• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ”Piețele din România sunt pustii și legumicultorii pe marginea prăpastiei! Luați măsuri!”

  agrointeligenta.ro -

  Restricțiile guvernamentale impuse după apariția coronavirusului au lăsat piețele pustii și legumicultorii pe marginea prăpastiei, declară Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Botănoiu apreciază că rezolvarea problemelor nu stă în soluții implementate din birouri, ci în acțiuni concrete, în teren, acolo unde producția legumicolă trebuie să fie colectată și mai apoi direcționată către vânzare.

  Iată, integral, mesajul publicat de fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, despre situația din sectorul legumicol românesc:

  ”Dragi români,

  Este mai clar ca oricând că acum, restricțiile guvernamentale impuse după apariția coronavirusului au lăsat piețele pustii și legumicultorii pe marginea prăpastiei. Lucrurile astea se văd cu ochiul liber, nu are rost să ne mințim!

  Există riscul ca legumicultorii să se decapitalizeze, astfel încât să fie în imposibilitatea de a-și mai continua activitatea. Este un dezastru pentru ei, este un dezastru pentru consumatorii români care vor plăti mai mult, și este un dezastru pentru agricultura României!

  Aș fi fost încântat să-l văd pe președintele țării, împreună cu prim-ministrul și ministrul agriculturii, în vizită într-o zonă legumicolă, unde erau instalate corturi care să preia legumele proaspete, LEGUME atât de necesare celor care suferă azi în România!

  Pentru că ne pasă, pentru că vrem să-i ajutăm, propunem guvernului adoptarea unui set de măsuri urgente care să ajute legumicultorii și consumatorii români, astfel:
  – Achiziționarea, de către Casa de Comerț Agroalimentar „Unirea”, a tuturor cantităților de legume proaspete și distribuirea acestora către spitale, către persoanele izolate din cauza COVID-19, către unități militare și către așezăminte sociale;
  – Rechiziționarea spațiilor de depozitare de legume-fructe și darea lor în administrare către cooperativele legumicultorilor și grupurile de producători;
  – Distribuirea, în bazinele legumicole, a corturilor militare în care să se facă colectarea, sortarea și calibrarea legumelor proaspete;
  – achiziționarea de mașini specializate de transport marfă perisabilă, linii de sortare-ambalare, mașini de etichetat și înfoliat, cântare și bascule, motostivuitor, sisteme de supraveghere și control, etc.
  – Credite bancare, cu garanția statului, cu dobândă zero, pentru capitalul de lucru al Cooperativelor și a Grupurilor de Producători, pentru o perioadă de 18 luni;
  – Susținerea entităților economice din mediul rural care angajează forță de muncă în această perioadă de criză.

  Dacă aceste măsuri vor fi realizate consumatorul român nu poate avea probleme cu asigurarea hranei.

  Daca aceste măsuri vor fi realizate legumicultorul român nu poate avea probleme cu menținerea activităților în sector.

  Dacă aceste măsuri vor fi realizate balanța comerciala poate fi menținută la un nivel corect.

  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – vrem pragmatism, vrem măsuri!

  Trebuie să le luăm! Deja este destul de târziu!

  Vă mulțumesc!”


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Anunț de vânzare: Sămânță de mazăre certificată la prețuri extrem de atractive Apan Agriculture Equipments – Unic Importator Agrifac în România! Oros – o nouă promisiune: Din aprilie începem plățile la despăgubirile pentru culturile de primăvară!

  Ultimele știri

  Gabriela Vila, ADAMA România și Rep. Moldova: ”Fermierul român va primi întotdeauna soluții adecvate nevoilor sale, produse și servicii eficiente” Tractorist pus pe harță – trimis în judecată după ce a atacat un minor cu hârlețul Piața mondială de cereale. Rusia introduce o taxă suplimentară pentru exporturile de grâu, porumb și orz