• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Laurențiu Mălăescu, fermier: Mi-am pus mască și mănuși, am dezinfectant și continui să vând legume proaspete în piață!

    agrointeligenta.ro -

    Laurențiu Mălăescu este un tânăr producător de legume în județul Gorj, la Bălești. În această dimineață, la fel cum face în fiecare duminică, a plecat de acasă cu noaptea în cap ca la 6 dimineața, când s-a deschis piața din Târgu Jiu, să aibă pe tarabă produsele sale de sezon: salata, ceapa verde și usturoiul verde. Din afacerea cu legume pe o suprafață de 1.100 de metri pătrați de solar, familia Mălăescu se întreține de ani buni și chiar dacă producția merge mai mult la angro, Laurențiu nu vrea să renunțe la locul său în piață, acolo unde clienții lui fideli știu că îl găsesc în fiecare duminică dimineață.

    Față de o zi obișnuită de piață, Laurențiu Mălăescu recunoaște că plecarea de acasă a fost una cu emoții: soția l-a rugat să nu meargă azi în piață de teamă să nu intre în contact cu vreun client care, fără să știe, este purtător al noului coronavirus. Tânărul fermier a decis totuși să meargă să vândă, luând cu el măști, mănuși, dar și spirt cu care să se dezinfecteze atât pe el, cât și masa și tot ceea ce intră în contact cu clienții.

    ”E binişor deocamdată, nu prea e lume, am ajuns dimineaţă la 6 şi faţă de alte zile e mai liber, sunt multe mese libere, n-au prea venit la piață, însă problema este că nu sunt prea mulți clienți. E încă dimineață și e și frig, bate vântul urât. (…) Soția nu a vrut să mă lase să vin, mi-a zis să nu mai merg în piață, să dăm totul la angro, să nu mai iau contact cu așa mulți oameni câți vin în piață”, a declarat fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Tot ce a adus astăzi la piață este proaspăt, cules direct de el și de familia sa din solarul de lângă casă: ”Am venit cu salată, ceapă și cu usturoi verde. Sunt produsele de sezon, le-am cules aseară și am pregătit masa. Pot să vă spun că am păstrat aceeași cantitate pe care o aduc în piață în fiecare duminică, cât știu că se vinde: 100-120 de căpățâni salată, ceapă la fel și usturoi vreo 20-30 de legături. Nu merge mai mult”.

    Despre închiderea piețelor, Laurențiu Mălăescu ne-a spus că se discută între fermierii veniți azi să vândă. Marea lui teamă este să nu se închidă marile magazine pentru că o mare parte din producția sa o dă angro. ”Eu vin zilnic că mai aduc marfă la angro, vin doar duminica la piață și știam că o să fie deschis. Pentru zilele următoare ne-au anunțat că ar fi riscul să se închidă în funcție de cum se manifestă coronavirus, dar deocamdată nu s-a anunțat nimic concret. Dacă se închide va fi o mare problemă pentru toată lumea. Din fericire, eu mai dau marfă și către Carrefour aici la noi, local, și sper să nu îi închidă și pe ei că mai am multă cantitate – la ceapă aproape am terminat, mai am vreo 1.000 de legături, dar la salată cred mai am vreo 14.000 de căpățâni și nu știu ce o să fac, că salata nici nu se ține. Eu sper ca în două săptămâni să eliberez solarul și să intru cu răsadurile de roșii. Sper la începutul lui aprilie să plantez”, ne-a spus gorjeanul.

    Despre prețurile din piață, fermierul din Bălești spune că le-a găsit neschimbate și nici el nu le-a mărit pentru ceea ce vinde din solar: ”Prețurile sunt mai mici față de anul trecut, nu știu de ce și care ar putea fi cauza. Anul trecut a fost prețul mai mare. Față de săptămâna trecută, de fapt de o lună, prețurile sunt neschimbate: astăzi prețul este la salată de 2 lei la masă și 1,5 lei pe angro, la ceapa verde este de 1,2-1,3 lei pe angro și doi lei la masă”.

    În funcție de cum merg vânzările, Laurențiu Mălăescu speră să ajungă astăzi acasă mai repede la familia sa. Ne-a mărturisit că speră totuși ca lumea să vină în număr mai mare să se aprovizioneze direct din piață, de la fermieri. Iar viața, așa cum o știm, cu bune și cu rele, să revină la normal. Poate, totuși, cu mai puține rele!


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA O fabrică românească de utilaje agricole – scoasă la vânzare. Pe terenul ei s-ar putea construi un hipermarket Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Plăți finale APIA 2024. Prima listă cu fermieri care încasează a doua tranșă din subvenții Deutz-Fahr renunță la producția de combine și închide fabrica din Croația Avertisment al Președintelui ANPM: Trufele românești ar putea dispărea, din cauza braconierilor!