• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Emil Dumitru, MADR: Nu există probleme pe legume și lactate; alimentarea cu carne de porc e deficitară!

    Angelica Lefter -

    Consumatorii nu trebuie să-și facă griji! În piețele din România vor fi legume proaspete din spațiile protejate, de la fermierii autohtoni, a dat asigurări, Emil Dumitru, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o intervenție la Digi24.

    Producția internă de legume este una sezonieră, a început primăvara, este clar că avem o parte dintre legumele proaspete produse în spațiile protejate din România, nu sunt probleme în momentul de față pe ceea ce avem bază de date la Ministerul Agriculturii pe producția autohtonă de anumite legume, unele dintre ele în mod natural veneau din import sau comerț intracomunitar. Sunt ceva probleme cu transportul pe acele coridoare verzi, dar nu întâmpinăm probleme foarte mari pe aprovizionarea cu legume”, a spus secretarul de stat.

    În ceea ce privește produsele lactate, Emil Dumitru a accentuat că deși există lapte suficient pentru consumatori, sunt probleme cu canalele de comercializare: ”Pe piața laptelui, România produce suficient lapte pentru consumatorul din țară, problema este că în momentul de față avem canale de comercializare puține, practic hipermarketurile sunt principala sursă de achiziționare a produselor alimentare și aici datorită unei emoții generate de coronavirus s-au facut cozi, dar avem stocuri. Suntem pregătiți cel puțin pentru moment”.

    Secretarul de stat în MADR admite că sunt probleme în ceea ce privește alimentarea cu carne de porc, din cauza evoluției Pestei Porcine Africane (PPA) pe teritoriul țării noastre și peste hotare. Cu toate acestea a declarat că MADR va lua măsuri pentru asigurarea necesarului de carne de porc pentru populație.

    Avem ceva probleme pe ceea ce privește carnea de porc urmare a evoluției Pestei Porcine Africane, nu doar în România, ci și în alte state membre, dar încercăm să asigurăm consumul de alimente pentru români. Nu sunt probleme foarte mari la momentul acesta și Ministerul Agriculturii a luat o serie de măsuri din care să relanseze, pentru că dincolo de problema generată de coronavirus este și oportunitatea dezvoltării industriei alimentare românești pentru a produce mai mult pentru consumatorul din România”, a mai declarat oficialul MADR.

    În pofida situației create de noul coronavirus în țara noastră și în toate statele lumii, Emil Dumitru a menționat că există în aceste vremuri oportunitatea dezvoltării producțiilor autohtone, cu ajutorul unor măsuri bine plasate.

    ”Producția internă, susținută cu niște măsuri așa cum Guvernul României le-a adoptat în ultima perioadă poate să-și mărească capacitățile de producție, dacă discutăm de industria de morărit și panificație, unde avem stocuri suficiente de grâu. În România putem să mărim capacitațile de producție și să nu mai achiziționăm din comerțul intra-comunitar produse de morărit și panificație pe zona de legume fiind o activitate sezonieră acum vom putea să finanțăm, cum de altfel o facem pe anumite măsuri de minimis cultivarea de legume în spații protejate, putem să înlocuim foarte mult din ceea ce însemna marfă din comerțul comunitar cu producția autohtonă cu niște măsuri dedicate atât fiscale cât și de finanțare din fonduri europene pe Agricultură, să putem să susținem fermierii noștri să producă pentru piață și să nu avem probleme în consumul populației de alimente de bază”, a conchis secretarul de stat în MADR, Emil Dumitru, în cadrul intervenției sale de la Digi24.


    Te-ar mai putea interesa

    Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei O familie de legumicultori și-a găsit solarii tăiate și toți ardeii furați Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații