• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Medicii veterinari vor închide cabinetele din mediul rural dacă Guvernul nu adoptă normele de aplicare a Legii 236/2019

    Ramona Dascălu -

    Medicii veterinari cer Guvernului României să adopte în cel mai scurt timp normele de aplicare a Legii 236/2019, care prevede ca fiecare medic veterinar de liberă practică să beneficieze de o indemnizație de 10.000 de lei pe lună de la stat. Întârzierea aplicării acestei legi nu face altceva decât să conducă la închiderea unităților medicale veterinare din mediul rural, se arată într-un comunicat transmis de Colegiul Medicilor Veterinari.

    ”România, ca de altfel toate țările lumii, traversează o perioadă extrem de dificilă. Măsurile restrictive, obligatorii pentru limitarea efectelor generate de pandemia COVID-19, aflată în plină evoluție, vor avea un efect negativ asupra întregii economii, dar mai ales asupra securității alimentare a populației globului. Corpul medical veterinar din România este conștient de rolurile și responsabilitățile sale profesionale în ceea ce privește asigurarea sănătății și bunăstării animalelor, dar mai ales în prevenirea și gestionarea bolilor la animale, inclusiv a celor transmisibile de la animale la om și, de asemenea, în asigurarea siguranței alimentare a concetățenilor. În această perioadă, este mai evident ca oricând rolul esențial al medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți în efectuarea activității sanitare veterinare de interes public, național. Prin activitatea lor este asigurată indemnitatea teritoriului țării noastre de anumite boli care generează morbiditate și mortalitate mare în efectivele de animale, deci pagube economice însemnate. În același timp, activitatea lor este esențială în asigurarea siguranței  alimentare a populației, fiind veriga de bază a lanțului alimentar. Nu putem vorbi de siguranță alimentară în lipsa activității acestor medici veterinari împuterniciți, întrucât ei sunt cei care trebuie să certifice că produsele consumate de populație nu provin de la animale bolnave”, se arată într-un comunicat al Colegiului Medicilor Veterinari remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Activitatea medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți este esențială pentru economia României și pentru asigurarea siguranței și securității alimentare a populației: ”Medicii veterinari împuterniciți sunt cei care au intervenit, punându-și în pericol sănătatea și chiar viața, în stingerea focarelor de gripă aviară, zoonoză care a determinat mortalitate ridicată în rândul populației din țările asiatice. Tot ei sunt cei care au intervenit, zi și noapte, pentru lichidarea focarelor de pestă porcină africană (PPA) și limitatea efectelor economice dezastroase  ale acestei epizootii. În contextul în care, în țara noastră încă mai apar focare de PPA, iar în țări vecine au apărut noi focare de gripă aviară, activitatea medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți este esențială pentru economia României și pentru asigurarea siguranței și securității alimentare a populației. În prezent însă, majoritatea medicilor veterinari împuterniciți se află în imposibilitatea de a-și continua activitatea, având în vedere că tarifele pentru acțiunile sanitare veterinare de interes public, contractate cu statul, au rămas cele din 2013, iar Guvernul României nu a adoptat încă, deși termenul legal a fost depășit, normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 236/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor”.

    La acest moment, din cauza întârzierii punerii în aplicare a Legii, tot mai multe cabinete veterinare din mediul rural aleg să-și stopeze activitatea, iar acest lucru va afecta securitatea alimentară a țării.

    ”Întrucât, veniturile populației din mediul rural sunt extrem de mici și deci încasările medicilor veterinari de liberă practică împuternici, din activitățile de asistență medicală veterinară foarte scăzute, ei sunt practic obligați să suspende activitatea cabinetelor medicale veterinare individuale și să solicite șomaj tehnic sau indemnizatie conform legislației în vigoare. În ultima săptămână, numeroși medici veterinari de liberă practică împuterniciți au informat Colegiul Medicilor Veterinari că vor să suspende sau să înceteze activitatea cabinetelor medicale veterinare din mediul rural, deci din zona în care este cea mai mare nevoie de ele în perioada următoare, motivat de faptul că încasările sunt mult mai mici decât cheltuiele generate de funcționarea acestora. Toate demersurile Colegiului Medicilor Veterinari, efectuate până în prezent, atât către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor cât și către ministerele avizatoare ale acestui proiect de hotărâre de guvern prin care sunt aprobate normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 236/2029 pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor, au rămas fără rezultat. Solicităm insistent, și pe această cale, Guvernului României, să adopte și să publice cu maximă celeritate normele de aplicare a prevederilor Legii 236/2019 și să evite astfel închiderea unităților medicale veterinare din mediul rural, cu efecte greu de anticipat asupra securității și siguranței alimentare a populației.”

    Medicii veterinari de liberă practică trebuiau să primească începând din ianuarie 2020 o indemnizație lunară de 10.000 de lei de la stat. Măsura se lasă însă așteptată întrucât guvernul nu a aprobat până acum normele de aplicare ale prevederilor Legii 236.2019.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA