PRIMUL JUDEŢ DIN ROMÂNIA CARE INTRĂ ÎN CARANTINĂ TOTALĂ!
agrointeligenta.ro -Primul judeţ din românia care se închide şi intră în carantină totală, aplicând ca obligaţii toate recomandările prevăzute în Ordonanța Militară nr. 2! Începând de mâine, miercuri-25 martie, prin ordin emis, Prefectul Județului Maramureș interzice circulația persoanelor în afara locuinței cu câteva excepții, printre care mersul la muncă, cumpărături, îngrijirea copilului sau asistența persoanelor vârstnice. Măsura se aplică din 25 martie. De asemenea, prin ordin al prefectului, persoanele peste 60 de ani vor efectua cumpărături dimineața, între orele 7.00 și 11.00.
Ordinul este semnat de prefectul Nicolae-Silviu Ungur, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș.
„Este o decizie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru că în județ avem o problemă mare cu cetățenii care nu respectă nicio regulă. Se întâlnesc, povestesc, merg în magazine. Avem foarte mulți locuitori plecați la muncă în străinătate și care s-au întors acum. Suntem pe locul 2 după București la numărul de persoane aflate în carantină. Sunt și foarte mulți în autoizolare și mulți care nu au declarat corect de unde vin. Am ajuns la concluzia că avem nevoie de aceste restricții pentru a minimiza riscul de răspândire a bolii”, e declarat pentru HotNews.ro prefectul de Maramureș, Nicolae Ungur.
El a spus că aceste măsuri ar urma să intre în vigoare de miercuri, 25 martie, că că vor fi anunțate populației prin presă. Prefectul a precizat că în județ 400 de oameni sunt în carantină și peste 2.000 în izolare la domiciliu.
Care sunt excepțiile care permit circulația persoanelor în afara locuințelor:
- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
- deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
- deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
- deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestic
„(…) toate aceste recomandări trebuie privite, din acest moment, ca și obligativități sau interdicții. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere completată în prealabil. Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 00.00”, se arată în documentul semnat de prefect.
De asemenea, ordinul prevede că persoanele peste 60 de ani vor face cumpărături dimineața, între orele 7.00 – 11.00, urmând ca, de la ora 11.00 și până la închidere cumpărăturile să fie realizate de persoanele sub 60 de ani. Este vorba de cumpărăturile la magazinele alimentare, supermarketuri și farmacii.