• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • FOSFORUL FACE DIFERENŢA LA SEMĂNAT! Descarcă GHID UTIL pentru determinarea aprovizionării cu fosfor

  agrointeligenta.ro -

  Pentru că fermierii au intrat deja în perioada optimă de însămânțare a culturilor prășitoare, ne-am gândit că ar fi utile câteva recomandări despre importanța fertilizării cu fosfor.

  Mai întâi, să recapitulăm câteva informații din studii agronomice extrem de importante:
  • Fosforul este unul din elementele cele mai puţin mobile în sol, distanţa optimă de absorbţie a acestui element pentru porumb este de 2,5 mm la nivelul rădăcinilor (Sursa: Maiz’Europ’)
  • pH-ul solurilor acide sau alcaline și temperaturile mai mici de 21°C în sol, determină scăderea disponibilității fosforului cu până la 90% ! (Price, G. Australian Soil Fertility Manual, 2006)
  • Din totalul fosforului introdus în sol ca îngrăşământ, plantele utilizează în medie 25 %, restul fixându-se în forme însolubile şi mai greu accesibile plantelor (varianta Davidescu-Crişan 1975)
  • Plantele tinere au capacitate scăzută de a lua fosforul din forme greu solubile , această abilitate fiind mai dezvoltată la plantele în vârstă

  ROLUL FOSFORULUI LA CULTURILE PRĂȘITOARE

  Floarea-soarelui
  Fosforul determină la această plantă acumularea uleiului în seminţe şi influențează producţia de achene. Floarea-soarelui este sensibilă la lipsa fosforului din primele faze de vegetaţie. Perioada critică a nutriției are o durată de 30-45 de zile de la rasarire iar consumul global de fosfor ajunge la 65 kg/ha pentru a obține o producție de 3t/ha.

  Porumbul
  Absorbţia fosforului în plantele de porumb decurge aproape paralel cu acumularea de substanţă uscată, pe care o depăşeşte în primele faze de creştere, dar rămâne în urma acesteia la maturitate. Pentru fiecare tonă de porumb boabe este necesar un aport de 8-9 kg de fosfor.
  În general, insuficiența de P va afecta startul culturii prin răsărirea neuniformă și un sistem radicular slab dezvoltat, încetinirea creșterii plantei și a ramificării, coacere întârziată.

  FOSFOR DISPONIBIL IMEDIAT, ACIZI HUMICI ȘI FERTILIZARE DE PRECIZIE LA SEMĂNAT

  Chemark Rom oferă fermierilor români o soluție inovatoare pentru aprovizionarea cu fosfor în doză optimă economic de la producătorul Tradecorp International, recunoscut ca lider mondial în domeniul nutriţiei și specializat în producerea fertilizanţilor și a micronutrienţilor.

  Seed Sprint reprezintă o tehnologie de ultimă generație în agricultura de precizie cu 3 caracteristici minune:

  1. Formulare
  • Microgranule cu solubilitate ridicată
  Granulozitate uniformă, care permite poziţionarea exactă, lângă rădăcină

  2. Compoziție chimică

  SEEDSPRINT H5:
  Azot (N): 12% / Fosfor (P2O5): 43% / Acizi humici: 5% / (HUMIFIRST® WG) / Sulf (SO3): 5% / Zinc (Zn): 0,8%
  Procentul de 43% fosfor din compozitia produsului Seed Sprint este pus la dispoziţia plantelor din momentul apariţiei rădăcinilor ! Aplicarea localizată a îngrășământului, în imediata apropiere a seminţelor permite ca nivelul de utilizare al fosforului să se apropie de 100%. Seed Sprint conţine și 5% acizi humici care menţin pH-lui în limite optime prin mărirea capacităţii de tamponare, favorizând accesibilitatea substanţelor nutritive.

  Mai jos puteți vedea cum a funcționat aplicarea acestui îngrășământ în diferite zone ale țării și la diferite culturi. Produsul este comercializat de Chemark Rom încă din 2012 la importante ferme din România și a fost introdus in tehnologia de semănat la grâu a stațiunii de cercetare Turda din 2015.

  3. Aplicare localizată, precisă şi uniformă la semănat

  Chemark Rom recomandă aplicarea îngrășământului microgranulat Seed Sprint printr-un aplicator instalat direct pe semănătoare. Aceste dispozitive sunt fabricate în Austria de către producătorul APV ce oferă siguranţa calităţii și experienţa îndelungată în agricultura din vest. Aplicatorul APV este un dispozitiv de precizie având o abatere de max 100-150 g/ha!

  Chemark Rom oferă tuturor fermierilor interesați să implementeze acum această tehnologie performantă (Seed Sprint + Aplicator APV) un program unic în 2020: condiții de achiziție preferențiale pe 3 ani, bonus echipamentul APV cu instalare prin echipă specializată, garanție și revizie periodică, puncte de fidelitate pentru premii substanțiale.

  Livrare și instalare în condiții de siguranță pentru prevenirea contaminării cu COVID-19!

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  De vorbă cu fermierii, episodul 2: ”Nu vă faceți griji! Avem capacitate de producție foarte mare!” PREV-AM: un singur produs pentru toți dăunătorii. Triplu efect: insecticid, fungicid și acaricid, bun și în culturile bio! Alături de fermieri. Trimite întrebarea ta și specialistul Michelin îți răspunde!

  Ultimele știri

  Fermierii care sunt obligați să dea înapoi despăgubirile de secetă, plus dobânzi și penalități! Adrian Oros: ”După 30 de ani nu am titlu de proprietate după moștenirea de la bunici și părinți” Ing. Mihaela Radu, NATUREVO: O producție ridicată începe cu o fertilizare adecvată!

  Căutare în articole