• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agricultură în vremea coronavirusului. “Forța Fermierilor: Îi facem să te asculte!” – cea mai importantă campanie de comunicare a problemelor fermierilor

    Vlad Macovei -

    În următoarele săptămâni, Agrointeligența – AGROINTEL.RO se va concentra pe strângerea mesajelor dumneavoastră legate de riscurile și oportunitățile anului 2020 și pe propunerile dumneavoastră legate modul în care agricultura și industria alimentară pot depăși momentul critic cauzat de pandemia de coronavirus (COVID-19). Preluarea sesizărilor dumneavoastră este un focus permanent al strategiei noastre editoriale, încă de la fondarea Grupului Agrointeligența, în 2013. Mediatizarea problemelor dumneavoastră și încercarea de a găsi o soluție au contribuit decisiv la consolidarea poziției noastre de lider al presei agricole din România, cu o medie de 100.000 de cititori unici, medie pe zi, în 2020. NU UITAȚI: AGROINTELIGENȚA – LIDER ÎN INFORMAREA ȘI SUSȚINEREA FERMIERILOR!

    Impactul editorialului meu precedent, în care propuneam un consens politic pentru realizarea unui Pact Național pentru Securitate Alimentară, a fost considerabil. La această oră, 50.000 de persoane au citit deja apelul meu, publicat ieri pe agrointel.ro, iar pe Facebook, pe pagina Agrointeligența, distribuirile articolului au fost în număr foarte mare. Susținerea dumneavoastră mă onorează și mă obligă să continui lupta pentru susținerea sectorului agroalimentar, pentru ca fermierii și industriașii alimentari să fie sprijiniți de reprezentanții statului român în a asigura securitatea alimentară a națiunii, în aceste vremuri complicate. Vorbim de cea mai periculoasă pandemie a ultimilor 100 de ani, criza coronavirusului izolează statele și încetinește libera circulație a persoanelor, mărfurilor și capitalului.

    Vom da posibilitatea ca vocea fiecărui fermier al României să fie auzită, indiferent că este vorba de un fermier mai mic sau mai mare. Vom face ca propunerile dumneavoastră să fie ascultate de către autorități. Demarăm cea mai importantă campanie de consultare a fermierilor, atât direct cât și prin intermediul mijloacelor de comunicare digitală, prin care să oferim argumente pentru realizarea unui consens politic care să conducă la semnarea unui Pact Național pentru Securitatea Alimentară. Ne-am propus ca la începutul lunii aprilie, cu data provizorie, joi 2 aprilie, să organizam o masă rotundă la Palatul Parlamentului cu tema “Forța Fermierilor: Îi facem să te asculte! Riscurile și oportunitățile anului 2020 în sectorul agroalimentar”. Pentru organizarea evenimentului depindem însă de decizia autorităților privind organizarea întâlnirilor publice în luna aprilie, în martie acestea fiind interzise. Oricum, dacă nu ne vom întâlni în persoană, ne vom întâlni online, prin intermediul mijloacelor de comunicare digitală, Agrointeligența – AGROINTEL.RO având infrastructura tehnică pentru a realiza cea mai extinsă interacțiune video, în direct, cu fiecare dintre dumneavoastră. Vrem facilităm comunicarea dintre fermieri, procesatori, reprezentanți ai companiilor de agribusiness, parlamentari, demnitari din Executiv, membri ai administrației publice (centrale și locale), finanțatori, retaileri și consumatori.

    În zona politică, văd necesar un sprijin total, din partea tuturor, pentru Alexandru Stănescu, președintele Comsiei de Agricultură din Camera Deputaților, pentru a putea realiza un cadru de negocieri și consultare publică care să aducă beneficii fermierilor. În zona politică, nu există niciun alt demnitar care să poate construi această platformă transpartinică de consens și care să se bucure de respectul principalilor lideri ai fermierilor și ai procesatorilor alimentari. De asemenea, în cazul unei asumări explicite și publice, în favoarea fermierilor, a obiectivelor acest pact, ministrul Adrian Oros și secretarul de stat Emil Dumitru trebuie să beneficieze de o susținere masivă. Atât Stănescu, cât și Oros și Dumitru, se bucură de încrederea mea și a colegilor mei din conducerea editorială a Grupului Agrointeligența. Vom comunica constant această susținere, în mod asumat, acest lucru neînsemnând imunitate la critici, în cazul erorilor de comunicare sau a deciziilor greșite, care nu ajută sectorul agroalimentar. 

    Că tot am vorbit de comunicare, pregătim un nou sezon al emisiunii Forța Fermierilor cu Vlad Macovei, un proiect media la dispoziția celor care doresc să își spună punctul de vedere cu privire la problemele agriculturii și industriei alimentare. În paralel, vom demara o nouă emisiune – Agrointeligența Show, împreună cu Silviu Petcu și Cristian Grețcu, pentru susținerea produselor alimentare românești și ale vinurilor autohtone. Și nu în ultimul rând, relansăm campania “100 de soluții pentru viitorul satului românesc”. Vom face un anunțuri pe aceste teme, în cel mai scurt timp. 

    Reiau mai jos, principalele elemente pe care eu le văd prezente, în mod obligatoriu, în Pactul Național pentru Securitatea Alimentară.

    1. Adoptarea rapidă a celor mai importante legi pentru sprijinul agriculturii și industriei alimentare, după o consultare reală cu proprietarii de afaceri în această zonă, cu mediul academic și universitar, cu mediul asociativ și cu liderii de opinie.

    2. Consens politic cu privire la fondurile europene din Noua Politică Agricolă Comună. Niciun pas înapoi, cu orice risc, în ceea ce privește banii pentru fermieri și industriașii alimentari. România nu va accepta nicio scădere, a niciunui nivel de fonduri, nici pentru fermierii mari, nici pentru cei mici, pentru absolut nimic, sub nicio formă. Flexibilitate pe alte domenii, pentru a obține un compromis, inflexibilitate pe agricultură. Luăm tot ce este pe masă sau răsturnăm masa. Orice politician care va încerca să joace la ruletă viitorul agriculturii și a fermierilor, mai mari sau mai mici, este un criminal, se va face vinovat, la propriu, de genocid, la un moment dat. Credeți că peste câțiva ani nu poate veni un nou coronavirus, și mai ucigaș? Presupunând că scăpăm relativ ușor de cel prezent și am putea fi tentați să zicem, gata, hai să uităm de fermieri.

    3. Intervenție administrativă și politică pentru asigurarea în bune condiții a aprovizionării cu materii prime, cu produse și servicii, prioritate în zona de transport și la graniță, intervenție promptă diplomatică atunci când un alt stat ne crează probleme.

    4. Soluții realiste, imediate și corecte din punct de vedere sanitar-veterinar pentru a relansa sectorul de creștere a porcului (inclusiv în zona maternităților pentru a reporni producția de purcei), suport în lupta cu concurența neloială din Ucraina și Polonia pentru sectorul de creștere a păsărilor, scheme de sprijin pentru dezvoltarea fermelor performante cu vaci de lapte și de carne. Încurajare pentru sectorul ovin. Corectitudine, transparență și eficiență. Norme inteligent construite, nici să încălcăm normele europene dar nici să fim noi care le adoptă pe cele mai dure.

    5. Sprijin legislativ, administrativ, fiscal și programe finanțate european pentru investițiile în lanțurile de producție și colectare în zona de legume-fructe. Dacă există cineva care vrea să investească în piețe de gros, în centre de colectare pentru retail, acela trebuie protejat și ajutat.

    6. Un suport real pentru salvarea gospodăriei țărănești, a tradițiilor rurale. Încurajarea celor care practică agricultura de subzistență să treacă în zona de semi-subzistență. Programe pentru ferma mică, de familie, mai ales în zona de deal și munte. Descurajarea activă a micilor fermieri de a mai cultiva grâu și porumb (poate doar pentru nutrețul propriilor animale) și de a trece la culturi cu valoare adăugată mai mare (horticultură, integrarea cu zootehnia, agricultura bio, procesare, produs tradițional), în paralel cu politici publice de asigurare, pe cât posibil, a pieței de desfacere.

    7. Încetarea demonizării fermierilor mari. Cu excepția celor care au încălcat legea sau a celor care au dat tunuri cu statul, fermierii mari vor fi ascultați și sprijiniți. Producția pe care aceștia o obțin, stabilizarea socială prin plata arendei către micii proprietari de teren, mai ales în zona de câmpie și colinară, toate acestea sunt esențiale în această perioadă critică pentru viitorul satului românesc, pentru asigurarea materiilor prime în procesare în cazul unui blocaj masiv al comerțului intra și extracomunitar. Asumare publică din partea fermierilor mari că vor sprijini fermele de familie și vor asigura întreg sprijinul lor de comunicare și influență pentru ca micii producători agro-alimentari să prospere, alături de ei, în România noastră.

    8. Stabilizare fiscală pentru industria alimentară, astfel încât surplusul de materie primă (cereale, oleaginoase, legume-fructe, lapte, carne) care ar rezulta în urmă blocării schimburilor intra și extracomunitare să poate fi absorbit și procesat în țară, pentru piața internă, pentru siguranța alimentară a României.

    9. Parteneriat cu retailerii pentru continuarea politicii, demarată în urmă cu doi-trei ani, de acces masiv a produselor alimentare românești pe rafturile supermarketurilor, în beneficiul consumatorului român.

    10. Strategie de comunicare națională privind patriotismul alimentar: Atunci când ai două produse alimentare, unul din producția internă și celălalt din import, la același nivel de preț și cu o calitate similară, este normal să îl preferi pe cel din producția internă. Simplu, clar, eficient.


    Te-ar mai putea interesa

    Noua Zeelandă va exporta în UE, fără taxe, carne de vită, de miel și lactate. Acordul de liber schimb, în vigoare de la 1 mai Ministrul Florin Barbu preferă legumele din solarul familiei: „Nu folosim pesticide” Adaosul comercial la produsele alimentare românești – plafonat prin lege. Actul normativ, în lucru

    Ultimele știri

    Plantele beau, nu mănâncă! Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime? S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene!