• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Emil Dumitru, MADR: Nu există probleme pe legume și lactate; alimentarea cu carne de porc e deficitară!

  Angelica Lefter -

  Consumatorii nu trebuie să-și facă griji! În piețele din România vor fi legume proaspete din spațiile protejate, de la fermierii autohtoni, a dat asigurări, Emil Dumitru, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, într-o intervenție la Digi24.

  Producția internă de legume este una sezonieră, a început primăvara, este clar că avem o parte dintre legumele proaspete produse în spațiile protejate din România, nu sunt probleme în momentul de față pe ceea ce avem bază de date la Ministerul Agriculturii pe producția autohtonă de anumite legume, unele dintre ele în mod natural veneau din import sau comerț intracomunitar. Sunt ceva probleme cu transportul pe acele coridoare verzi, dar nu întâmpinăm probleme foarte mari pe aprovizionarea cu legume”, a spus secretarul de stat.

  În ceea ce privește produsele lactate, Emil Dumitru a accentuat că deși există lapte suficient pentru consumatori, sunt probleme cu canalele de comercializare: ”Pe piața laptelui, România produce suficient lapte pentru consumatorul din țară, problema este că în momentul de față avem canale de comercializare puține, practic hipermarketurile sunt principala sursă de achiziționare a produselor alimentare și aici datorită unei emoții generate de coronavirus s-au facut cozi, dar avem stocuri. Suntem pregătiți cel puțin pentru moment”.

  Secretarul de stat în MADR admite că sunt probleme în ceea ce privește alimentarea cu carne de porc, din cauza evoluției Pestei Porcine Africane (PPA) pe teritoriul țării noastre și peste hotare. Cu toate acestea a declarat că MADR va lua măsuri pentru asigurarea necesarului de carne de porc pentru populație.

  Avem ceva probleme pe ceea ce privește carnea de porc urmare a evoluției Pestei Porcine Africane, nu doar în România, ci și în alte state membre, dar încercăm să asigurăm consumul de alimente pentru români. Nu sunt probleme foarte mari la momentul acesta și Ministerul Agriculturii a luat o serie de măsuri din care să relanseze, pentru că dincolo de problema generată de coronavirus este și oportunitatea dezvoltării industriei alimentare românești pentru a produce mai mult pentru consumatorul din România”, a mai declarat oficialul MADR.

  În pofida situației create de noul coronavirus în țara noastră și în toate statele lumii, Emil Dumitru a menționat că există în aceste vremuri oportunitatea dezvoltării producțiilor autohtone, cu ajutorul unor măsuri bine plasate.

  ”Producția internă, susținută cu niște măsuri așa cum Guvernul României le-a adoptat în ultima perioadă poate să-și mărească capacitățile de producție, dacă discutăm de industria de morărit și panificație, unde avem stocuri suficiente de grâu. În România putem să mărim capacitațile de producție și să nu mai achiziționăm din comerțul intra-comunitar produse de morărit și panificație pe zona de legume fiind o activitate sezonieră acum vom putea să finanțăm, cum de altfel o facem pe anumite măsuri de minimis cultivarea de legume în spații protejate, putem să înlocuim foarte mult din ceea ce însemna marfă din comerțul comunitar cu producția autohtonă cu niște măsuri dedicate atât fiscale cât și de finanțare din fonduri europene pe Agricultură, să putem să susținem fermierii noștri să producă pentru piață și să nu avem probleme în consumul populației de alimente de bază”, a conchis secretarul de stat în MADR, Emil Dumitru, în cadrul intervenției sale de la Digi24.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Bulgaria a cerut menținerea ANT cu 2018 ca nou an de referință pentru plata subvențiilor! În lucru! Fond mutual public-privat: procent din subvenții pentru a interveni în caz de catastrofe! Prețul grâului continuă să crească. Egiptul a plătit pe tonă cu 9 dolari mai mult decât acum o săptămână!

  Ultimele știri

  Țurcana – Regina Munților nu se ține în acest an! Sărbătoarea oierilor, anulată din cauza pandemiei! Grâul din Rusia domină piața cerealelor! A intrat puternic pe o nouă mare piață! Fermierii care fac bani din paie. Cum funcționează parteneriatul cu fabrica Clariant care le eliberează terenurile după recoltare!

  Căutare în articole