• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • În măcelăria fermierului Paul Cristescu, prețurile au rămas neschimbate de 4 luni!

    Ramona Dascălu -

    Criza generată de pandemia COVID-19 îi fac pe mulți comercianți să ”coafeze” prețurile. Când ești însă și producător, și comerciant, strategia și, implicit, gândirea este cu totul alta. Nu alergi după ”tunuri”, ci rămâi onest față de clienți și față de munca ta. O regulă la care ține cu sfințenie fermierul Paul Cristescu, crescător de vaci de carne din rasa Angus și antreprenor cu acte în regulă prin măcelăria care îi poartă numele.

    Imediat după primele cazuri de coronavirus confirmate în România, creșterea în vânzări din marile magazine s-a simțit și la Măcelăria Cristescu. ”Vânzările la magazin sunt ca înainte de Crăciun, de astăzi am început să facem și livrări pe o rază de 20 de kilometri de măcelărie. Măcelăria este în Făget, județul Timiș. Deci, facem livrări pe satele limitrofe pentru persoanele vârstnice, pentru cei care nu se pot deplasa, nu contează ce cantitate se comandă. Astfel, încercăm să prevenim un pic răspândirea virusului. Acesta este și mesajul nostru pe care l-am transmis oamenilor și prin intermediul paginii de Facebook a măcelăriei: ”Stați acasă că venim noi la voi”. Transportul este gratuit, indiferent de cantitate. Am luat această decizie pentru că lumea se îmbulzește în măcelărie și nu e normal în perioada asta. Noi suntem foarte expuși în măcelărie, cu toate că purtăm măști, mănuși. Vine lumea și se aprovizionează în continuare, dar așa am mai redus numărul lor”, a declarat Paul Cristescu, crescător de Angus, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Chiar dacă măcelăria Cristescu se află chiar într-un supermarket, oamenii aleg să cumpere de la el pentru că sunt conștienți de calitatea și prospețimea cărnii: ”Eu am măcelăria într-un supermarket, în Penny, dar este separat. Cu toate că respectivul supermarket are și el carne, am văzut că vin direct la noi pentru că totul este proaspăt, e altă calitate, e altceva. Deci, nu vine carnea din America, pe vapor, două luni, congelată sau carcasă din Spania, care face cel puțin 3 zile, deci deja ai pierdut trei zile din savoarea cărnii”.

    Fermierul ne-a spus că nu a umblat deloc la prețuri, chiar dacă cererea a crescut simțitor: ”Nu am crescut prețurile, avem aceleași prețuri de 4 luni de zile. Prețul pe kilogram variază, pentru că avem și carne Angus, de la 20 de lei până la 130 de lei, cea maturată. Carnea normală CML este 20,5 lei pe kilogram, rasolul 21,5 lei, pulpa de vită 29,5 lei”.

    Acesta explică că are și avantajul de a fi în același timp și producător și comerciant, deci marfa nu trece pe la intermediari până ajunge la clienți: ”La vită sunt direct producător, animalele mele merg la un abator autorizat cu mașina mea de transport, care este tot așa autorizată, de acolo vine carcasa tot cu mașina noastră. Noi tranșăm, noi facem mezelurile. Animalele le am la un kilometru de fermă, toate sunt aproape în același loc”.

    Chiar dacă situația nu stă la fel și în cazul cărnii de porc, Paul Cristescu spune că alege să dea bani în plus și să cumpere numai porc românesc pentru că vrea ca în măcelăria să se regăsească numai produse românești: ”La porc însă sunt obligat să cumpăr, și eu am ales să cumpăr doar porc românesc, deci la mine la măcelărie totul este românesc, nu am absolut nimic străin pentru că și eu sunt fermier și dacă noi nu încurajăm producția noastră autohtonă, atunci cine? Deci prefer să cumpăr porc românesc chiar dacă este mai scump decât porcul de Spania, Olanda sau Ungaria, numai să avem în măcelărie produse 100% românești”.

    În ceea ce privește stocurile de carne, fermierul face un apel la calm: ”Avem stocuri de carne, dar în limita a 10 zile, cum este în mod normal. Și după aceea nu este o problemă pentru că avem animale la îngrășat, deci nu trebuie să se creeze panică”.

    Crescătorul Paul Cristescu îi îndeamnă pe toți fermierii români ca de acum încolo să nu mai facă aceleași greșeli și să dea animalele direct la export, cum s-a întâmplat până acum. Pentru ca acest lucru să fie însă posibil, fermierii trebuie să se încurajeze unii pe alții.

    ”Eu import foarte multe vaci din Irlanda, Danemarca, Anglia, Scoția și stiu că acolo sunt foarte multe magazine ale fermierilor, unde oamenii merg și cumpără totul numai de acolo. Foarte mulți fermieri români ce fac? Fată vaca crește vițelul până la 250-300 de kilograme, îl dăm la export, străinii îngrașă taurașii luați de la noi tot cu cerealele noastre, importate de la  noi, și ne livrează nouă carnea și mergem la supermarketuri și cumpărăm. Nu este normal așa ceva, și vă spun asta ca și crescător de vaci. Eu pe toți fermierii cu care colaborez îi îndemn să facă vițeii de 600-700 de kilograme și să nu-i mai dea la export pentru că îi cumpăr eu în carcasă. Deci, trebuie să încurajăm piața noastră, nu piața lor”, explică Paul Cristescu.

    În ciuda tuturor problemelor care au venit odată cu această pandemie de coronavirus, administratorul fermei Angus România este de părere că nimeni nu trebuie să renunțe la animale din cauza acestui virus. Ca drept exemplu, ferma sa își va mări zilele acestea efectivul de animele cu 50 de capete.

    Ferma merge în continuare, aștept acum un transport din Irlanda, măresc efectivul cu 47 de capete. Transportul era programat de dinainte să înceapă toată nebunia asta. Au fost ceva probleme, vreo trei transportatori m-au tot amânat și până la urmă au trimis banii înapoi în conturi și până la urmă am reușit să fac transportul din două bucăți, un transportator irlandez le-a dus până în Franța și de acolo animalele au fost preluate de un transportator român. Nu o să renunțăm acum din cauza virusului la animale. În fermă nu intră nimeni. Am un singur angajat care stă tot timpul acolo. În momentul ăsta am 100 de capete și cu cele care vin fac 150. Și mai am o fermă, dar în altă parte, în Caraș-Severin, de 500 de oi”, ne-a spus crescătorul Paul Cristescu.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”