• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Romulus Oprea, FNCR: ”MADR ne-a solicitat să comunicăm ce stocuri de cartof românesc mai există!”

    Ramona Dascălu -

    Mesajul lui Romulus Oprea, președintele Federației Naționale Cartoful din România (FNCR), către toți cultivatorii de cartofi din țară! Acesta îi roagă pe toți cultivatorii de cartofi din România să comunice ce stocuri mai au la acest moment, dar și ce suprafețe au de gând să însămânțeze anul acesta cu cartof, precum și să vină cu propuneri pentru stoparea pandemiei de coronavirus.  Toate informațiile colectate de la fermieri urmează să ajungă la autoritățile de la  cel mai înalt nivel pentru găsirea de soluții în vederea creșterii suprafețelor cultivate cu cartof în țara noastră.

    Președintele FNCR dezvăluie că după o perioada de 30 de ani în care nimeni nu s-a interesat de soarta cultivatorilor români de cartofi, acum, în plină criză, a fost contactat de Emil Dumitru, secretar de stat în ministerul Agriculturii, care a vrut să afle în primul rând cum s-a ajuns în situația ca un kilogram de cartofi să fie astăzi vândut cu 8 lei.

    Cartoful și COVID-19. Dragi colegi de suferință, membri activi sau mai puțini activi ai Federației, cultivatori de cartofi nemembri, dar interesați de această cultură! După cum observați trăim momente critice datorate pandemiei de Coronavirus. Aceste momente vor deveni și mai critice în curând și totul se va transforma într-o criză economică fără precedent pentru noi, acompaniată de foamete…Suntem producătorii unui aliment de bază, lăsat în voia sorții de 30 de ani. Nu mai dezvolt subiectul, îl știm cu toții foarte bine. În sfârșit am fost contactați (telefonic) de MADR, prin Secretarul de Stat Emil Dumitru. Întrebarea principală a fost bineînțeles cum este posibil ca în piețe cartoful să ajungă la 8 lei/kg?? I-am comunicat că stocurile de cartof românesc sunt pe terminate, acestea au fost vândute la poarta fermei la cca. 1.8 lei/kg, chiar 2,2 lei în cazuri izolate. 80% din cartoful nostru a fost vândut până la sfârșitul lui Decembrie, majoritar în diverse promoții impuse de rețelele de magazine. De aici și până la cifra de 8 lei, chiar 10 lei/kg este distanță lungă…Intermediarii au ridicat prețurile practic peste noapte nemaiavând la discreție importuri și vânzând stocurile rămase din importurile anterioare crizei plus ceea ce au mai putut achiziționa de la fermierii români la prețurile mai sus amintite”, a dezvăluit Romulus Oprea, președintele FNCR, potrivit unui mesaj postat de fermierul Gheorghe Boțoman pe pagina sa de Facebook. 

    Romulus Oprea spune că ministerul Agriculturii a cerut Federației să vină și cu propuneri pentru încurajarea creșterii suprafețelor cultivate cu cartofi, în România, începând din acest an. În acest sens, președintele FNCR îi roagă pe toți cultivatorii de cartofi din România să ajute federația să realizeze un material, material care va fi înmânat ulterior autorităților pentru a se găsi cât mai repede soluții.

    Oricum, vom întocmi un material din partea Federației pe care-l vom prezenta până luni seara, cel târziu, în vederea punerii lui în discuție chiar în CSAT. Vă solicităm, cu maximă celeritate să vă implicați în conceperea acestui material, viitorul nostru ca fermieri, dar și ca producători de cartof este în joc pe termen lung. Drept urmare:

    – Vă rugăm să ne prezentați situația stocurilor de cartof pentru consum, la această oră, inclusiv cu estimări ale stocurilor aflate la micii producători;
    – De asemenea, situația stocurilor de cartof pentru sămânță; Importatorii, rog pe fiecare să comunice ce cantitate a importat pentru sezonul în curs;
    – Vă rugăm să ne comunicați intențiile dvs. privind suprafețele – consum, sămânță și industrializare – pe care doriți să le plantați în 2020 și câte hectare – sau procentual- ați înființat până în acest moment;
    – Așteptăm propuneri și sugestii în vederea încurajării creșterii suprafețelor plantate cu cartof în 2020, SOLICITARE EXPRESĂ DE LA MADR!!!
    – Orice alte informații, păreri avizate asupra acestui subiect.
    – Eventuale propuneri legate strict de regulile impuse pentru stoparea pandemiei, reguli care ne privesc direct. Personal, am transmis că fermierii ar trebui să fie obligați să-și înființeze culturile, nu împiedicați!!! Așteptăm propuneri legate strict de activitatea noastră: lucrul în câmp, în ferme, desfacere, relații cu bănci, furnizori, APIA, AFIR, ITM, ANAF ( taxe, TVA), alte autorități, problema zilierilor, a programului de lucru în agricultură, circulația pe drumurile publice etc.”, este mesajul lui Romulus Oprea către toți cultivatorii de cartofi din țară.

    În încheiere, acesta spune că acum este momentul ca producătorii români să se impună și să ceară răspicat autorităților ca în România să se consume în mod majoritar produse alimentare românești: ”Avem datoria dar și interesul direct să ne continuăm activitatea agricolă ca mijloc de existență și să impunem societății românești, până nu este prea târziu, respectul față de ocupația noastră care iată, se dovedește indispensabilă! Este momentul să cerem răspicat ca produsele alimentare consumate în România să fie majoritar produse în România, să putem supraviețui oricăror crize de genul celei de față în care românii așteaptă cu înfrigurare tirurile cu mâncare din Occident sau de aiurea în condițiile în care noi nu ne putem valorifica în mod corespunzător producțiile pe piața proprie. Potențialul nostru agricol este din păcate nevalorificat datorită decalajului economic față de țările dezvoltate și mai avem mult de muncă până putem concura în mod real pe piața liberă cu aceștia în condiții normale. Dar, ce se întâmplă când se închid granițele ? Ce se întâmplă când furnizorii noștri externi majoritari de astăzi își vor bloca producțiile pentru propriile nevoi datorate unor crize de orice fel ????”.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării