• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MINISTERUL AGRICULTURII: MĂSURI DE URGENȚĂ pentru FERMIERI!

    agrointeligenta.ro -

    Set de măsuri de urgență pe care fermierii le pot implementa în fermele din sectorul vegetal. Ministerul Agriculturii a emis un document cu recomandări pentru agriculturi astfel încât activitatea din exploatațiile agricole și lucrările câmpului să fie la minim impactate de epidemia de coronavirus, iar riscul de îmbolnăvire să fie redus la minim!

    Iată, integral, comunicarea Ministerul Agriculturii pentru fermieri:

    Având în vedere:
    – instituirea stării de urgență pe teritoriul României;
    – necesitatea prevenirii răspândirii infecţiilor provocate de noul coronavirus (COVID-19);
    – dispozițiile Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt
    contagioase pe teritoriul României;
    – asigurarea sănătaţii şi securităţii în muncă la nivelul fermei

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vine în sprijinul fermierilor cu următoarele RECOMANDĂRI

    1. Prezentele recomandări sunt aplicabile la nivelul fermelor și vizează personalul angajat și desfășurarea normală a activităților specifice campaniei agricole de primăvară.
    2. Personalul angajat trebuie să se autoprotejeze evitând să intre în contact cu persoane diagnosticate sau cu suspiciune de infecţie respiratorie cauzată de COVID-19. Personalul va înştiinţa de îndată conducerea cu privire la această situaţie, pentru luarea măsurilor de asigurare a continuităţii activităţii la nivelul structurii/entității din care fac parte.
    3. Contactul apropiat al unui caz confirmat este definit ca:
    Persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19;
    Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână neurmată de igiena mâinilor);
    Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex: în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mână neprotejată de mânușa);
    Persoana care a avut contact față în față cu un caz de COVID-19 la o distanță mai mică de 2 m și pe o durată de peste 15 minute;
    Persoana care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasa, sala de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute și la o distanta mai mica de 2 m;
    Persoana din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție.
    4. Conducătorii trebuie să adopte măsuri la nivelul fermelor în sensul limitării interacţiunii directe, la nivelul personalului şi al activităţilor specifice, în vederea reducerii riscului de îmbolnăvire, cu menţinerea nivelului activităţii curente.
    Aceste măsuri trebuie să aibă în vedere, cel puțin:
    – stabilirea unui program de lucru diferenţiat;
    -limitarea, pe cât posibil, a deplasărilor personalului în afara fermei, cu excepția categoriilor de personal ale căror activități reclamă prezența în câmp;
    -dispunerea unor măsuri de igienizare a spaţiilor;
    -limitarea contactului dintre angajaţi şi deplasarea în cadrul teritoriului fermei doar în cazurile strict necesare;
    -asigurarea de măşti de protecţie şi substanțe dezinfectante;
    -restrangerea activităților în departamentele fermei „care nu sunt indispensabile” pentru producție;
    -adoptarea procedurilor de siguranță pentru evitarea contagierii, respectarea distanței de siguranță între operatori și unde aceasta nu poate fi menținută, dotarea personalului cu dispozitive corespunzătoare de protecție individuală;
    -efectuarea zilnică și ori de câte ori se impune, a curățeniei în spațiile de lucru, inclusiv în habitaclurile tractoarelor și mașinilor agricole, cu produse specifice care să asigure protecția.
    5. Programați declanșarea campaniei agricole de primăvară prin aprovizionarea cu inputuri, respectiv prin asigurarea în fermă a
    cantităților necesare de motorină, semințe, îngrășăminte, alte input-uri.
    6. Contactați furnizorii contractuali și stabiliți grafice pe ore și zile, de derulare planificată a livrărilor de input-uri necesare desfășurării campaniei agricole ( semințe, îngrășăminte, motorină, etc).
    7. Personalul angajat să respecte recomandările autorităților (socializare cu păstrarea distantei între persoane, dezinfecția mâinilor și a suprafețelor de lucru din ateliere și utilaje agricole care sunt atinse cu mâna).
    8. Asigurați dotarea personalului angajat cu dispozitive de protecție individuală corespunzătoare, printre care salopete/cămăși, șorțuri de unică folosință, încălțăminte de purtat deasupra celei obișnuite, mănuși, măști;
    9. Evitați contactele interpersonale apropiate inclusiv în vestiare sau în spațiile de luat masa, între angajații din sectoare diferite, conform dispozițiilor din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență nr. 6 din 09.03.2020.
    Se va realiza un program distinct de acces în aceste spații pentru echipele de angajați ai diferitelor sectoare.
    10. În cazul fermelor cu volum mare de lucrări de sezon și care dispun de un număr crescut de personal (permanent, sezonier, zilier), se va organiza activitatea în ture, astfel încât personalul să nu se intersecteze. Se va asigura cazarea personalului în fermă pentru o perioadă mai lungă de timp. În cazul menținerii permanente a personalului în fermă, se vor asigura condiții de cazare și hrană pentru acesta.
    11. Realizați planificarea lucrărilor agricole cu prevederea unor rezerve de forță de muncă (personal de înlocuire) care poate prelua atribuții de la angajații care eventual sunt izolați.
    12. Instruiți personalul angajat care se deplasează în afara fermei pentru lucrări agricole mecanizate în câmp, cu privire la respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor de prevenire și protecție transmise de autorități în acest sens. La revenirea în fermă,
    utilizarea materialelor de dezinfecție este obligatorie.
    13. Limitați accesul altor persoane în fermă, respectiv a vizitatorilor, a furnizorilor, clienților etc., sau, stabiliți intervale orare pentru intrări specifice, după caz.
    14. Stabiliți reguli/trasee clare de deplasare și intervenție pentru conducătorii mijloacelor de transport care intră în fermă pentru aprovizionare (input-uri), pentru colectarea producției, sau în ceea ce privește accesul echipelor de intervenție (apă, canal, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie fixă). Instruiți personalul angajat să păstreze, pe cât posibil, o distanță de siguranță față de cei menționați și să limiteze în timp contactele cu aceștia.
    15. Limitați coborârile șoferilor din mijloacele de transport care furnizează inputuri și verificați dotarea acestora cu dispozitive medicale pentru protecția mâinilor, nasului și gurii.
    16. În cazul în care încărcarea/descărcarea necesită coborârea din mijlocul de transport, se va respecta în mod suplimentar măsura de siguranță de păstrare a distanței între persoane și punerea la dispoziția acestora a unor dezinfectoare pentru a se evita o eventuală contaminare.
    17. Luați măsuri pentru transmiterea documentației de transport prin mijloace electronice.
    18. Elaborați o listă cu toate persoanele pe care trebuie să le contactați în situația în care apar evenimente neprevăzute: furnizori, autorități publice locale, administrația agricolă din județ etc.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”