul unei posibile crize cauzate de noul coronavirus! Declararea pandemiei de coronavirus, dar mai ales măsurile resctrictive impuse de mai multe Guverne în privința circulației persoanelor și a mărfurilor îi determină pe analiști să prevadă pentru acest an instalarea unei o recesiuni economice. China nu mai reprezintă la acest moment motorul creșterii economice globale și se confruntă cu ceea ce specialiștii numesc ”cea mai mare încetinire a creșterii din ultimele decenii”. Așadar, ce impact va avea întreaga situație economică asupra evoluției prețurilor la cerealele principale – grâu, porumb, dar și asupra oleaginoasei-vedetă, soia?
Analiștii platformei Agricensus au analizat ce efecte au avut în trecut recesiunile economice și, pe baza, acestui istoric se poate creiona un scenariu pentru impactul asupra burselor al situației create de Covid-19.
Ce s-a întâmplat cu prețul cerealelor la criza financiară din 2008-2009
Cea mai recentă criză economică, cea din perioada ianuarie 2008 – iunie 2009, a fost una dintre cele mai severe. La acel moment, soia a scăzut de la un vârf de aproape 16,50 USD/bușel (606 USD/tonă) la un nivel de numai 7,76 USD/bușel în doar patru luni. Scăderea a fost apreciată la 53%, conform datelor CME.
În aceeași perioadă, porumbul a scăzut cu 55% de la de la 7,37 USD / bu (290 USD / mt) la 3,29 USD / bu, în timp ce grâul a scăzut cu 63% în aceeași perioadă 13,70 USD / bu, până la 5,02 USD / bu.
Prăbușirile de prețuri au avut loc pe fondul unei creșteri moderate a consumului global de grâu, porumb și soia de la 1,65 miliarde mt în 2008 la 1,72 miliarde mt în 2009 și la 1,77 miliarde mt în 2010, o creștere de sub 4% pe an.
În cazul acestei recesiuni, PIB-ul global a scăzut de la 63,7 miliarde de dolari în 2008 la 60 de trilioane de dolari în 2009, înainte de a se ridica la 66 de miliarde de dolari în 2010, potrivit cifrelor FMI.
Așadar, care a fost motorul declinului prețurilor dacă nu a fost o încetinire a cererii?
Au fost probabil doi factori în joc.
Elementul-cheie a fost petrolul, prețul petrolului. Prețul brut al țițeiului a scăzut de la 147 USD / bbl la 33 USD / bbl într-o perioadă de timp foarte similară – o scădere de 77%.
Și prăbușirea prețului petrolului a avut două impacturi – în primul rând a scăzut prețul producției de culturi prin prețuri mai mici ale carburantului și în al doilea rând, s-a redus prețul benzinei și motorinei, ceea ce a impactat, mai departe, prețurile de etanol și soia prin biodiesel.
Un al doilea factor, unul marginal, a fost creșterea producției globale între 2009 și 2010, producția crescând rapid cu 5%, de la 1,7 miliarde mt în 2008 la 1,78 miliarde mt în 2009.
Ce s-a întâmplat în criza de la începutul anilor 2000 și Black Monday
În declinul financiar din 2001, când s-a înregistrat o scădere a PIB-ului global de la 33,8 miliarde dolari în 2000 la 33,6 miliarde dolari în 2001, consumul global al celor trei produse (grâu, porumb și soia) a crescut de la 1,36 la 1,39 miliarde mt – o creștere de 2%.
Cifrele arată din nou că indiferent de scăderea PIB, soia, grâul și consumul de porumb au fost imune.
Deci, ce s-a întâmplat cu prețurile?
Toate cele trei mărfuri s-au tranzacționat într-un interval relativ restrâns de 20%, cu tranzacționarea porumbului de la 1,87 USD / bu la 2,35 USD / bu, tranzacționarea grâului într-o gamă de 2,54 USD / bu până la 2,96 USD / bu și soia care tranzacționează de la 5,30 USD / bu la 4,20 USD / bu.
Într-adevăr, prețul petrolului brut a înregistrat la acel moment o scădere cu 20% în 2001 față de un an mai devreme, ceea ce arată o corelație puternică a burselor agricole cu ”aurul negru”.
În declinul din 1990/91, consumul a crescut din nou cu 2%, în timp ce PIB-ul global a fost în mare măsură static.
Prețurile petrolului au scăzut cu aproximativ 15% în perioada respectivă, în timp ce porumbul, soia și grâul au scăzut cu 20-25%.
Ce se poate întâmpla cu prețul cerealelor în contextul pandemiei cu Covid-19
Din analiza situațiilor anterioare din recesiuni putem concluziona două lucruri: consumul crește cu 2-3% pe an, indiferent de PIB; iar prețul petrolului brut va avea un impact uriaș asupra viitorului agriculturii.
Deși este prea devreme pentru a spune că actuala criză nu va avea impact asupra consumului, este important de precizat că întreg consumul chinezesc de soia este planificat – un semn mai puternic decât la recesiunile anterioare – și USDA se așteaptă la o creștere de 1% a cererii în anul 2019/20 comparativ cu creșterea istorică de 2%.
În același timp, se preconizează că producția va crește în anul de marketing 2019/20 comparativ cu un an mai devreme.
Cu toate acestea, prăbușirea cu 55% a prețurilor brute de la începutul anului nu a trecut până acum pe piețele agricole.
În schimb, porumbul a scăzut cu 7%, soia a scăzut cu 10%, iar grâul cu 12%.
Chiar și viitorul petrolului de soia – care ar trebui să fie cel mai corelat cu cel brut – au scăzut cu doar 25%.
Deci, ce este diferit acum?
Un aspect important este acela că, în timp ce raportul dintre stocuri și consum este la niveluri istorice medii, vânzătorii sunt mai mulțumiți de stocurile de cereale și semințe acum mai mult decât au fost vreodată.
Dovadă că se estimează că stocurile ar fi fost mult mai mari cu un an în urmă decât în prezent, și chiar atunci, prețurile acestor mărfuri erau cu doar 5-10% mai mici decât nivelurile actuale.
În plus, creditul este ieftin, iar banii sunt suficienți (un ajutor de salvare al guvernului american ajută) și s-ar putea să se ia în vedere o situație temporară. Cu toate acestea, nimeni nu știe ce impact va avea Covid-19 asupra burselor agricole și rămâne de văzut dacă și de această dată, cerealele vor urma trendul dat de prețul petrolului!
Pentru mai multe informații despre piața cerealelor, accesați www.agricensus.com