• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Medicii veterinari nu mai eliberează formulare de mișcare, crescătorii nu pot scoate animalele din fermă!

    agrointeligenta.ro -

    Mici ferme zootehnice sunt blocate la acest moment și crescătorii de bovine din mai multe județe reclamă că au fost refuzați de către medicii veterinari concesionari atunci când au cerut ca pentru a scoate animalele din exploatație să li se elibereze formularele de mișcare. Aceste acte sunt obligatorii pentru a transporta animalele, iar în lipsa documentației eliberate de medicul veterinar, niciun animal nu poate fi comercializat, nici măcar dus la abator.

    Primul semnal a venit aseară din județul Timiș, acolo unde un fermier a anunțat pe Facebook, pe Grupul Văcarilor din România, că medicul veterinar l-a informat că nu are voie să îi facă hârtie de transfer. Aceeași situație și în Sălaj, Tulcea și Mureș, au spus fermierii.

    Pasați de la un birou la altul la DSVSA Timiș

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a încercat să lămurească situația cu informații oficiale. Am sunat la DSVSA Timiș, acolo de unde am fost pasați ba de la Identificare la Sănătate Animală, ba de la Sănătate Animală la Identificare, ca în final să ni se închidă telefonul în nas, iar la resunare doamna de la Centrală să ne indice să trimitem întrebările în scris pe adresa de ”office”. Aceeași situație și la ANSVSA la București unde ni s-a spus că în această perioadă nu se mai dau informații la telefon (?!), ci doar pe e-mail, ca și cum noul coronavirus s-ar transmite prin unda GSM și medicii veterinari din birouri ar fi în pericol de moarte dacă se obosesc să ridice telefonul pentru a da lămuriri utile fermierilor. Ne-am conformat și am trimis și cererea scrisă către ANSVSA, dar și către DSVSA Timiș și în măsura în care vom primi răspunsul autorităților, îl vom publica de urgență.

    Până atunci, am căutat online ce informări publice au mai făcut DSVSA în ultimele zile, iar în urmă cu 3 zile, mai multe direcții au anunțat oficial că ”Medicii veterinari de liberă practică, care asigură asistența veterinară pe teritoriul județului vor efectua numai intervențiile de urgență”.

    O notă de serviciu a ajuns de la ANSVSA, prin DSVSA, la medicii veterinari concesionari

    Nu ne-am lăsat și am sunat la Federatia Patronatelor Medicilor Veterinari (FPMV) unde am discutat direct cu președintele organizației, dr. Samir Băloi. Acesta ne-a confirmat că la acest moment medicii veterinari concesionari sunt în imposibilitatea de a elibera astfel de documente fermierilor pentru că, altfel, ar încălca legislația în vigoare, inclusib nota de serviciu ce le-a fost transmis de către autoritățile sanitar-veterinare.

    ”Este o chestie ce nu este lămurită. Foarte mulți medici veterinari sunt împotriva măsurilor luate în această perioadă. ANSVSA a trimis niște note către DSVSA-uri față de care noi, Federația Patronatelor Medicilor Veterinari, am protestat, prin care suspendă pe perioadă nedeterminată acțiunile sanitar-veterinare. Situațiile de urgență au zis să se rezolve. Problema este următoarea: chiar dacă au spus acest lucru, medicii veterinari nu pot acționa acesta întrucât erau obligați să ne pună la dispoziție echipamente speciale. Deci echipament complet de protecție. Au dat o notă de serviciu în care au spus: toate acțiunile sanitar-veterinare, toate contactele pe care medicii le au cu animalele sau cu crescătorii de animale se mai pot face doar cu purtarea echipamentului complet. Ne-au dat nota aceasta de serviciu dar nu ne-au pus la dispoziție echipamentele. Există normă care spune că aceste echipamente se asigură de către ANSVSA. Nu au făcut acest lucru, în schimb au dat nota de serviciu prin care nouă ne suspendă acțiunile din programul strategic, acțiunile sanitar-veterinare, și ne spun să rezolvați situațiile de urgență”, ne-a explicat liderul Federației Patronatelor Medicilor Veterinari.

    Dr. Băloi, care activează la nivelul județului Dolj, ne-a confirmat că medicii veterinari vin în sprijinul fermierilor chiar neoficial, făcând acțiunile de urgență, așa cum sunt cele de crotaliere întrucât acestea sunt esențiale. ”Dacă dau documente oficiale, trebuie să existe echipamentele necesare. Altfel pun viața medicilor veterinari și a fermierilor în pericol. Medicul veterinar se plimbă de la o fermă la alta, de la o gospodărie la alta. Medicii veterinari sunt oameni responsabili și din acest motiv, fără niciun fel de protecție asigurată, o mare parte dintre ei nu derulează astfel de activități în această perioadă. Riscăm închisoarea!”

    Referitor, punctual, la situația formularelor de mișcare, dr. Samir Băloi a explicat: ”Documentele de mișcare nu se pot face decât ca urmare a identificării animalelor, identificarea animalelor trebuie să se facă în echipament comeplet. Nu ar fi niciun fel de problemă să facem identificarea dacă ni s-ar pune la dispoziție echipamentele de protecție necesare, conform notei de serviciu pe care am primit-o”.

    Din informațiile Agrointeligența – AGROINTEL.RO, blocajul privind formularele de mișcare este numai la nivelul fermelor mici pentru care activitatea sanitar-veterinară este gestionată de medicii veterinari concesionari, în baza contractelor acestora cu ANSVSA. Fermele mari lucrează cu medici veterinari proprii, angajați în cadrul exploatațiilor, care dețin utilizator SNIIA și care pot elibera direct documentațiile necesare.

    SFATUL AGROINTELIGENȚA: Dacă vă confruntați cu un refuz din partea medicului veterinar concesionar privind eliberarea formularelor de mișcare a animalelor, este important să știți că aveți dreptul de a informa DSVSA de această situație și de a solicita ca un medic veterinar din cadrul DSVSA de la nivelul județului să vă sprijine cu eliberarea documentelor necesare. În cazul în care întâmpinați probleme/refuzuri și la nivelul DSVSA, vă rugăm să ne semnalați aceste situații la numărul de telefon al redacției: 0744.311.359.


    Te-ar mai putea interesa

    Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor OUG despăgubiri de secetă – publicată! Listă culturi eligibile, plată la hectar, termen cerere

    Ultimele știri

    Avans APIA pentru un hectar de pășune. Sumele care intră în conturile fermierilor Carnea de porc se scumpește. Prețuri pe kilogram în piețe Ne mai inundă Ucraina cu porumb ieftin? Americanii ne dau răspunsul!