• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Câte incendii au loc în fiecare an în fermele din România – situația oficială la nivelul fiecărui județ!

    Daniel Befu -

    Statul român a fost cât pe ce să inventeze ”fermierul pompier”. Însă revolta acestei categorii profesionale l-a făcut pe ministrul Adrian Oros să facă un pas înapoi. Argumentele aduse de acesta în apărarea sa au fost că el, ca ministru, doar a semnat un document cu care se făcuse ping-pong timp de 7 ani între Ministerul Agriculturii și Inspectoratul General de Situații de Urgență (IGSU). Însă în spatele oricărei decizii guvernamentale de a lua măsuri mai drastice sau mai laxe pentru a proteja fermierii de incendii, trebuie să stea niște cifre.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a cules de la IGSU și de la toate inspectoratele județene de la nivel național, o serie de date privitoare la frecvența incendiilor la agenții economici cu profil agricol. Solicitarea noastră, pentru a nu pune în dificultate Inspectoratele pentru Situații de Urgență, a vizat doar acele informații existente deja în bazele de date computerizate. Am constatat că unele ISU dețineau date începând din 1995, în timp ce altele doar din 2018. Asta înseamnă că tabloul incendiilor în unități agricole la nivel național este unul mai profund sau mai superficial, în funcție de cantitatea de informație deținută și furnizată publicului de către pompierii județeni.

    Fermele din România nu și-au făcut serviciu de pompieri in-house și nici contracte cu pompieri privați

    Din setul de informații solicitate la nivelul fiecărui județ, au făcut parte și ”câte ferme și-au înființat Servicii Private pentru Situații de Urgență (SPSU) proprii” și ”câte ferme au încheiat contracte cu societăți private pentru activități PSI”, pe ani, din momentul când există date disponibile în sistemul computerizat al ISU-urilor respective.

    Centralizând datele culese la nivel național, am constatat că în bazele de date ale pompierilor ”nu există informații” ca vreo fermă să fi încheiat de-a lungul vremii contracte cu societăți private pentru activități PSI. De asemenea, din răspunsurile primite, am concluzionat că nici o fermă din România nu și-a constituit Serviciu Propriu pentru Situații de Urgență (SPSU) avizat de ISU, conform legii, cu o singură excepție. E vorba de o societate agricolă din județul Călărași, care apare în sistem cu SPSU la nivelul anului 2017. Ulterior, din dialogul purtat de Agrointeligența cu respectiva societate, am aflat că de fapt ar fi avut un SPSU ce a fost avizat prima oară în anul 2011.

    Cine a numărat greșit incendiile din unitățile agricole? ISU județene sau IGSU?

    Scopul principal al demersului Agrointeligența- AGROINTEL.RO a fost de a creiona ”o hartă” a amplorii fenomenului incendiilor la nivel de ferme pe baza datelor oficiale ale autorităților. Unele ISU județene ne-au furnizat date privitoare la incendiile izbucnite ”în ferme”, altele au motivat că ”structura bazei de date privind intervențiile în situații de urgență nu permite identificarea fermelor agricole”, motiv pentru care au oferit ”situația centralizatoare a incendiilor produse la societăți/persoane fizice autorizate (PFA), a căror domeniu de activitate este cel agricol”.

    Am constatat că unele ISU județene dețin în sistemul computerizat istorice ale incendiilor în unități cu profil agricol ce datează din 1995, cum e cazul ISU Maramureș, în timp ce 13 județe ne-au furnizat informații istorice începând de la nivelul anului 2017. De aceea am încercat să folosim intervalul 2017-2019 drept ”cel mai mic numitor comun” la nivel de ISU-uri, privind incendiile în unitățile agicole, ca să putem face o comparație la nivel national a frecvenței acestora.

    Totodată în paralel cu datele de la ISU județene, am solicitat și IGSU să ne furnizeze informațiile pe care le deține privitor la incendiile izbucnite în unitățile agricole de la nivelul fiecărui județ, anual, în intervalul 2017-2019.

    Constatarea surprinzătoare a fost că răspunsurile IGSU și ale ISU județene privitoare la numărul de incendii izbucnite în unitățile agricole nu au coincis în 39% din cazuri. Practic 16 ISU județene din 41, au contorizat un număr diferit de incendii decât cele de care știa IGSU.

    În mod cert imaginea de ansamblu privitoare la incendiile din unitățile agricole este una alterată. Între datele furnizate de IGSU și cele de la ISU județene s-au pierdut pe drum sau au apărut în plus un total de 432 incendii. Date fiind aceste inadvertențe, Agrointeligența a ales să lucreze cu setul de date primit din partea ISU Județene, pentru creionarea unei evidențe naționale a frecvenței incendiilor în ferme, pornind de la premisa (cu riscul de a greși) că la nivel local se cunoaște mai bine situația din teren.

    Județele cu cele mai multe incendii la nivel național, dacă facem media anilor 2017, 2018, 2019 sunt Maramureș (cu o medie de 56,33 incendii/an), Ialomița (19,66), Constanța (19.33), Călărași (19,33), Bacău (15,33), Teleorman (14), Dolj (13,33), Timiș (13,33), Brăila (12,33), Argeș (11), Buzău (10,66), Arad (10,33), Giurgiu (10,33), Mureș (10,33).

    Județele de la polul opus, tot ca o medie pe anii 2017-2019, sunt Gorj (0,33), Bistrița Năsăud (1), Covasna (1), Harghita (1), Sălaj (1,33).

    Mai jos vă prezentăm lista incendiilor pe județe, în fiecare din ultimii 3 ani, conform datelor furnizate de IGSU/ISU județene, precum și media pe 3 ani.

    Claritatea reprezentării frecvenței incendiilor din ferme depinde de bogăția datelor statistice

    Totodată trebuie ținut cont că frecvența apariției incendiilor în ferme nu este una constantă și o imagine mai clară asupra evoluției multianuale a acestora e mai clară în județele unde ISU județene au dispus de date statistice pe mai mulți ani în urmă.

    Județul Arad, care ne-a furnizat date începând cu anul 2001, a înregistrat 157 de incendii în ferme în intervalul 2001-2019, ceea ce înseamnă o medie de 8,26 incendii pe an.

    Județul Neamț ne-a furnizat date începând cu 2005. În cei 15 ani au avut loc 64 de incendii, deci o medie de 4,26 incendii pe an.

    Alte 12 județe ne-au oferit date statistice începând din 2010: Bistrița (0,8), Botoșani(3,2), Brașov (3,2), Călărași(29,1), Caraș Severin (7,8), Cluj (2,2), Dolj (6,9), Galați (9,3), Iași (8,6), Ilfov (35,2), Sălaj (1,3), Satu Mare (1,8), iar Argeș (6) începând din 2009.

    Județul Maramureș se întoarce cel mai mult în timp, până în anul 1995, însă nu este clar, în ciuda revenirii Agrointeligența cu rugămintea către ISU Maramureș de a verifica datele, dacă acestea sunt corecte, dată fiind discrepanța majoră între acestea și cifrele furnizate de IGSU. Dacă luăm de bune datele remise de ISU Maramureș, înseamnă că în județ au avut loc 1509 incendii în unitățile agricole în ultimii 25 de ani. Asta înseamnă o medie de 60,3 incendii pe an. Prin contrast, cifrele furnizate de IGSU pe intervalul 2017-2019, ne arată opusul, o medie de doar 0,33 incendii pe an. Asta înseamnă că Maramureș este ori polul piromanilor agricoli, ori al celor mai mici scântei din agricultură.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Start cereri la APIA pentru ajutorul de 200 de lei/bovină și 70 de lei/ovină

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații