• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Criză de insecticide pentru rapiță? Pe ce produse se pot baza fermierii din România!

    agrointeligenta.ro -

    Comisia  Europeană a decis încă din anul 2018 retragerea de pe piață a unor insecticide în contextul contemporan al creșterii atenției pentru protecția mediului, pentru obținerea unor produse agricole și alimente mai sigure și sănătoase pentru oameni și animale precum și al reducerii fenomenelor care contribuie la încălzirea globală.

    Astfel, la nivel european au fost retrase din producție insecticide care conțin: Clorprofam, dimetoat, metomil,   tiacloprid, imidacloprid, tiametoxan precum și substanțe care nu mai sunt susținute de  către producător: malathion, etc.

    Produsele comerciale pentru combaterea insectelor care conțin aceste substanțe active, cât și amestecuri care le includ care au fost notificate sau sunt notificate, au o perioadă de comercializare cât și o perioadă de utilizare în fermă, care permite femierilor utilizarea încă un sezon de la decizia de retragere de pe piață. În anumite cazuri pentru tratament sămânță cu insecticide, la solicitarea  asociațiilor de  profil ale fermierilor s-au solicitat derogări  temporare din cauza invaziei și  atacului masiv al unor dăunători în special pentru rățișoara porumbului.

    Însă la începutul campaniei 2020, încă din luna ianuarie a  fost notificată și retragerea de pe piața europeană a insecticidelor care conțin substanța activă clorpirifos, dar spre deosebire de retragerile  anterioare Comisia Europeană a stabilit un termen foarte scurt pentru punere în practică respectiv perioada de comercializare și de utilizare în fermă în maxim 3 luni de la data deciziei. În această situație termenul limită de utilizare este 16 aprilie 2020.

    În urma  acestor  decizii cultivatorii vor avea opțiuni limitate  pentru combaterea dăunătorilor pentru cultura de rapiță, marea majoritate  a insecticidelor care vor rămâne pe piață sunt din categoria insecticidelor piretroide  care au limitări de aplicare în cazul temperaturilor mai ridicate  peste 22-25 grade Celsius.

    Pentru fermierii care mai dețin în stoc produse pe baza de clorpirifos, precum PIRIFOS 480 EC  care se încadrează în această situație  Innvigo recomandă folosirea lui în această primăvară până la termenul limită pentru protecția culturilor de rapiță.

    PIRIFOS 480 EC este un insecticid organo-fosforic cu acțiune de  contact cu utilizare în combaterea dăunătorilor din cultura de  rapiță Ceuthorinchus napi (gărgărița tulpinilor de rapiță) și Meligethes aeneus (gândacul lucios al rapiței) în doză de 0,6 l /ha.

     

    Insecticidele piretroide le recomandăm a se folosi la rapiță cu precădere până la înflorit, dupa ieșirea din iarnă pentru combaterea adulților de Ceuthorinchus spp (gărgărița tulpinilor) care trebuie controlați înaintea depunerii pontei în tulpinile plantelor de rapiță, cât și întregului spectru de insecte zburătoare care atacă tinerele plante și până la faza de butoni florali, unde de regula apar probleme generate de dăunătorul Meligethes aeneus (gândacul lucios al rapiței), gândac care consumă anterele, ovulul și polenul bobocilor florali, distrugându-i. Împotriva lui recomandăm să folosiți un tratament cu un produs piretroid.

    Monitorizarea  momentului optim  de aplicare se face prin folosirea capcanelor optice, cu sau fără feromoni instalate în culturi imediat după începerea perioadei de  vegetație  a plantelor când  temperaturile depășesc 7-8 grade Celsius în cursul zilei și începe zborul insectelor.

    Capturi de insecte  înainte și după tratamentul cu insecticide

    Foto: Innvigo 10-20 martie 2020

    Rapița este știut, că fiind una dintre cele mai tehnice culturi pe care fermierii români le cultivă în pofida multor provocări tehnologice, începând de la pregătirea patului germinativ și semănat, combaterea bolilor și a buruienilor din toamnă, tratamente cu fertilizare foliară și regulatori de creștere în primăvară, cu insecticide, fertilizare foliară  până la recoltat, această cultură necesită îngrijire și atenție specială în privința bolilor, dăunătorilor, fertilizării etc.

    Odată cu schimbările legislative ale timpului pe care îl trăim și modificările climatice, lucrurile se complică și mai mult. Este nevoie ca fermierul, împreună cu specialiștii din agricultură  să viziteze câmpurile de rapiță, uneori  chiar zilnic, pentru a putea realiza o producția de rapiță ridicată.

    Specialiștii INNVIGO , prin portofoliul companiei de produse, vă stau la dispoziție cu soluții complete la prețuri corecte pentru asigurarea  unei protecții garantate a culturii de  rapiță împotriva buruienilor, a dăunătorilor, bolilor, regularizarea creșterii plantelor și nutriție foliară.

    GEORGE ROIBAN, Director  Marketing și Dezvoltare, INNVIGO  Agro


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri!

    Ultimele știri

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Vești excelente pentru salariații din agricultură! Guvernul a modificat Ordonanța ”trenuleț” Subvenții APIA. Fermierii – chemați să depună deconturile pentru plățile-bonus pe cap de animal