• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Câinele Florică, eroul care a salvat 170 de animale de furia ursului!

    Angelica Lefter -

    ”Câinele meu ciobănesc, Florică, a fost erou! A sărit și a alungat ursul”. Este mărturisirea fermierului Dumitru Stanciu, din satul Livada Mică, comuna Grebănu, județul Buzău. Acesta deține peste 170 de animale: oi, capre, vaci, dar și un câine de încredere, Florică. Ciobănescul a fost cel care, azi-noapte, când ursul a atacat ferma, a reușit să alunge animalul sălbatic!

    Foto: Dumitru Stanciu, fermier buzoian

    Despre Florică am aflat prin fratele fermierului. Costel Stanciu, președintele Președintele Asociației Pro Consumatori, care a fost și el impresionat de curajul câinelui.

    ”Unde nu ajunge COVID-19, ajunge ursul! Azi noapte un urs a încercat să intre într-un adăpost de animale din Subcarpații de curbură în care se aflau peste 170 de animale (oi, capre, vaci). Eroul acestei nopți a fost câinele ciobănesc Florică!”, a spus Costel Stanciu.

    Contactat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO, fermierul Dumitru Stanciu a relatat toată pățania. Noaptea trecută, miercuri spre joi, 25-26 martie, omul a tras o sperietură soră cu moartea, după ce câinele ciobănesc a dat alarma la ora 01:30. Animalele erau agitate și dădeau să fugă speriate prin adăpostul închis și bine izolat.

    ”Aseară, după miezul nopții, pe la ora 01.30 a venit ursul la animale. Mi-a fost teamă să merg acolo, am 65 de ani, probleme la un picior, nu puteam să risc. Am trei vaci mari, trei junici, doi vițeluși mici, am 50 de oi, 117 capre care sunt declarate la CAPRIROM, sunt membru al Asociației Crescătorilor de Capre. Adăpostul e foarte bine făcut, cu scândură, apoi am izolat cu vată de sticlă. Ursul l-a rupt într-o parte. Dacă mă apropiam nu aveam nicio șansă, eu aici locuiesc. Câinele meu ciobănesc, Florică, a fost erou! A sărit și a alungat ursul. Mai am trei cățeluși, au lătrat și ei, dar Florică a fost cel mai viteaz. L-am luat anul trecut de la cineva, are doi ani și jumătate, el m-a trezit! Casa e la vreo 20 de metri de adăpost. Florică e de talie înaltă, are vreo 60 de kilograme, e foarte puternic și credincios. Nu este deloc fricos, îl țin liber că dacă l-aș lega l-ar omorî ursul în lanț. Mai sare el gardul, dar este cuminte. S-a dus până la urs, eu nu m-am apropiat, a lătrat tare și apoi nu l-am mai auzit. Ursul cred că s-a speriat și a fugit până să fi atacat vreun animal. Nu pot număra caprele că sunt speriate, nu vor să mai iasă din adăpost. Poate o lipsi vreuna, dar nu văd sânge”, a explicat fermierul vizibil îngrijorat.

    Dumitru Stanciu a mai spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că în zona unde crește animale, una de dealuri, este un loc unde ursul vine deseori. Acum o săptămână și ceva animalul sălbatic a omorât purceaua unui alt localnic de lângă Murgești. Iar istorisirile pot continua.

    ”Nu este prima dată când ursul ajunge lângă adăpostul de animale, și anul trecut mi-a rupt un adăpost pentru porci, un porc mi l-a luat atunci, tot cam prin această perioadă. Nimănui nu-i pasă de noi, avem populație de urși mai mare decât în Germania și Austria la un loc. Prima dată am anunțat poliția, nu am neapărat nevoie de despăgubiri, că ar fi în jur de 200-300 de lei, mi-a stricat puțin din adăpost, dar să-i mai sperie. Am fost la primărie, au spus că vor anunța Agenția pentru Protecția Mediului, dar și Asociația Vânătorilor, pentru a face anumite acțiuni de speriere a animalelor. Eu am asigurată întreaga gospodărie, dar până constată ei acolo, durează, eu îmi fac reparațiile acum. Eu mă rog la Dumnezeu să mă apere și să îl țină sănătos pe Florică, câinele meu ciobănesc!”, a declarat fermierul Dumitru Stanciu.

    Fermierul vrea să atragă atenția autorităților: cu ursul nu este de glumit! Animalul înfometat poate omorî animalele din fermă, dar nu trebuie să uităm că atacă și oamenii, ceea ce îl face foarte mai periculos. Mai mult, nu toți crescătorii de animale au un prieten de nădejde precum ciobănescul românesc, Florică, iar cei care nu au, ar trebui să se mai gândească la acest detaliu, care poate face diferența între viață și moarte.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!