• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Președinte de cooperativă, apel către supermarketuri: Ajutați-ne! Stăm cu solariile pline, nu avem unde vinde!

    Angelica Lefter -

    Președinte de cooperativă, apel către supermarketuri! Perioada pe care o traversăm se dovedește una extrem de dificilă, mai ales pentru producătorii români de legume. Pe lângă situația creată de noul coronavirus, care a blocat o planetă întreagă, se adaugă problema frigului, astfel că producătorii luptă acum pe mai multe fronturi.

    Unul dintre legumicultorii din județul Olt, localitatea Cilieni, este Andrei Cocoloș, un tânăr de 25 de ani, care își dorește să aducă în magazine legumele românești, după cum a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. A făcut toate demersurile în acest sens și acum așteaptă răspunsuri din partea marilor magazine la care face apel să sprijine cooperativa pe care o conduce și care poate să sigure și cantitate, și calitate.

    ”Nu avem unde să ne vindem producția, aceasta este problema, de când a apărut noul coronavirus în țara noastră. Personal am luat legătura cu supermarketuri, am trimis e-mailuri, acum aștept acum răspunsuri. Sunt președintele Cooperativei ”Cilianca Legume și Fructe”, pot livra o cantitate destul de mare, nu numai a mea. Cooperativa are 7 membri. Dacă s-ar ține în continuare piețele deschise poate aș avea unde să vând”, spune tânărul legumicultor.

    Vremea s-a dovedit și ea un dușman feroce: temperaturile variază de la o zi la alta, iar noaptea sunt grade în minus, astfel că și cheltuiala celor care cresc legume în spații protejate, este enormă, pentru a încălzi solariile, arată Andrei Cocoloș.

    ”O altă problemă ar fi vremea, au crescut foarte mult costurile de producție. Până acum vindeam la comercianți și la Piața Pucheni, de la București, însă acum nu prea mai sunt clienți. Tomatele pe care le avem acum încă sunt verzi, vremea nu ne ajută să se coacă. Cred că undeva în 2-3 săptămâni vor fi bune. Am renunțat la salată și ceapă verde din cauza prețurilor, nu este rentabil. Salata pleacă undeva la 0,70 lei de la noi și ajunge în supermarket la 2,50 lei și nu este rentabilă investiția. De trei zile am dat drumul la căldură în solarii, merge centrala non-stop, am o centrală pe peleți, însă anul acesta având în vedere costurile pentru producție, cred că vom ieși pe minus. Săptămâna trecută, altor fermieri din județ le-au înghețat producțiile, care nu au avut încălzire sau nu a fost performantă. Avem varza de solar care ieșea undeva în două săptămâni, dar am lăsat-o mai moale pentru că nu știm sigur unde o să vindem. Am avea undeva la 100 de tone de tomate spre vânzare, poate și mai mult, toți membrii Cooperativei. Dacă închei contracte și cu alți legumicultori din localitate se duce la 500-1.000 de tone de tomate. Roșia românească timpurie o să fie mult mai scumpă decât cea din import, din Turcia, Grecia. Un preț mediu pe kilogram, astfel încât și noi să avem profit, să ne scoatem investiția și munca, ar fi undeva la 10-12 lei/kg. Restul poate cere undeva mai jos, care nu au avut încălzire, că e investiția mai mică. Eu am avut până acum o investiție de 30.000 de lei. Dacă aprilie este o lună friguroasă, cu temperaturi noaptea sub 8 grade, trebuie să bag pompa de căldură”, a menționat legumicultorul.

    Mesajul lui Andrei Cocoloș, președinte al Cooperativei ”Cilianca Legume și Fructe” și tânăr legumicultor se îndreaptă mai ales către autorități. Între timp, nici cultivatorii de legume nu stau degeaba, caută metode alternative pentru a aduce legumele proaspete românești pe mesele românilor, prin orice mijloace:

    ”Cu marfa, dacă nu avem deschidere în magazine și piețe, lansăm oferte în online, pe rețelele de socializare, prin servicii de curierat. Stabilim un punct de întâlnire cu cumpărătorii într-un oraș mai mare. Deocamdată lucrăm la un plan, iar piețele sunt deschise. Asta este, prima cultură mereu este mai greu de scos, în vară sper să ne revenim. Numai să avem unde să vindem. Aș vrea să le spun autorităților să aibă grijă de noi, să țină piețele deschise și să ne primească la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), când s-o face vremea mai bună, pentru discuții. Am vrea să-i prezentăm cum stă situația aici. Legumicultori tineri sunt foarte puțini în localitate, iar dacă nu vom fi sprijiniți nu va mai avea cine cultiva legume. Acum, legumicultorii au 50-60 de ani, în 20 de ani aproximez că, în zonă, nu se vor mai cultiva legume, dacă nu vin tinerii acasă. Este o situație gravă și cerem sprijin și înșelegere!”, a concluzionat tânărul fermier.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!