• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • MINISTRUL ADRIAN OROS: FERMIERII care PRIMESC AJUTOARE DE STAT de până la 100.000 DE EURO!

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  Fermierii care vor primi ajutoare de stat în valoarea de până la 100.000 de euro sunt acei producători agricoli care vor fi afectați de criza provocată de noul coronavirus, a anunțat ministrul Agriculturii Adrian Oros, citat de Antena 3.

  Așa cum Agrointeligența – AGROINTEL.RO v-a informat, Comisia Europeană și-a dat acordul ca statele membre să poată sprijini fiecare fermier afectat de criza COVID-19. Ajutoarele de stat pot ajunge la 100.000 de euro și se pot acorda și ajutoare de minimis de până la 20.000 de euro.

  ”Pe aceste măsuri de sprijin pe care Comisia Europeană le permite să le construim, o să gândim ca ele să fie îndreptate acolo unde pagubele vor fi cele mai mari. Deocamdată – monitorizăm zilnic ce se întâmplă, nu sunt pierderi foarte mari – agricultură și industrie alimentară. Activitatea continuă și sper să continue peste tot. Sunt probleme mai mult de piață”, a spus ministrul Adrian Oros.

  Oficialul de la MADR a subliniat că măsurile de sprijin se vor adopta gradual, ”în funcție de domeniu și de gradul de afectare, în așa fel încât toți cei care au suferit din cazua acestei crize să beneficieze de aceste ajutoare gradual”. ”Unii vor avea pierderi după ce criza va înceta, dar acele pierderi vor fi consecința a ceea ce se întâmplă în perioada crizei. Noi trebuie să gîndim scheme de ajutor și pentru ce se întâmplă acum, pe termen scurt, dar și scheme de ajutor pe termen lung pentru anumite sectoare de activitate”.

  La acest moment, Adrian Oros nu a putut preciza când vor fi acordate primele ajutoare de stat menite să sprijine fermierii afectați de criza COVID-19. Decizia va fi luată împreună cu mediul asociativ. Vor conta însă cifrele contabile care să dovedească gradul de afectare al agentului economic. ”Nu pot să vă spun exact care vor fi și ce domenii vor fi. Împreună cu mediul asociativ și cu ce colectăm noi de pe piață vom vedea și se vor vedea și cifrele contabile, ce domenii sunt afectate, care anume dintre agenții economici sunt afectați și cât de tare sunt afectați. Am dorit ca în această perioadă să sprijinim pe cei care au pierderi, dar și să scriem niște scheme de sprijin să corectăm deficitul comercial care anul trecut a fost aproape de 1,2 miliarde„, a spus Adrian Oros. El a subliniat că fermierii care au de suferit în mod direct la acest moment sunt crescătorii de animale care se confruntă cu un deficit de furaje, în special la șrotul de soia din import. ”Am vrea să îi sprijin pe cei care produc furaje în România”, a spus Adrian Oros.

  Ministrul Agriculturii a arătat că vor beneficia de ajutor cei care ”fac depozitare, fac procesare”. ”Ar fi un criteriu și am câștiga pe două planuri. Ar fi locuri de muncă aici în țară, deficitul comercial s-ar reduce. Doamne-ferește dacă s-ar mai întâmppla un asemenea fenomen nu am mai fi așa de dependenți de ceea ce vine din afară și de restricțiile ce vin din acest tip de criză”.

  În prezent, la nivelul MADR nu sunt înregistrate situații speciale, de criză. ”Deocamdată nu avem oficial înregistrate situate generate de această criză, încă, situații majore. Pentru celelalte tipuri de măsuri sunt generale – atât cele fiscale sau de împrumuturi, șomajul tehnic. Se referă la tot mediul economic. Acestea vor fi niște scheme de ajutor special pentru anumite domenii și pentru anumiți actori economici care în această situație de criză s-ar putea să piardă datorită distorsionărilor”.

  Ministrul Oros nu exclude ca primele ajutoare de stat din noul pachet permis de Comisia Europeană să fie acordate în perioada imediat următoare: ”S-ar putea ca la unii să fim nevoiți să le acordăm acum, ca să îi ajutăm să rămână pe piață, fiind niște actori importanți. La alții, post-criză pentru că s-ar putea ca efectele să apară post criză. Și ar fi nedrept să îi ajutăm pe unii acum, iar alții care ar avea pierderi, dar care ar fi consecință, ar fi nedrept să nu beneficieze”.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  CALCULATOR subvenții pentru credite! Simulator pentru fermierii care vor să obțină PLATA APIA ÎN AVANS! APIA a finalizat plata și pentru ULTIMA subvenție către fermieri! Șeful APIA a mers să verifice dacă funcționarii sunt la centre în weekend!

  Ultimele știri

  Dan Petrescu: ”Sunt două lucruri foarte importante pe care le-am reușit: lâna și berbecii de origine” Procese verbale încheiate pentru 1,3 milioane de hectare afectate de secetă Legea pășunatului se schimbă din toamnă! Anunțul oierului Ionică Sterp pentru crescătorii de animale!

  Căutare în articole