• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • S-a depus în Parlament! Proiect de lege pentru suspendarea plății ratelor fermierilor până la finele anului!

    Angelica Lefter -

    Proiect de lege depus în Parlamentul României pentru suspendarea tuturor ratelor bancare până la finele anului 2020. Inițiativa aparține mai multor lideri PSD care au cerut ca proiectul să fie dezbătut și supus votului în procedură de urgență având în vedere situația actuală la nivel național.

    Proiectul de lege propune suspendarea rambursării creditelor și a fost înregistrat de trei parlamentari PSD pentru dezbatere și aprobare, în procedură de urgență. Actul normativ are aplicabilitate generală, iar printre beneficiarii noii legi se vor număra și fermierii, greu afectați de criza COVID-19, presați de bănci să plătească la zi ratele și leasing-urile pentru investițiile în echipamente și utilaje agricole.

    Măsură după modelul din Ungaria

    Inițiativa legislativă urmează modelul Ungariei unde premierul Viktor Orban a anunțat deja că suspendă plata ratelor până la finele anului. În România, măsura a fost cerută de contribuabili, astfel că o inițiativă similară celei din Ungaria a fost depusă în Parlament de președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, care este și președintele Camerei Deputaților, de colegul său, vicepreședintele PSD, Titus Corlățean, președintele Senatului și de deputatul PSD, Alfred Simonis.

    Noul proiect vizează suspendarea obligațiilor de plată a ratelor scadente și și dobânzilor aferente împrumuturilor atât bancare, cât și financiar nebancare care au fost contractate până la data de 19 martie 2020, după cum se arată în propunere:

    ”Art. 1. – Se suspendă, până la finalul anului 2020, obligația de plată a ratelor scadente și dobânzilor aferente împrumuturilor atât bancare, cât și financiar nebancare care au fost contractate până la data de 19 martie 2020, inclusiv, de către toate persoanele fizice și entitățile juridice. Durata contractuală se va prelungi cu durata în care a operat suspendarea.

    Art. 2. – Clienții, persoane fizice și juridice, pot opta, ca în această perioadă să-și achite ratele în conformitate cu scadențarul creditului”.

    Legea poate fi adoptată de Parlamentul României cu respectarea prevederilor art. 75 și art. 76 alin (2) din Constituția României, republicată.

    În expunerea de motive, inițiatorii arată că, pe fondul stării de urgență impuse de președintele României, sunt necesare noi măsuri pentru susținerea mediului de afaceri:

    ”Pentru stoparea răspândirii virusului, s-au luat o serie de măsuri excepționale, cum ar fi: suspendarea activității cu publicul a majorității instituțiilor publice; suspendarea activității de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, organizată de restaurante, hotelierii și, cafenele sau alte localuri publice, în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației; suspendarea tuturor activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise; interzicerea organizării și desfășurării oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spații deschise; suspendarea tuturor zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Italia și Spania și din Italia și Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile.

    În acest context, propunerea legislativă urmărește susținerea mediului de afaceri prin implementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru susținerea sectoarelor economice puternic afectate de reducerea activității ca urmare a implementarii măsurilor amintite anterior. Astfel, printre măsurile fiscal-bugetare prevăzute de prezenta propunere legislativă se regăsește suspendarea, la cerere, a obligației de restituire a împrumuturilor și dobânzilor aferente pentru creditele contractate de către persoanele fizice și companii”, arată proiectul de lege trimis spre dezbatere și aprobare la Camera Deputaților.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial