• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Recolta bogată la cereale, gură de oxigen pentru crescătorii de animale

    agrointeligenta.ro -

    Scăderea prețului la cereale, determinată de recoltele bogate de cereale din anul 2013, reprezintă o adevărată gură de exigen pentru crescătorii de animale din județul Satu Mare. În timp ce zootehniștii se declară mulțumiți de noile prețuri la furaje, care reprezintă peste 60% din cheltuielile necesare întreținerii unei ferme, agricultorii riscă să nu obțină profitul pe care îl așteptau.

    Recoltă bogată în 2013

    Din cele trei mari zone agricole din județul Satu Mare, cea mai productivă este zona Careiului, supranumită şi „Bărăganul sătmărean“, unde se găsesc cele mai întinse culturi de cereale, urmată de zona Tășnadului şi zona Satu Mare. Reprezentanții Direcţiei Agricole Satu Mare precizează că acumulările de precipitaţii din luna iunie a făcut ca plantele să suporte căldura excesivă din lunile iulie şi august, astfel încât recoltele sunt mai bogate, începând de la 15% până la 30%, în funcție de cultură. Experții preconizează o producție mult mai mare la porumb, care este cultivat pe suprafața cea mai întinsă, de 82.000 de hectare, fiind în creștere față de anul trecut, când suprafața ocupată era de 70.000 de hectare.

    „Producţia de porumb va fi, dacă nu una mult mai mare, sigur la egalitate cu anul trecut. Cultivatorii s-au orientat pe porumb, crescând suprafaţa la nivel de judeţ cu 12.000 de hectare comparativ cu anul 2012“, a declarat Mircea Tudor, consilier pe culturi vegetale.

    Furaje mai ieftine cu 50%

    Zootehniștii susţin că prețul furajelor, care reprezintă circa 60% din costuri, a scăzut în acest an cu aproximativ 50% faţă de anul precedent. Acest lucru reprezință o gură de oxigen pentru toți crescătorii de animale, care se plâng că fără susținere din partea statului riscă să intre în faliment. Comparativ cu anul trecut, preţul furajelor de porumb a scăzut de la 1-1,2 lei/kg la 50 de bani, kilogramul de furaje din floarea soarelui de la 2,2 lei/kg la un leu, iar prețul furajelor din grâu au scăzut de la 1,2 lei/kg la 60 de bani.

    Vasile Zah, proprietarul unei ferme de porci din Adrian, judeţul Satu Mare, spune că preţul cărnii este foarte mult influenţat de condiţiile de plată, iar scăderea preţurilor la furaje din anul acesta nu poate fi decât benefică pentru toţi zootehniştii.

    „Anul trecut nu puteam face zootehnie. Cu preţul de un leu pe kilogramul de furaj trebuia să bagi adânc mâna în buzunar dacă îţi doreai ca afacerea să meargă şi să scoţi şi profit. Normal că ne convin preţurile din acest an. Făcând o comparaţie cu anul trecut, prețurile au scăzut foarte mult“,spune Zah.

    Călin Silaghi, proprietarul unei ferme de bovine din Dindești, judeţul Satu Mare, este și el de aceeași părere, fiind mulțumit de actualele prețuri la furaje. Acesta susține că nu este rentabil să începi o astfel de afacere pentru că, fără o susţinere din partea statului, rişti să intri în faliment.

    „Este foarte bine că au scăzut preţurile la furaje, dar a scăzut şi preţul la kilogramul viu, aşa ca bucuria nu a ţinut foarte mult. Nu se merită să faci nimic în ţara asta dacă statul nu te ajută“, a mai spus Silaghi Calin.

    Prețurile mici, dezavantaj pentru agricultori

    Cu toate că recolta mare de cereale şi reducerea preţurilor reprezintă un mare avantaj pentru procesatori și pentru crescătorii de animale, agricultorii și fermierii riscă să nu iasă pe profit și să nu își recupereze investiția. Astfel, dacă anul trecut o tonă de grâu se vindea cu 1.000 – 1.200 de lei, anul acesta aceiaşi cantitate se vinde cu 600-650 lei.

    Cristian Babiciu, responsabil pe departamentul de achiziţii în cadrul unei firme din Botiz, care procesează produse din grâu şi porumb, este de părere că anul acesta preţurile sunt cu puţin mai mici decât ar trebui să fie în mod normal.

    „Pe noi ca și producători nu ne afectează scăderea preţurilor, firma noastră procesează aceiaşi cantitate de grâu în fiecare an, deci nu poate să fie decât un lucru pozitiv. Pe fermieri îi afectează mult, deoarece aceștia investesc multă muncăpentru a-şi cultiva pământurile, iar la finalul anului este posibil să nu îşi recupereze investiţia. Nu înţeleg de ce se face atâta vâlvă pe acest subiect, deoarece în ultimii cinci ani preţurile au fost destul de ridicate, bani foarte frumoşi intrând în buzunarele agricultorilor“, declară Cristian Babiciu.

    Acesta mai spune că atât producătorul cât şi cultivatorul trebuie să se gândească la clientul final, omul de rând, pentru care este avantajos ca preţurile la făină, pâine sau alte produse fabricate din cereale să fie mai mici.

    Sursa: transilvariareporter.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!