• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Avertismentul fermierului Puiu Ilisei: ”Când se va închide criza de coronavirus, va începe criza de gripă aviară!”

    Angelica Lefter -

    Carnea și ouăle provenite din Polonia au invadat piața românească la prețuri foarte mici, însă cât de sigur este consumul lor? Această întrebare apare în momentul în care aflăm că produsele vin din zone cu focare de gripă aviară și salmonella.

    Pe lângă concurența neloială pe care o fac producătorilor români și riscurile de a îmbolnăvi populația, mai apare o altă problemă, reapariția focarelor de gripă aviară pe teritoriul țării noastre, în contextul în care România este acum o țară sigură din acest punct de vedere, neexistând niciun focar activ.

    Paul Ilisei, administrator al fermelor de păsări Pilis din Călărași, a sesizat toate aceste riscuri și nereguli și transmite prin intermediul Agrointeligența – AGROINTEL.RO, mesajul său către factorii decidenți și chiar către consumatori:

    ”Noi primim informații de la Uniunea Crescătorilor de Păsări, știm despre problemele pe care le-a menționat și pe site-ul Agrointeligența – AGROINTEL.RO într-un articol anterior, ( CITIȚI ȘI: MADR, ANSVSA, ce păziți? A intrat în România carne de pui cu risc de Salmonella, la preț de dumping, din Polonia!), noi nu producem ouă de consum, dar producem carne. Săptămâna trecută, marți, a fost o cădere puternică a pieței în ceea ce privește carnea de pasăre și motivul este cel pe care l-ați menționat și dumneavostră în articol, a venit carne de pasăre din Polonia, la preț de 1 euro/kg adusă aici, nu se poate așa ceva, acesta este dumping sută la sută! Am înțeles de la Uniunea Crescătorilor de Păsări că exact din zonele care ar trebui să fie în carantină în Polonia, din zonele cu focare de gripă aviară. Eu zic că acum, cu scandalul acesta, că nu avem carne la raft, autoritățile au lăsat liberă intrarea tocmai ca să umple rafturile, că este criza aceasta de mâncare. Lăsând să se întâmple asta, când se va închide criza de coronavirus, va începe o criză de gripă aviară în România! Vom închide fermele ca la porc, asta se va întâmpla!” a arătat fermierul.

    Totodată, Puiu Ilisei este de părere că dacă autoritățile române nu vor interveni la timp, situația se va complica, atât din punct de vedere al aprovizionării cu carne de pui, cât și al reapariției gripei aviare pe teritoriul României.

    ”În momentul de față, în țara noastră nu avem niciun focar de gripă aviară confirmat, au fost cele două, de la Satu Mare, Maramureș, care au fost închise. Nu avem cum să ținem boala sub control că acolo unde descarcă tirul din Polonia, descarcă și tirul de la vreun abator care are legătură cu fermele. Răspândirea virusului e floare la ureche în condițiile acestea! Dacă autoritățile nu intervin, eu le-am propus ă închidă granițele pentru carnea de pui, în special din focare, așa cum a facut Bulgaria. Când au apărut acum câteva luni focarele în România, Ungaria și Polonia, au închis granițele și atunci au zis: luăm carne de pui decât din zone libere! Ei au luat din România la momentul acela pentru că în România erau două focare ținute sub control, în schimb din Polonia a fost restricție totală! Sunt în mare acord cu ce ați postat pe siteul Agrointeligența – AGROINTEL.RO, și eu știam de la Uniunea Crescătorilor, dar degeaba citim noi și ne informăm, că suntem, cu mâinile legate, autoritățile să citească și să vadă cu rezolvă această problemă, au în putere să facă ceva măcar acum pentru producătorii români, că ne chinuim să producem mâncare, deși se pare că ei lucrat împotriva noastră până acum!”

    Semnalul de alarmă pe care administratorul fermelor de păsări Pilis din Călărași, Puiu Ilisei, îl trage, este unul destinat atât autorităților cât și consumatorilor. Într-o scrisoare deschisă, făcută publică prin intermediul Agrointeligența – AGROINTEL.RO, fermierul prezintă în câteva puncte, problemele cu care s econfruntă și pentru care sunt de dorit soluții rapide:

    ”Am câteva mesaje pe care vreau să le transmit ministrului Agriculturii, Adrian Oros și Guvernmului actual:

    1. Să se repună pe rol Legea Creditelor Agricole. Noi ne chinuim să avem capital de lucru, chiar și în aceste condiții. S-a dat o Ordonanță de Urgență că ne finanțează, cine ne finanțează? Că noi nu știm care este banca de la care putem să luăm banii. Legea Creditelor Agricole era foarte bună, a funcționat în perioada 2004-2006, nemaipomenit de bună!
    2. Aș vrea să repună pe rol Legea 227, care vorbește despre reproducție, care e aprobată de vreo 2 ani și nu s-a finanțat pentru că banii s-au distribuit în altă parte. Când eustrigam în decembrie: Nu mai luați banii de la Agricultură și îi dați în altă parte! Dacă banii aceia s-ar fi dat, poate că aveam și noi 2 TIR-uri de carne în plus, ceva carne în plus în toată România. Legea respectivă urmărea să finanțeze reproducția și spațiile de producție, dacă s-ar fi realizat la momentul acela, am fi avut și noi carne mai multă acum!
    3. S-a bătut monedă pe produsul românesc la raft! S-a cerut 51%, s-au opus supermarketurile, nu știu că până la urmă nu s-a aprobat legea cu 51%. Eu acum aș cere prin Ordonanță de Urgență Militară 90% produs românesc! De unde așteptăm mâncare acum, din Brazilia? Știm că alimentele vin cum vin… Inclusiv noi avem probleme pentru că furajele din Brzilia, cu soia, nu au venit, nu a ajuns vaporul și nu am avut furaje vreo 3 zile.

    Acestea sunt lucruri pe care Guvernul, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) ar trebui să le vadă, nu ar trebui să le cer eu. Când te gândești că ajungi în situația asta, că e război și noi nu avem de mâncare, măcar în ultimul moment nu vă deșteptați, după ce 30 de ani ne-ați ”dat la picioare”? Puneți mâna și ajutați fermierul român pentru că el vă hrănește! Așteptați să vină marfa, de unde să vină? Mergem pe globalizare, dar n-avem măști că se produceau în China, n-avem aparate că se făceau în altă parte, asta ne dorim noi când granițele se închid?”, notează fermierul din Călărași, Puiu Ilisei.

    Între timp, Puiu Ilisei nu stă degeaba. A pornit o amplă campanie de informare a cetățenilor despre producțiile autohtone de carne și legume și vine, la rândul său, cu idei de soluții, pentru îmbunătățirea situației.

    ”Eu am inițiat, pe Călărași, un site de acțiune locală, se numește ”Susțineți producătorii locali Călărași” și este foarte multă agitație, lumea nu știa că noi producem diverse și află abia acum că noi producem: ciuperci, legume…și se minunează: Cum noi mâncam produse din străinătate până acum și erați aici lângă noi și nu știam? Da, aceste au fost vremurile! Acum știți! Aș avea și soluții: Pe noi, fermierii, autoritățile să ne lase să ne facem treaba, să ne lase să mergem la muncă și să ne ajute să ne cumpărăm și noi echipamente de protecție, că nu se găsesc și să ne vindem marfa! Din cauza importurilor acestea de dumping, noi nu putem să ne vindem marfa! Este mai rău ca la Crăciun, căci atunci românii consumau în special carne de porc, dar acum, în martie, când carnea de pui este cea mai ieftină, tu în continuare aduci carne de pui, și din zone de focar? Aceasta ar fi soluția pe termen scurt.

    Pe termen mai lung: Bucureștiul, câți locuitori are? 2 milioane. Câtă carne mănâncă? Finanțați abatoarele lângă București! Dacă există pârghii politice se poate! Noi avem abatorul la Drajna, județul Călărași, suntem foarte bine poziționați, aproape de București și Constanța, suntem într-un punct strategic, ne mișcăm foarte bine, nu avem stocuri noi. Dar probabil că producătorii din alte zone nu au și rămân cu mafa nevândută. În ceea ce privește carnea din Polonia, eu zic că ar trebui să existe o verificare la graniță. Ai venit cu carne din zonă de focar? Înapoi! Există o suspiciune de gripă aviară, salmonella, ține tirul în vamă până se fac analize!”, a spus Puiu Ilisei.

    În final, crescătorul de pui din Călărași lansează un mesaj menit să aducă mai aproape consumatorii de producătorii români:

    ”Mesajul meu pentru autorități și pentru consumatori: Gândiți-vă la fermierul care vă hrănește zi de zi și este lângă voi! Lăsați importurile care aduc marfă, gândiți-vă la producătorul român!”, a concluzionat fermierul călărășean Puiu Ilisei.


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat