• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apelul președintelui APPR, Nicolae Sitaru: Nu întârziați însămânțările! Folosiți ce sămânță găsiți, numai semănați!

    Angelica Lefter -

    Nicolae Sitaru, președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), este de părere că această criză provocată de noul coronavirus poate fi depășită dacă oamenii respectă sfaturile autorităților și nu se creează panică. În acest moment, având în vedere riscul unei viitoare crize alimentare, administratorul fermei Elsit din Ialomița le recomandă colegilor fermieri să nu întârzie nicio lucrare în câmp, să semene în perioada optimă.

    Președintele APPR a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că fermierii trebuie să respecte regulile, dar să nu întârzie cu semănatul în această primăvară, pentru a nu complica lucrurile.

    ”Trebuie să fim atenți la toate recomandările care se fac de la Comitetul care se ocupă de urgența aceasta legată de coronavirus, adică să evităm întâlniri, să evităm ieșirile mai mult decât trebuie, decât e strict necesar. Să ne spălăm pe mâini după fiecare utilizarea oricărui fel de produs sau după vizitarea anumitor spații. Să evităm să dăm mâna. Să facem în general tot ce ni se recomandă. După părerea mea nu putem să nu semănăm, trebuie să mergem să semănăm, deoarece dacă nu semănăm putem să ajungem în alte situații și deocamdată să nu intrăm în cercul acesta al isterizării populației și a unora dintre noi. APIA cred că trebuia să amâne depunerea cererilor, căci se creează aglomerație și am putea să evităm acest lucru. Se găsesc soluții: marea majoritate are cam aceleași suprafețe, se pot rezolva și telefonic până când ne putem întâlni. Se găsesc soluții dacă vrem!”, a accentuat Nicolae Sitaru.

    Președintele APPR a sfătuit agricultorii să semene chiar dacă semințele de la anumite firme renumite nu mai ajung în posesia lor, să folosească hibrizi de porumb din țară.

    ”Însămânțările, însă, trebuie să le facem la timp! Noi avem mare îngrijorare față de lipsa apei. Cred că inputurile reprezintă o problemă care se poate rezolva, sunt hibrizi suficienți în țară de porumb, oamenii se vor reorienta și vor pune alte semințe care desigur că sunt și ele destul de performante, uneori e mai grav să semeni cu o lună mai târziu, cu o sămânță performantă, decât să semeni la timp cu o sămânță mai puțin performantă, dar care va avea rezultate bune”, a declarat Nicolae Sitaru pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO

    În ceea ce privește problema inputurilor, Nicolae Sitaru consideră că aceasta poate fi rezolvată, deși sunt semnale în țară că anumite pesticide și semințe nu vor mai ajunge la timp pentru utilizare. Sfatul președintelui APPR este ca agricultorii să nu se panicheze și să nu rateze însămânțarea sub nicio formă.

    ”Sunt niște semnale mici legate de anumite pesticide care nu au venit sau de semințe, dar eu cred că ar trebui să găsim soluțiile cele mai potrivite ca să semănăm în bune condiții, să întreținem culturile în bune condiții și să încercăm să avem un an cât de cât normal, ca din partea naostră, a agricultorilor să nu vină un stres suplimentar că n-avem ce mânca. Cred că panica poate fi uneori mai periculoasă decât cauza care a generat panica. Cred că trebuie să fim calmi și să ne vedem de treaba noastră. Eu sunt optimist, lucrurile se vor îndrepta! Să respectăm indicațiile care sunt date pentru evitarea îmbolnăvirii, însă trebuie să însămânțăm la timp!”, a concluzionat Nicoale Sitaru.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”