• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Familia Ristici din Colibași a investit într-un depozit de legume și acum livrează zilnic în supermarket!

    agrointeligenta.ro -

    Colibași este una dintre comunele din România cu cea mai mare densitate de producători agricoli în legumicultură. Localitatea giurgiuveană este în sine un bazin legumicol, iar în această perioadă, cu limitări de circulație pentru cetățeni, cu piețe care duc lipsă de cumpărători, fermierii resimt cel mai aspru criza adusă de temutul COVID-19. O mică gură de o oxigen, un depozit care funcționează și ca un centru de colectare reușește să asigure un venit pentru familiile organizate într-o cooperativă de legume.

    Investiția în depozitul de legume a fost făcută în urmă cu doi ani de către soții Ristici. Efortul financiar de 100.000 de euro a fost uriaș pentru tinerii legumicultori, își aduce aminte Adriana Ristici: ”Acum doi ani ne-am procurat un depozit de legume de unde distribuim marfă supermarketurilor. Noi așa putem acum să supraviețuim pentru că altfel am fi fost și noi ca restul micilor producători din zonă care se descurcă foarte greu în condițiile de acum. (…) Investiția a fost în jur de 100.000 de euro. Am pus bănuții noștri – tot ce aveam strâns și ne-au mai ajutat și părinții cu ce mai aveau și ei. Noi am zis de atunci că acesta va reprezenta viitorul și trebuie să facem orice sacrificiu putem. Ne-am dorit să avem acest depozit ca să putem să avem o strategie pentru vânzarea legumelor pe care le producem în solar”.

    Astăzi, în depozitul cu o suprafață de 300 de metri pătrați și cu încă 120 de metri pătrați ”la frig” se adună legumele din solariile familiei Ristici, dar și de la încă aproximativ 10 producători locali. Zilnic, de aici pleacă lădițele către un mare retailer cu care cooperativa are contract în această perioadă. ”Noi încercăm să ajutăm cât putem și alți fermieri. Livrăm acum marfa noastră, a membrilor din cooperativă. Pentru tot ce dăm la supermarket se fac analize, iar cererea poate fluctua în funcție de vânzările retailerului”, ne-a explicat Adriana Ristici.

    Un fenomen îngrijorător semnalat de familie Ristici este acela al scăderii comenzilor pentru legumele proaspete. Dacă până acum 2 săptămâni din depozit plecau zilnic 1.000 de lădițe cu salată, acum se mai livrează doar câte 300 de lădițe. Similar, acum se trimit cam 400 de lădițe de ridichi, 200-300 de lădițe cu legături de ceapă. ”A fost o creștere, apoi s-au prăbușit comenzile. Scăderea bruscă am sesizat-o chiar după ce lumea a început să ia cu asalt supermarketurile. În loc să se cumpere acum mai mult ca niciodată legume proaspete, românești, pline de vitamine, sănătoase, lumea s-a panicat pe conserve. Acum ar fi momentul să mâncăm cât mai proaspăt totul ca să ne întărim sistemul imunitar, dar din scăderea comenzilor, lucrurile stau fix pe dos”, spune producătoarea de legume.

    Criza COVID-19 a adus și alte schimbări importante în depozitul de legume de la Colibași. Dacă acum un an lucrau aici, pe lângă membrii familiei, și 6 băieți, acum mai sunt doar doi oameni angajați. Cei care ajutau la recoltare și livrare s-au reorientat, merg la curățenie, stau acasă, dar nu mai vin în această perioadă la legume: ”Muncim cu toții, toată familia, cot la cot. Eu, soțul, fratele, tata. Am luat măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor, se lucrează numai cu măști, cu mănuși, am făcut un instructaj cu modul în care interacționăm cu mașinile care vin să ridice marfa. Nu ne apropiem, nu interacționăm cu șoferii, cu mașinile. Ne protejăm prin toate mijloacele posibile!”.

    Depozitul de la Colibași este, așa cum spuneam și mai sus, o gură de oxigen pentru comunitatea de legumicultori. În zonă mai sunt cooperative care s-au organizat să vândă angro atât cât se poate. Chiar și așa, proprietarii depozitului spun că nu toată lumea este dechisă să vândă ”la comun” întrucât prețurile sunt mai mici și mai puțin negociabile: ”Mulți fermieri din zona noastră mergeau la Piața Pucheni din București, se mai duceau și în alte piețe. Acum sunt foarte puțini cumpărători în piețe, așa că este foarte greu să vinzi dacă nu ai un contract ferm cu un magazin, cu un retailer. Noi suntem în continuare deschiși pentru noi colaborări, sperăm ca la noi în cooperativă să mai vină și alți producători din zonă, dar mai ales să reușim să devenim furnizori și pentru alte rețele de retail, mai mari sau mai mici!”.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!