• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dan Petrescu, APC: Cerem derogare ca sacrificarea mieilor de Paște să se facă în ferme!

    agrointeligenta.ro -

    Dan Petrescu, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Ciobanilor (APC) și cunoscut crescător de ovine din Argeș, face un apel la colegii ciobani din toată țara să rămână constanți și raționali în contextul isteriei create de apariția virusului COVID – 19 în țara noastră. Oierul argeșean le transmite oierilor să nu se lase influențați de zvonuri să păstreze prețurile actuale pentru vânzarea mieilor.

    ”Mesajul meu pentru oieri este să nu se lase influențați de zvonurile care apar că se blochează vânzările ca să facă jocul samsarilor să ne ia iar mieii pe prețuri derizorii. Cer ANSVSA și Poliției să își facă datoria și să elimine bișnița și acești samsari care și-au bătut joc de crescători. Guvernul să dea o hotărâre prin care fermierul poate sacrifica acasă și omul să vândă de la poartă mielul și să nu mai vină negustorul să ia de la noi și să îl ducă în piețe. Fermierii să nu lase la preț fiindcă în primul rând facem bine și românilor pentru că încep să deguste carnea noastră tradițională mâncând își dau seama că este o diferență foarte mare față de cea din import”, a spus Petrescu pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Acesta a subliniat că în prezent vânzările nu sunt afectate de blocajele care există în alte sectoare pe fondul răspândirii virusului COVID – 19. ”Pe noi nu ne afectează cu absolut cu nimic pentru că transportul de animale, atâta vreme cât se desfășoară în condiții optime, este în regulă. Dacă ANSVSA dă delegare nu este nicio problemă. Nu cred că ne va afecta cu nimic, din contră. În plus față de acum câteva săptămâni ni se cer mașini dezinfectate la zi, totul corespunzător, acte în regulă. Adică când e totul controlat la sânge este mult mai bine și pentru populație, stat dar și pentru noi. În anii trecuți știți cum s-a procedat că au plecat și miei fără crotalii, smecherii, hoții dar acum cred că este ceva mai controlat”, a mai spus oierul.

    Prețurile în viu au ajuns la 16 lei pe kilogram. Petrescu îndeamnă oierii să nu profite de pe urma crizei

    Până acum prețurile evoluează bine, spune Dan Petrescu. Acesta a precizat că îi îndeamnă pe crescători să nu profite pe fondul crizei create de COVID-19 și să umfle prețurile, mai ales în contextul Sărbătorilor Pascale când cererea va fi mai mare.

    Am colegi din țară care mă sună și îmi spun că la carnea de miel la kilogram în viu este 16 lei. Adică de la 13-14 kilograme în sus în jur de 15 lei pe kilogram, iar de la 20 de kilograme în sus chiar 16 lei. De Paști eu sper ca prețurile să rămână constante, să nu ia amploare ca orice om de rând să își permită să cumpere carne. Noi nu vrem să profităm de această ocazie, noi rămânem aceeași fermieri dar să ne putem descurca și să ajutăm și oamenii. Sunt persoane care nu își permit să plătească 20 de lei pe kilogram și nu vream să ajungem în situația să se uite lung la carne. Adică să beneficieze și populația dar și noi oierii, să ne plătim cheltuielile măcar”, a mai spus crescătorul.

    Petrescu a mai spus că în contextul acestei crize speră ca cetățenii să se îndrepte mai mult spre producătorii români și cere autorităților responsabile să dea derogări în perioada Sărbătorilor Pascale pentru crescătorii care vor să sacrifice animalele în exploatații și să le vândă ulterior la poarta fermei.

    Polonia e blocată, Ungaria este blocată și sperăm ca populația să se îndrepte spre producătorul român având în vedere că din cele două țări se importa masiv ouă. Sperăm că piața internă va fi mai solicitată la noi fermierii. O să fie clar o schimbare la nivel național dar și la nivel global. O să avem miei disponibili de Paști, eu cred că sunt suficienți. O să vedem problemele cu derogările să se sacrifice animalele. Aici ar fi o problemă. Soluția cea mai bună ar fi ca Ministerul Agricultură să procedeze ca și în anii trecuți și în prerioada pascală să dea derogare să taie fiecare în condiții optime. Adică fiecare oier să taie acasă mieii cu derogare de la Minister.”, este solicitarea liderului APC pentru această perioadă.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”