• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum reușește fermierul Adrian Țone să lucreze 3.000 de hectare cu numai 8-9 oameni!

    Angelica Lefter -

    Actuala situație mondială creată de prezența COVID-19 în aproape toate statele lumii a introdus o stare de neliniște în rândul fermierilor. Nici cei agricultorii nu sunt scutiți de îngrijorare la adresa culturilor, a inputurilor și a lucrărilor agricole de primăvară, care trebuie să se desfășoare la timp pentru a avea o producție bună.

    Fermier cu ștate mai vechi, Adrian Țone lucrează cea mai mare parte a terenurilor în proximitatea Capitalei și a spus la Agrointeligența – AGROINTEL.RO că, deși nu duce lipsă de dotări, a luat câteva măsuri de protejare împotriva noului coronavirus, rămâne însă de rezolvat situația inputurilor, care, se pare, ajung din ce în ce mai greu:

    ”Momentan la mine nu văd nici o problemă decât că am puțină teamă cu inputurile și în rest nu sunt probleme. Noi mergem și în prezent la serviciu, nu stăm foarte mult împreună, lucrează fiecare pe utilajul lui. Aici, la noi în agricultură, momentan se țin mai bine, dar problema mare sunt inputurile. Furnizorii noștri ne-au garantat, că se vor crea culoare verzi, că vor veni la timp. Asta este o mare nenorocire că de abia acum se vede că noi nu producem nimic. Lucrez 3.000 de hectare, încă nu am făcut însămânțările de primăvară, în toamnă: porumb, rapiță, floarea-soarelui, sunt producător de sămânță. Am pământ arabil la margina Bucureștiului, aproape de jur-împrejurul Bucureștiului pe central, adică și la Vidra, și la Jilava, și la Periș, și la Buftea. Avem și pe Giurgiu o suprafață destul de măricică Mărești-Dobreni. La 3.000 de hectare lucrez cu 7-8 oameni, suntem tehnologizați, și e un avantaj vă dați seama, că de când a apărut coronavirusul noi nici măcar în ședință nu ne mai întâlnim. Facem ședință pe whatsapp, online”.

    Fermierul Adrian Țone se poate considera norocos. Cu utilajele sale reușește să rezolve o bună parte din munca agricolă, fără ca angajații să interacționeze.

    ”Am făcut această tehnologizare pentru că a fost nevoie și am dorit, nu știam că vine necazul acesta. Faptul că toți tractoriștii au telefoane inteligente și toți știu să lucreze cu utilajele ele în câmp foarte ușor, nu prea ne vedem, nici ei între ei nu se văd. Nu dezinfectăm utilajele, ar fi foarte greu de făcut așa ceva, însă fiecare lucrează cu utilajul său. Este imposibil și eu cred că nici nu este nevoie, noi lucrăm în aer liber. Până diseară, la ora 20.00, tractoriștii se mai întâlnesc o dată cu mine. Eu imi fac griji pentru inputuri, însă eu personal le am, fiind un fermier mai mare, toți au tăbărât pe mine să iau mai devreme, dar cunosc prieteni, chiar rude cărora nu prea le-a ajuns sămânța. Mai sunt și la noi producători, sincer, nu cred că va fi o problemă la nivel național sămânța de floare și de porumb. Toată lumea și-a făcut calculul să pună sămânță top, ca să aibă producție de top”, a declarat agricultorul.

    Pentru că știe foarte bine ce înseamnă semănatul la timp, cu semințe bune, Adrian Țone a mărturisit că va efectua lucrările de primăvară la timp, pentru a nu avea probleme cu recoltele: ”Specialiștii spun să semănăm orice fel de sămânță, asta spun și eu, însă m-am ferit să fac astfel de precizări, să nu se creadă că am interes. Să spună că zic asta pentru că sunt producător de sămânță românească și vreai să îmi fac vânzare la sămânța mea. Eu mă adresez în general țăranilor de rând, cum le spunem noi, pogonari, adică cineva la țară care are un hectar, jumătate de hectar acela este clientul meu țintă. Sămânța mea în ultimii ani nu a mai intrat în societățile mari. În perioadă de criză, dacă Doamne-ferește se întâmplă să nu vină sămânța, cred că o să fie bătaie pe sămânța mea, o să se ajungă să raționalizez. Am avut grijă de acestea, la grâu pentru că nu se aduce așa mult de afară. Era greu să-l aduci de afară și în loc de 3.000 de tone am fost obligat să certific 5.000 de tone”.

    Agricultorul consideră că producătorii români pot face față unei eventuale crize de alimente și spune că s-a creat o psihoză. Populația cumpără nejustificat, iar speculanții nu au întârziat să apară.

    ”În această criză, dacă alimentele vor lipsi din import, sincer, dacă se vor baza pe legumele românești, credeți-mă că facem față fără nici un fel de problemă. Bine acum nu vorbim de cartof, care cartoful nu ai cum să-l scoți acum din pământ. Dacă vorbim de celelalte legume, sigur facem față. Prețul legumelor, mai ales la cartof, care a crescut semnificativ, e o speculație. Eu nu cred că pleacă de la producător cu 8 lei mai scump. Ca dovadă că retailerii mari își respectă clientul. Eu am avut în familie niște discuții să luăm cartofi, să ne aprovizionăm, adică e vorba și de panică. Dacă s-au cumpărat cartofi mai mulți, s-au mâncat mai mulți? Nu! Atât timp cât putem să circulăm pe stradă și chestia asta văd că se întâmplă și în Italia, chiar dacă este închis totul, la magazin și mașinile în Italia circulă. Nu cred că este o problemă. Cartoful nu se scoate acum din pământ. Cartoful este la cerere la stocat, acela îl importă. Deci cartoful este o plantă care s-a recoltat în toamnă. Doar faptul că nu se vor mai găsi, faptul că vor crede că nu se vor mai găsi ia facut pe oameni să cumpere. S-a creat o psihoză”, a adăugat Adrian Țone.

    Omul de afaceri îi îndeamnă pe agricultori prin intermediul Agrointeligența – AGROINTEL.RO să facă toate lucrările agricole la timpul lor, să nu se grăbească, dar nici să întârzie. Are o oarecare urmă de îngrijorare legată de de ce se va întâmpla cu producțiile, dacă situația actuală se va prelungi

    ”Le spun fermierilor să semene, dar să nu se grăbească cu semănatul, că va fi foarte frig. Eu vă spun, că mai devreme de 7–8 aprilie nu am cum să intru pentru că am văzut temperaturi cu minus foarte din timp. Că vedeți dumneavoastră, ceea ce cred eu acum, doar cred, este și faptul că industria nu mai poluează atât de mult la nivel european s-au întors frigurile acestea. Atât timp cât avem telefoane mobile și ați văzut că toată lumea face video conferințe, video ședințe momentan nu văd nici o problemă. Problema se pune că nu știu cum vom face, dacă va ține mai mult chestia asta, mă gândesc ce vom face cu producțiile, că noi participam la bursă, vom vedea până în iulie ce va fi. Cine are magazii să tină bine de producție, dar în principiu producția vine și ți-o cumpără cel care ți-a livrat inputurile, pentru asta trebuie să îi dai bani. E ca un cerc, dacă se rupe cercul e rău”, a mai spus fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”