• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ECONOMICA.NET: Dezastru în agricultură! În toată țara este secetă cumplită!

    Angelica Lefter -

    Multe culturi sunt afectate serios din cauza secetei, ceea ce reprezintă nu doar o problemă de siguranță alimentară, ci și una de natură economică. Producția de legume și fructe din perioada următoare ar putea fi, de asemenea, compromisă în proporții mari. O soartă similară ar putea-o avea culturile de: mazăre, ceapă, usturoi, cartofi, rădăcinoase, dar și de fructe cu sâmburi, potrivit economica.net.

    Aurel Tănase, președintele OIPA Legume Fructe, spune că a fost contactat de mai mulți producători de fructe și legume, care cer ajutor.

    ”În toată țara este secetă cumplită. Spre exemplu, astăzi am fost contactat de producători din Constanța care stringă pentru ajutor. Tot ceea ce înseamnă cultură însămânțată în orima epocă, adică mazăre, rădăcinopase, ceapă, usturoi,cartof are mari probleme din cauza lipsei de umiditate. De asemenea, sunt afectate culturile de furaje precum lucerna și ovăzul”, a declarat Aurel Tănase.

    Președintele OIPA Legume Fructe a mai spus că sunt calamitate și o mare parte dintre plantațiile cu pruni și cais: ”Avem deja pierderi de 70% la cais, probleme sunt și la pruni și, de fapt, la tot ce înseamnă fructe cu sâmburi. O să centralizăm datele pentru a vedea cum putem ajuta producătorii”.

    Președintele Asociației atrage atenția că fermierii care folosesc sistemele de irigații locale plătesc costurile apei, spre deosebire de cei care folosesc sistemele naționale.

    Totodată, fermierii care cultivă legume în seră vor primi pe viitor subvenții mai mici în contul sprijinului cuplat, reducerea fiind de 63%.
    ”Prin Fișa de măsuri întocmită pentru culturi de legume în seră pentru perioada 2014-2020 s-a notificat un sprijin cuplat de 6.200 euro/ha. În schimb, valoarea pentru anul 2019 propusă printr-un proiect de HG este de aproximativ 2.300 euro/ha,valoare ce reprezinta o scădere nejustificata cu 70%. Producătorii și-a construit bugetul pe nivelul de 7.600 euro/ha, nivel practicat atât în anul 2017 cât și în 2018, ceea ce generează o situatie fără iesire”, mai explicat președintele OIPA Legume Fructe.

    Alte probleme care se întrevăd sunt legate de investițiile care nu au fost făcute în sector, ceea ce nu va permite o creștere a producției în spații protejate.

    ”Dezvoltarea spațiilor protejate, respectiv solarii s-au făcut cu efort propriu,nesemnificativ. Fermierii au fost descurajați să aplice pentru fonduri europene din cauza multiplelor avize,a cheltuielilor mari cu consultanța. Profitabilitatea din activitate nu a permis construcții sau echipamente noi”, a subliniat Aurel Tănase.


    Te-ar mai putea interesa

    Un fermier produce mana cerească, alimentul biblic uitat de decenii Cât costă carnea de miel în UE, în apropierea Paștelui. Prețuri duble în România față de acum doi ani Laurențiu Păștinaru, ANMAP: Primăriile ar trebui să nu mai dea autorizații de construcții în apropierea fermelor

    Ultimele știri

    Febra aftoasă a apărut la o fermă ce luase toate măsurile de biosecuritate. Angajații se mutaseră la fermă pentru a nu aduce virusul Combaterea în preemergență și în postemergență timpurie a buruienilor din culturile de porumb și floarea soarelui – două soluții foarte eficiente oferite de FMC Fermierii au de unde alege. Agrii recomandă mai multe fungicide contra septoriozei la grâu